Πιστεύουμε πως η ημέρα που θα επαναλειτουργήσει η εστίαση πλησιάζει. Ο κλάδος επλήγη σοβαρά και ίσως περισσότερο από κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα στην περίοδο της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο Ηλίας Ηλιάδης, πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών καφετεριών και κέντρων διασκέδασης Δράμας, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και το μέλλον είναι αβέβαιο.

Σε μία περιοχή που οι ευκαιρίες για απασχόληση είναι περιορισμένες, όπως ο Νομός Δράμας, η εστίαση αποτελεί σημαντικό οικονομικό πνεύμονα. Το κλείσιμο επιχειρήσεων του κλάδου, εκτός των άλλων επιπτώσεων, είναι επόμενο να αύξησε και την ανεργία.

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν, δεν είναι σίγουρο πως θα αναπληρωθούν. Κι αν επανέλθουν στο επίπεδο πριν την εμφάνιση του covid-19 στην Ελλάδα, θα περάσουν αρκετά έτη. Και θα εξαρτηθεί, φυσικά, από την ανάκαμψη της κίνησης των πελατών.

Λένε, οι ειδικοί, πως οι κρίσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Είναι βέβαιο ότι, η εποχή μετά την πανδημία του covid-19 δεν θα είναι ίδια με εκείνη πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, η οποία επεκτάθηκε και σε άλλες δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής. Κατά την άποψη μας, είναι μία ευκαιρία για να επανεξεταστεί, μεταξύ άλλων, το οικονομικό μοντέλο στη χώρα και ειδικότερα στο Νομό Δράμας.

Η απώλεια θέσεων εργασίας στην εστίαση και στο εμπόριο, για παράδειγμα, πρέπει να καλυφθεί από πιθανές νέες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν προοπτική και ζήτηση. Θα ακουστεί περίεργο, ωστόσο θεωρούμε πως χρειάζεται να αρχίσει μία ευρεία συζήτηση σε τοπικό επίπεδο, όπως και σε εθνικό, για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης μετά την πανδημία.

Οι επαγγελματικοί και οικονομικοί φορείς, δηλαδή, πρέπει να «μαζευτούν» και τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, να διεξάγουν ένα γόνιμο διάλογο, με γνώμονα την αξιολόγηση της κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία και την στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί για το μέλλον. Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, την πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβουν τα Επιμελητήρια, τα οποία γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά και τη δυναμική κάθε κλάδου της οικονομίας.

Στη Δράμα είναι γνωστά τα αντικείμενα που στηρίζουν την τοπική οικονομία και την εργασία. Υπάρχουν, άραγε, άλλοι τομείς, που έχουν περιθώριο ανάπτυξης, ή νέοι που εμφανίστηκαν στην πανδημία, ή μπορούν να αναπτυχθούν μετά την κρίση; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά, θα δοθεί μόνο μέσα από τον διάλογο που προαναφέραμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.