Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κοντινή απόσταση από τον καταρράκτη Λειβαδίτη έχει προκαλέσει «συναγερμό». Άμεση ήταν η αντίδραση των ξενοδόχων της Δράμας, που σημειώνουν ότι, η αδειοδότηση λειτουργίας γιγάντιων ανεμογεννητριών στην συγκεκριμένη θέση είναι απαράδεκτη και πρέπει, πάση θυσία, να αποτραπεί μία τέτοια παρέμβαση στο δάσος. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας αναφέρει τα ακόλουθα: «Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκφράζει την αντίθεσή της στην ενδεχόμενη αδειοδότηση γιγάντιων ανεμογεννητριών στην ορεινή περιοχή μεταξύ των Δήμων Παρανεστίου και Ξάνθης. Οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον της περιοχής, επηρεάζουν την βιοποικιλότητα, το μικροκλίμα και φυσικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όπου τουριστικές επιχειρήσεις επένδυσαν υψηλά κεφάλαια και κόπους ζωής.

Η επέμβαση στο περιβάλλον, υπόκειται στις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σχετικά με την αποκατάσταση του χώρου και την διαχείριση των υλικών που απομένουν έπειτα από την λειτουργία τους, ωστόσο στην πράξη έχουμε δει να μην λειτουργούν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι μόνο το τι θα απογίνουν τα υλικά και ο χώρος μετά την παύση λειτουργίας του, αλλά τι συμβαίνει στο περιβάλλον κατά την διάρκεια λειτουργίας τους. Πόσα θυσιάζουμε, για να παραχθεί αυτή η ενέργεια.

Ο ορεινός όγκος της Δράμας στηρίζεται στο περιβάλλον και στηρίζει το περιβάλλον αυτό. Δεκάδες οικογένειες ζουν στηριζόμενες στην βιοποικιλία του τόπου. Είναι μεγάλο πλήγμα η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, την στιγμή που ο Δήμος Παρανεστίου, μέσω μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει, επιχειρεί να αναδείξει το περιβάλλον της περιοχής, επιδιώκοντας να εντάξει τον Φρακτό στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO.

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τα αρχεία μας, η βιοποικιλότητα της περιοχής προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο για παρατήρηση. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επένδυσαν στην ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και η τουριστική υποβάθμισή της, δεν θα μας αφήσει αδιάφορους. Η περιβαλλοντική και οπτική ρύπανση που επιδέχονται οι περιοχές όπου αναπτύσσονται οποιεσδήποτε επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, λειτουργούν σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου. Στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, θα πρέπει να δούμε και να δώσουμε λύσεις περαιτέρω ανάπτυξης του τόπου μας και όχι της κατάργησης των υπαρχόντων επιχειρήσεων και οικονομικών πόρων προς όφελος της μονομερούς οικονομικής ευμάρειας κάποιων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από την λειτουργία ανεμογεννητριών, είναι απίστευτα ασήμαντη, ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη! Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι, μία ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος των επιχειρηματιών.

Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί και οι γραμμές μεταφοράς, θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων, που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης, θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στην Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος. Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. Παραδείγματα στον Νομό μας υπάρχουν πολλά. Επίσης, η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ένα ψευδές επιχείρημα, αφού στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης εργάζονται μόλις τρεις υπάλληλοι. Συνεπώς, τα επιχειρήματα των εταιριών για οικονομική ανάπτυξη, αντικρούονται από τρανταχτά και αποδεδειγμένα επιχειρήματα κατοίκων και φορέων που έχουν πραγματικό αντίκρισμα στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας, σε περιοχές που καταβάλουν προσπάθειες να αναπτυχθούν τουριστικά.

Ως Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, με απόλυτο σεβασμό στον τόπο μας και τα συμφέροντά του, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας προς οιαδήποτε ενέργεια μπορεί να βλάψει το περιβάλλον τόσο της περιοχής μας, όσο και της χώρας συνολικά. Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς το περιβάλλον δεν αποτελεί μία βιομηχανική περιοχή δίχως όρια και είναι μέγα σφάλμα να ενεργούμε βάσει βραχυπρόθεσμων συμφερόντων, μη λαμβάνοντας υπόψη την μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής των κατοίκων και της γενιάς που ακολουθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.