Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα συναντήσεις με τους βουλευτές της Δράμας. Συζητήθηκαν προβλήματα του τουριστικού κλάδου της περιοχής, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επίλυση αυτών και ενημέρωση προς τους βουλευτές, για τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στις τουριστικές μονάδες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, οι κύριες συζητήσεις αφορούσαν στα μέτρα στήριξης, καθώς και στους άμεσους και έμμεσους φόρους, σε μία περίοδο που τα ξενοδοχεία λειτουργούν χωρίς πελάτες έχοντας ήδη πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά με τα έξοδα συντήρησης. Αναφέρθηκε το θέμα της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για όλη την περίοδο της πανδημίας και η τροποποίηση του νόμου περί κύριων και μη κύριων χώρων στις ξενοδοχειακές μονάδες. Συζητήθηκε, ακόμα, το τέλος παρεπιδημούντων που επιβάλλεται, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση των ξενοδοχείων. Άλλο θέμα που απασχολεί έντονα τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και του ορεινού όγκου της χώρας, είναι η ομαλή επαναφορά των επιχειρήσεων στην κανονικότητα, με ουσιαστικά μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η σταδιακή απορρόφηση των υπαλλήλων από τις επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη ενίσχυσή τους με επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης, για όσο διάστημα παραμένουν σε αναστολή, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα τους.

Δεν αξιοποιούνται επαρκώς τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

Ένα κενό που δημιουργείται, επίσης, αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης δαπανών, από το οποίο εξαιρούνται μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους (διόλου αμελητέος ο αριθμός τους σε όλη την επικράτεια), που καλούνται να πληρώσουν εξολοκλήρου δαπάνες, την στιγμή που οι υπόλοιποι επιδοτούνται. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Πρέπει να οριστούν κριτήρια ένταξης, όπως για παράδειγμα το υψόμετρο, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθώς και να οριστεί μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης, ώστε να μπορούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενταχθούν.

Για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και «τουρισμός για όλους», ειπώθηκε ότι γίνεται μερική αξιοποίηση αυτών. Προτάθηκε η στόχευση στην ηπειρωτική χώρα και η ενίσχυση των δικαιούχων με επιδότηση μετακίνησης, προκειμένου να μην χάνεται μέρος του ποσού που δικαιούνται.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων σημείωσαν πως κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί με σωστό σχεδιασμό και υποδομές, ώστε ο έλεγχος των επισκεπτών να γίνεται έγκυρα και σύντομα, για να αποφευχθούν φαινόμενα δυσφορίας και υγειονομικών κινδύνων κατά την είσοδο στην χώρα.

Στην συνέχεια των συζητήσεων, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την ένταξη της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας σε δύο συνεργατικά προγράμματα LEADER, όπου ανέλαβε την διαχείριση και την κατάθεση των φακέλων στην αρμόδια Αρχή. Ενημερώθηκαν ακόμα, για τις δράσεις που πραγματοποίησε η Ένωση κατά την περίοδο 2016-2020 για την προβολή της Δράμας, καθώς και για την ανάγκη ανάδειξης και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, με πιστοποίηση πεζοπορικών μονοπατιών και πεδίων αναρρίχησης και αεροπτερισμού. Σκοπός αυτού είναι, η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων για τις ειδικές μορφές τουρισμού και δομημένων προγραμμάτων, για την εκπαίδευση επισκεπτών στον εναλλακτικό τουρισμό.

Ο Νομός Δράμας είναι «αποκλεισμένος» από κάθε πρόγραμμα τουριστικής προβολής

Έγινε συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας ενός τοπικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, προκειμένου να υπάρχει στόχευση σε προβολή και υποδομές. Τα τελευταία έτη, ο Νομός Δράμας είναι «αποκλεισμένος» από κάθε πρόγραμμα προβολής της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., γεγονός που προκάλεσε, πολλές φορές, την ρήξη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τέλος, συζητήθηκε ένα θέμα που απασχολεί όλους, αυτό της περιβαλλοντικής προστασίας από οιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να βλάψει το φυσικό κάλλος της περιοχής και να έχει βραχυπρόθεσμο, ή μακροπρόθεσμο, αντίκτυπο στο οικοσύστημα. Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις συναντήσεις ενημέρωσης των τοπικών αρχόντων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να υπάρχει καλή συνεργασία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.