Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητες αρκετών επιχειρήσεων εξόρυξης μαρμάρου έχουν επεκταθεί και προς το λεκανοπέδιο  του Κάτω Νευροκοπίου. Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν ξεκινήσει την λειτουργία λατομείων και εξάγουν ικανοποιητικές ποσότητες μαρμάρου, πράγμα που σημαίνει πως πρόκειται για μάρμαρο εφάμιλλης ποιότητας με το ήδη παραγόμενο από τα υπόλοιπα λατομεία της ευρύτερης περιοχής του Φαλακρού.

Η δημιουργία νέων λατομείων που γειτνιάζουν με το Κάτω Νευροκόπι και τα υπόλοιπα χωριά του λεκανοπεδίου έχουν αλλάξει όχι σημαντικά αλλά σίγουρα με εμφανή τρόπο και τα δεδομένα στην απασχόληση. Αρκετοί είναι οι νέοι που βρίσκουν επαγγελματική διέξοδο στα επαγγέλματα του μαρμάρου και απασχολούνται είτε ως οδηγοί, χειριστές ή και ως ανειδίκευτοι εργάτες και σίγουρα βελτιώνουν την οικονομική τους κατάσταση, αφού τουλάχιστον οι ίδιοι αυτό υποστηρίζουν.

Σταδιακά αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων αυτών στην περιοχή, αφού η δυναμική του κλάδου αυτό καταδεικνύει. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και το γεγονός πως οι εταιρείες αυτές επενδύουν πολύ μεγάλα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη τους και την δημιουργία νέων λατομείων. Έτσι λοιπόν όλοι αναμένουν πως τα επόμενα χρόνια ο κλάδος αυτός θα είναι η «σανίδα σωτηρίας» της τοπικής οικονομίας, στο μέγεθος που αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Σίγουρα πάντως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα προσφέρει πολλά στην οικονομία του τόπου και φυσικά ίσως συγκρατήσει και κάποιους από τους νέους που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν φύγει από την περιοχή. Το αρνητικότερο σε αυτή την περίπτωση είναι πως οι νέοι αυτοί άνθρωποι έχουν και οικογένειες που ακολουθούν στην «έξοδο» από τα παραδοσιακά επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα της περιοχής και φυσικά από την ίδια την περιοχή που πολύ λίγα έχει να προσφέρει στην απασχόληση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.