Πόση δύναμη κρύβουν οι λέξεις…

Όταν λένε την αλήθεια, αλλά και όταν δε τη λένε. Οι λέξεις που αρθρώνονται, αλλά και οι άλλες που δεν ακούγονται.

Πόση δύναμη κρύβουν οι σκέψεις. Εκείνες που έγιναν πράξεις, αλλά κι εκείνες που στέκουν παγιδευμένες. Πόσες αλήθειες λένε οι λέξεις. Αλλά και πόσα αμέτρητα ψέματα.

Πόσα βουνά μπορείς να μετακινήσεις με τα λόγια!

Και πόσα κράτη μπορείς να ισοπεδώσεις!

Πόσους κόσμους μπορείς να χτίσεις. Να κάψεις, ν’ αφανίσεις. Γράφεις ιστορίες με τις λέξεις. Αμέτρητες… Σε πέτρες, στην άμμο, σε τετράδια, σε κορμιά ανθρώπων. Με τα χρόνια κάποιες ιστορίες, λέξεις, ξεθωριάζουν. Πολλές όμως, παραμένουν ανεξίτηλες. Για πάντα! Για όσο διαρκεί το πάντα…

Γράφεις μια λέξη σ’ ένα άδειο πιάτο και το γεμίζεις με φαγητό.

Σημειώνεις μερικά φωνήεντα και σύμφωνα σε κάποιο τοίχο και με τα χρόνια, άλλοι άνθρωποι συμπληρώνουν την υπόλοιπη ιστορία. Η οποία μπορεί να είναι κάποιο παραμύθι, αλλά μπορεί να είναι και μια ιστορία ζωής. Αληθινή, χαρούμενη ή λυπημένη. Που διαβάζοντάς την, θα μάθεις την αξία της ζωής, της βοήθειας, της αγάπης.

Σκέφτεσαι τη λέξη… νερό… και κατόπιν τη σημειώνεις πρόχειρα στο μυαλό σου. Και ύστερα ανακαλύπτεις ένα μολύβι που σε περιμένει εκεί, ολομόναχο πάνω στο γραφείο σου και τη γράφεις σ’ ένα μικρό χαρτάκι. Νερό… νερό!

Μπαίνεις στο βιβλιοπωλείο και αγοράζεις ένα πολύ όμορφο τετράδιο και με το μοναχικό μολύβι, γράφεις… γράφεις… Και γεμίζεις τον κόσμο όλο με νερό. Πολύ νερό! Και φτιάχνεις θάλασσες, τις χρωματίζεις γαλάζιες, μπλε, διάφανες.

Και πάνω στο νερό, δημιουργείς κι άλλες λέξεις. Βάρκα… πλοίο… κατάρτι… ψάρια… φύκια… αστερία… και δίνεις ζωή.

Με μια λέξη, μπορείς να αποτελειώσεις την καρδιά ενός ανθρώπου. Να τον πληγώσεις. Να τον κάνεις να περπατά σκυφτός και αδύναμος για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Αλλά όμως, μπορείς και να τον ανεβάσεις στον ουρανό. Να αιωρείται γεμάτος από ευτυχία. Από γαλήνη.

Αχ! Πόση δύναμη κρύβουν οι λέξεις! Πόση αγάπη, πόσο μίσος. Ανάμεσά τους υπάρχουν, ο υπερθετικός βαθμός, ο υποθετικός σύνδεσμος, οι προσωπικές αντωνυμίες, τα κοσμητικά επίθετα…

Ανάμεσά τους, υπάρχουν τα πάντα! Αλλά υπάρχει και το απόλυτο τίποτα! Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη…

Θεοπίστη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.