Το έντονο παράπονο των επαγγελματιών του τουρισμού, για τον αποκλεισμό της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από τις δράσεις προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας και ο πρόεδρος, Άγγελος Καλλίας, στο ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας μας, απέχει πολύ τόσο σε όραμα, όσο και σε σχεδιασμό, από το πλάνο και το όραμα του αείμνηστου κυρίου Παυλίδη. Ένα όραμα, να αναδείξει την Περιφέρεια ως ένα ενιαίο τουριστικό προορισμό αριστείας. Να μην υπάρχουν ανισότητες στην προβολή και προώθηση και να πάρει δικαιωματικά η κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ότι της ανήκει στο μερίδιο της προβολής και της  προώθησης.

Δυστυχώς, τα πράγματα άλλαξαν, με δυσάρεστα γεγονότα κι εμείς που ασχολούμαστε με τον τουρισμό, είμαστε θεατές σ’ ένα θέατρο παραλόγου με σχετικούς και ειδήμονες να τρέχουν το τρένο του τουρισμού στην Περιφέρεια, αλλά το βαγόνι της Δράμας να έχει αποκολληθεί από το συρμό και να πηγαίνει μόνο του. Με  αλαζονεία και υπεροπτισμό, μας λένε ότι όλα πάνε τέλεια, καθώς η Καβάλα και η Θάσος «πάνε τρένο» και δεν τους απασχολεί ότι και να λέμε εμείς. Βέβαια, ξεχνάνε ότι εκπροσωπούν την Περιφέρεια.

Ένα χρόνο και κάτι μετά την πολυσυζητημένη παρουσίαση που έγινε για την προβολή της Περιφέρειας μας για το 2018, παρουσιάστηκε μία έκθεση ιδεών ενός ανθρώπου, που η μόνη σχέση που είχε και έχει με τον τουρισμό, ήταν και είναι, ότι απλά κάποιες στιγμές στη ζωή του υπήρξε τουρίστας και σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι φορείς του τουρισμού, προσπάθησαν να μας πείσουν για το πόσο τέλειος είναι ο σχεδιασμός τους, με τη Δράμα να απουσιάζει εντελώς, άλλωστε το είδαμε και στην πράξη, όλο το 2018. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα, να κάνουμε «ταμείο» κι αυτό είναι μείον.

Η χρονιά που πέρασε, ήταν μακράν η πιο αποτυχημένη χρονιά προβολής-προώθησης, για την ανάδειξη της Δράμας ως προορισμό από την Περιφέρεια και αυτό αποτυπώθηκε στα νούμερα των κρατήσεων και αφίξεων. Θα έπρεπε να το περιμένουμε, όταν πριν χρόνια, στην πρώτη μας συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, μιλούσαμε για τις δυνατότητες της Δράμας στον εναλλακτικό τουρισμό και με απορία μας ρώτησε, αν έχει η Δράμα μονοπάτια;

Αναλογιζόμενοι την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα όνειρα, τις ελπίδες, τις οικογένειες, το προσωπικό και τους συνεργάτες μας, δεν θα μοιρολατρούμε για την ικανότητα, ή ανικανότητα, των ανθρώπων να αναδείξουν το τουριστικό προϊόν της Δράμας. Σχεδιάσαμε μόνοι και αρχίζουμε να υλοποιούμε μία σειρά δράσεων για την τουριστική προβολή της Δράμας, με στοχευμένες δράσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις, με έντυπα, παρουσιάσεις, promotional video και ένα νέο δυναμικό site, όπου θα αναδείξουμε τη Δράμα ως προορισμό τεσσάρων εποχών.

Συνεργαζόμαστε, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, με επιχειρήσεις και επαγγελματίες που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν έμμεσα και άμεσα, σε μία κοινή προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής. Χαράζουμε μία νέα, αυτόνομή, αλλά όχι μοναχική πορεία στην προβολή και προώθηση του τόπου μας, αποδεικνύοντας ότι το όραμα και ο σωστός σχεδιασμός (υπολείπεται των χρημάτων), είναι πιο σημαντικός από τα χρήματα. Διαφοροποιούμαστε πλήρως από την τακτική από ακολουθεί η Περιφέρεια και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Μία τακτική που χαρακτηρίζεται από τα κάτωθι:

-Την προβολή των ήδη ενισχυμένων περιοχών της Περιφέρειας μας (δείτε εκθέσεις που συμμετείχε, ή θα συμμετάσχει η Περιφέρεια)

-Τις εκθέσεις με ευφάνταστα περίπτερα και δράσεις σε χώρες που αναζητούν τον ήλιο και τη θάλασσα, ενώ ανύπαρκτη έως απαράδεκτη παρουσία σε εκθέσεις εσωτερικού τουρισμού

-Τις εκθέσεις που αφορούν τον εσωτερικό τουρισμό, ή το ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρειας, να έχουν κοπεί από το πρόγραμμα του 2019, ένα πρόγραμμα δράσεων ύψους 1.800.000 ευρώ

-Τις  εκθέσεις χωρίς την παρουσία του παραμικρού έντυπου για την «Ονειρούπολη», ή το Φαλακρό

-Να καμαρώνουν για την επιτυχημένη τουριστική χρονιά, αναφερόμενοι στις αυξήσεις μόνο για την Καβάλα και τη Θάσο

-Καμία ενημέρωση για δράσεις που πρόκειται να γίνουν, ή έγιναν, για επαφές με τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που κάνουν (μετά από δύο χρόνια με παραπάνω από είκοσι συμμετοχές σε εκθέσεις, λάβαμε προ λίγων ημερών ενημέρωση για μία έκθεση). Το χειρότερο όλων είναι, ότι ερωτούνται γιατί δεν ενημερώνουν και απαντούν απαξιωτικά, γιατί να το κάνουμε;

-Παρουσίαση των δράσεων για την επόμενη τριετία, ύψους 5.000.000 ευρώ, μόνο στη Θάσο και στην Καβάλα και ψευδείς ισχυρισμούς, ότι είναι έπειτα από διαβούλευση με όλους τους φορείς του τουρισμού.

