Ο χειμερινός τουρισμός στην ηπειρωτική Ελλάδα διέρχεται την χειρότερη περίοδο, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού covid-19. Ειδικά στον Νομό Δράμας, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων αντιμετωπίζουν, πλέον, μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τους και ζητούν την άμεση στήριξη της κεντρικής διοίκησης.

Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου, η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. Αλήθεια, γι’ αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες; Δυστυχώς, σήμερα το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις, ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ειδικότερα, στην περιοχή μας οι πληρότητες κατά το 15νθήμερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 85%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 35%. Θυμίζουμε ότι, τα ξενοδοχεία μας έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά, αλλά ουσιαστικά κλειστά. Η εξέλιξη της πανδημίας και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της παραλλαγής Omicron, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού, όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής και ιδιαίτερα της ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει, ουσιαστικά, για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται, ή εξαφανίζονται, σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις.

Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν από τις αρχές Απριλίου.

Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον «γενικό» κάθε Δευτέρα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους, όποιους σε αριθμό, επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά, το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο; Με δουλειά μόλις 10 ημερών;

Τα ξενοδοχεία δεν είναι και μη μας συγκρίνετε με καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Ούτε Φ.Π.Α., ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για την λειτουργία τους. Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο τον χειμώνα. Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη, για να διασφαλίσει την συνέχεια ύπαρξής της, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό απαιτούμε:

-Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις, από την δράση της «επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».

-Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών, από το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Ο.Α.Ε.Δ. (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

-Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50%, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας.

-Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως και την 30-6-2022.

-Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως και την 31-3-2022.

-Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.