OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Νέα ένταση στην εργασιακή σχέση μεταξύ των πρώην απολυμένων και της διοίκησης της ELFE (πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων), προκάλεσε η απόφαση της εργοδοσίας να τους εντάξει, με την μορφή του δανεισμού, στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία «Λιπάσματα Καβάλας». Οι εργαζόμενοι που προσκλήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις διάρκειας ενός έτους αρνήθηκαν και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο εργοστάσιο.

Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπός τους και δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Βογιατζίδης, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του 2019 και ζήτησε την ηθική στήριξη του Δήμου Καβάλας. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ανταποκρίθηκε αμέσως και συγκάλεσε συνάντηση στο Δημαρχείο την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020. Από την πλευρά της, η διοίκηση της ELFE καλεί τους εργαζομένους να υπογράψουν τις συμβάσεις δανεισμού και να προσέλθουν στις νέες θέσεις εργασίας τους, με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα που είχαν μετά την επαναπρόσληψή τους. Η διάσταση που πήρε η αντίδραση των εργαζομένων, θα οδηγήσει, κατά πάσα πιθανότητα, στην πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στην Αθήνα, μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης, της ιδιοκτησίας και των εργαζομένων της λιπασματοβιομηχανίας.

Το ψήφισμα από τη συνάντηση

στο Δημαρχείο Καβάλας

Από τον Δήμο Καβάλας εστάλη το ακόλουθο ψήφισμα, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020: «Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ θεσμικών φορέων της πόλης και αφού αναλύθηκε η ιδιότυπη κατάσταση που εδώ και 4 χρόνια επικρατεί στη λιπασματοβιομηχανία Νέας Καρβάλης, άπαντες οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφωνούμε ομόφωνα στο ότι άμεσα πρέπει να επιβληθεί τόσο η νομιμότητα και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, όσο και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων του απασχολούμενου προσωπικού.

Προς το σκοπό αυτό, όλοι οι παριστάμενοι και υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε ότι, δεν πρόκειται να ανεχτούμε τις αντεργατικές επιχειρηματικές τακτικές που μετέρχεται ο κύριος Λαυρεντιάδης, οι οποίες καταργούν κάθε έννοια νομιμότητας. Του απευθύνουμε αυστηρό μήνυμα και τον προειδοποιούμε ότι απέναντι του θα βρει το σύνολο των πολιτών της Καβάλας, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να θέσουμε τέρμα στην ασυδοσία και τον εμπαιγμό.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουμε ηχηρό αίτημα παρέμβασης στην κεντρική διοίκηση, η οποία οφείλει δια των ελεγκτικών της μηχανισμών να εποπτεύσει τον τρόπο λειτουργίας της βαριάς βιομηχανίας που λειτουργεί δίπλα στα σπίτια μας, η εκμετάλλευση της οποίας, τα τελευταία χρόνια, έχει εγκαταλειφθεί σε παρένθετες εταιρείες.

Τέλος, κοινό τόπο αποτελεί ότι άμεση πρέπει να είναι η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο φέρει βαρύτατη ευθύνη, για την ανοχή που επιδεικνύει σε προδήλως παράνομες συμπεριφορές, ενώ έστω και τώρα οφείλει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το όλο ζήτημα, προκειμένου να βγάλει από το καθεστώς ομηρείας το προσωπικό του εργοστασίου, το οποίο παρανόμως υποχρεούται να απασχολείται, είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είτε με συμβάσεις δανεισμού σε νεοεμφανιζόμενες, κάθε φορά, εταιρείες, με στόχο την απεμπόληση των δικαιωμάτων τους.

Κλείνοντας, άπαντες δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε ουδετερότητα, ή ολιγωρία, μόνο ως συγκάλυψη μπορεί να εκληφθεί, ενώ οι φορείς της πόλης δηλώνουμε ότι το θέμα της λιπασματοβιομηχανίας Καβάλας μας αφορά όλους και απαιτούμε άμεσα οριστική λύση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.