-Κανένας δημοσιογράφος, ούτε τουριστικός πράκτορας, δεν έρχεται να ξεναγηθεί στη Δράμα κατά τη χειμερινή περίοδο, στην «Ονειρούπολη», στο Φαλακρό, στο παρθένο δάσος, τα σπήλαια, τα οινοποιία, κ.λπ., όταν κατά την περίοδο του καλοκαιριού έρχονται δεκάδες για Καβάλα και Θάσο, με σκοπό να κάνουν δημοσιεύσεις και τα αφιερώματα.

-Έγκριση κονδυλίου 800.000 χιλιάδες ευρώ από το ταμείο δημόσιων επενδύσεων, για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου της Περιφέρειας, που θα δώσει άλλη πνοή στη Δράμα και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού δεν κάνει την παραμικρή αναφορά, ή δήλωση, για την αξιοποίηση του κέντρου, ενώ για τα μουσεία και τα λιμάνια της Καβάλας πρωτοσέλιδα.

-Αντί ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού να επενδύει επικοινωνιακά, ώστε να  αναδείξει την Περιφέρεια μέσω της Δράμας, ως τον καλύτερο χειμερινό προορισμό της Ελλάδος, με το χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό, την «Ονειρούπολη» κ.α., όπως κάνει με τη Θάσο και την Καβάλα το καλοκαίρι, επιλέγει, για κάποιο λόγο, να επισκέπτεται κτηνοτρόφους της Καβάλας και όχι τη Δράμα..

Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά θα σωπάσουμε, όπως άλλωστε το κάνουμε εδώ και ένα χρόνο. Ενόψει, όμως, των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι σημαντικό να καταλάβουν, όσοι ασχοληθούν με τα κοινά της Περιφέρειας μας, ότι υπάρχει και η Δράμα μας και ότι οι Δραμινοί ψηφίζουν!

Ότι θα πρέπει να βγούμε από τα αδιέξοδα και να πάψουμε να είμαστε το τελευταίο βαγόνι στο τρένο. Να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει και όχι να κουνάμε συγκαταβατικά το κεφάλι, σε ότι μας ορίζουν και μας λένε να ψηφίσουμε, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, με περιφερειακό σύμβουλο της Δράμας.

Σε ότι αφορά τον περιφερειάρχη, έστω και μετά από ένα χρόνο, θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε, που μας απέκλεισε με «δημοκρατικές διαδικασίες», θυμίζοντας άλλες εποχές, απ’ όλες τις επιτροπές που αφορούν αποφάσεις για τον τουρισμό και όχι μόνο, διότι με αυτό τον τρόπο, δεν γίναμε συνένοχοι στην αποτυχία.

Σε ότι αφορά των αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, έχει καταγραφεί η πλήρης αποτυχία να συνεχίσει το όραμα του αείμνηστου κου Παυλίδη, να αναδείξει τουριστικά το σύνολο της Περιφέρειας ως τουριστικό προορισμό και πίσω από το ειρωνικό και υπεροπτικό του ύφος, όταν συνομιλεί μαζί μας, προσπαθεί να μας πείσει ότι εκτελεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντα του, όχι όμως ως αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Α.Μ.-Θ., αλλά ως Καβάλας και Θάσου. Εμείς, λοιπόν, οι επιβάτες του τελευταίου βαγονιού, που αντιμετωπίζετε με το αλαζονικό και υπεροπτικό σας ύφος, αδιαφορώντας για την πορεία μας (το έχετε πει σε προσωπική συζήτηση μαζί μας), όσο τα νούμερα είναι καλά στην Καβάλα και τη Θάσο, θα σας κρίνουμε και θα σας επικρίνουμε (είναι δικαίωμα μας) και θα υψώνουμε τη φωνή μπροστά στην αδικία. Ως ξενοδόχοι δεν θα μείνουμε αδρανείς, ούτε θα κλείσουμε το στόμα σε ότι μας αδικεί.

Ως Δραμινοί ξενοδόχοι και άνθρωποι του τουρισμού, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ότι δικαιωματικά μας ανήκει από το μερίδιο μας στην Περιφέρεια για την προβολή της Δράμας, αλλά ταυτόχρονα, με όσες δυνάμεις έχουμε και μέσα από συνεργασίες με ιδιώτες και Δήμους της Δράμας, θα κάνουμε αυτό που οφείλουμε για την ανάδειξη της Δράμας ως προορισμό τεσσάρων εποχών. Η κριτική δεν πρέπει να σας τρομάζει, αλλά να σας δίνει λόγους να γίνετε καλύτεροι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here