Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα συναφή επαγγέλματα ζητούν αναγνώριση του συνδικάτου τους από το Εργατικό Κέντρο Καβάλας

0
15

Το συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού και συναφών επαγγελμάτων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Θάσου απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (Ε.Υ.Κ.) Νομού Καβάλας και με γελοίες προφάσεις αρνήθηκε να εγγράψει στη δύναμη του το σωματείο μας. Αρνούνται την εγγραφή, τη στιγμή που είμαστε το μοναδικό σωματείο που γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, μας έχουν δει στο πλευρό τους, στην πάλη τους απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, κυρίως το τελευταίο διάστημα με τη σφοδρή επίθεση που δεχτήκαμε στα δικαιώματά μας. Μπήκαμε μπροστά για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του κλάδου, αλλά και για ζητήματα που αφορούν συνολικά τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Εν όψει της πανδημίας πρωτοστατήσαμε μέσα στους χώρους δουλειάς για να μην υπάρξουν απολύσεις και αλλαγές συμβάσεων, με τη συμμετοχή μας σε δράσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία και τις συνέπειές της. Δεκάδες εργαζόμενοι έδειξαν στην πράξη ότι στις σημερινές συνθήκες αποκούμπι είναι τα ταξικά σωματεία, είναι η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η πάλη για να μην πληρώσουμε την κρίση.

Είναι τόσο ξεδιάντροπή η πλειοψηφία της διοίκησης του Ε.Υ.Κ., που αρνείται την ένταξη μας με την πρόφαση ότι: «υπάρχει ήδη άλλο κλαδικό σωματείο». Ένα «σωματείο», που φυσικά είναι «φάντασμα». Δημιουργήθηκε με τις πλάτες των εργοδοτών, σαν τα πολλά που έχουν φτιάξει. Ένα «σωματείο» ανύπαρκτο, χωρίς καμία δράση στους χώρους δουλειάς, που εμφανίζεται μόνο την περίοδο των εκλογών με μοναδικό σκοπό την εκλογή αντιπροσώπων για τη νόθευση των συσχετισμών στο Ε.Υ.Κ. και φυσικά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας. «Σωματείο» που εξυπηρετεί την πολιτική που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, τα κόμματα του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές, είναι η πολιτική που στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξουσία τους. Τέτοια σωματεία και τέτοιους συνδικαλιστές θέλουνε, για να κάνουνε τη δουλειά τους ανενόχλητοι, για να μας πάρουνε ότι μας έμεινε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σαν εργαζόμενοι του κλάδου, πολλές φορές, προσπαθήσαμε να εγγραφούμε στο παρελθόν στο εν λόγω «σωματείο», όμως δεν υπήρχε πουθενά. Όταν, μετά από πολύ κόπο, εντοπίσαμε τον φερόμενο σαν «πρόεδρο» του «σωματείου» αυτού στη δουλειά του (που σημειωτέον πρακτικά είναι εργοδότης) αρνήθηκε να δεχτεί τις αιτήσεις μας για να ενταχθούμε στο σωματείο. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες αρχαιρεσίες που έκανε, την πρώτη μέρα έγιναν σ’ ένα beach bar όπου ψήφισαν οι λουόμενοι με τα μαγιό τους, ενώ τη δεύτερη μέρα ψήφιζαν σωρηδόν εργοδότες του κλάδου. Φυσικά, έκτοτε κανείς δεν ξανά άκουσε γι’ αυτό το «σωματείο».

Οι κύριοι και κυρίες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ε.Υ.Κ., άμα δεν γνωρίζουν ποιο είναι το μοναδικό εργατικό σωματείου στου κλάδου που αντιπροσωπεύει τους εργαζόμενους του κλάδου, μπορούν να ρωτήσουν τoυς ίδιους τους εργαζόμενους. Η απάντηση θα είναι μία. Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ & ΘΑΣΟΥ.

Τους πειράζει τόσο πολύ που το σωματείο μας οργανώνει και αγωνίζεται με τους εργαζόμενους και κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στον κλάδο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ψάχνουν, με κάθε τρόπο, να φιμώσουν κάθε εργαζόμενο, κάθε σωματείο, που βάζει μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία. Με οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση, η μόνη διέξοδος για να βγει ο εργαζόμενος λαός όρθιος, είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.