Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.) και το σωματείο εργαζόμενων στα Λιπάσματα Καβάλας, αποφάσισαν να «κατασκηνώσουν» έξω από το Υπουργείο Εργασίας, έως ότου η κυβέρνηση δώσει λύση στο εργασιακό ζήτημα με τους 133 εργαζομένους που τέθηκαν σε «απραγία» από την διοίκηση της ELFE. Αυτή η μορφή διαμαρτυρίας άρχισε την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου: «Ο αγώνας των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας κλιμακώνεται, για την αποτροπή των παράνομων, καταχρηστικών και εκδικητικών απολύσεων που απεργάζεται η ιδιοκτησία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η ώρα της ευθύνης έφτασε… Κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας οφείλουν, επιτέλους, να διαφυλάξουν την νομιμότητα και το κράτος δικαίου. Είναι ξεκάθαρο πως πρακτικές «Ποντίου Πιλάτου», όπως αυτές που υιοθετούνται από το Υπουργείο Εργασίας, δια μέσω της γενικής γραμματέως Εργασίας κας Στρατινάκη, λειτουργούν αποκλειστικά ως ενθάρρυνση της εργοδοτικής πλευράς που άρχισε την προσχηματική «διαβούλευση», προκειμένου να ολοκληρώσει την προειλημμένη απόφασή της, για την μαζική απόλυση 133 εργαζομένων.

Οι 133 εργαζόμενοι, οι μόνοι με σύμβαση αορίστου χρόνου σε μία πολύ βαριά χημική βιομηχανία, βιώνουν, εδώ και 6 χρόνια, δέχονται ένα απόλυτο ανθρωποκυνηγητό, ένα μαρτύριο επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής τους εξόντωσης.

Έξι χρόνια «παρέλασης» εταιρειών, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας, διαμορφώνοντας έναν λαβύρινθο διώξεων και καταστρατήγησης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Η ανοχή σε αυτή την ανομία είναι πλέον ΣΥΝΕΝΟΧΗ. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται, κανείς δεν έχει το «άλλοθι» πως δεν γνωρίζει, κανείς δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια στον ορυμαγδό της παραβατικότητας με την απόλυση όλων των εργαζομένων αορίστου σύμβασης, ενώ ταυτόχρονα στον χώρο των εγκαταστάσεων εργάζονται 500 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου μεταφερόμενοι κάθε χρόνο σε διαφορετική εταιρεία, με στόχο να μην αποκτήσουν ποτέ εργασιακά δικαιώματα, με κυριότερο αυτό της σύμβασης αορίστου χρόνου, παράλληλα οι παρένθετες εταιρείες σωρεύουν χρέη σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο και ιδιώτες.

Το σωματείο των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και η Ο.Ε.Χ.Β.Ε., αποφάσισαν την πραγματοποίηση ενός νέου κύκλου δυναμικών κινητοποιήσεων. Όλοι οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, από την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, θα κατασκηνώσουν έξω από το Υπουργείο Εργασίας απαιτώντας την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης. Θα παραμείνουμε εκεί μέρα-νύχτα, όσο κι αν χρειαστεί, μέχρι να δοθεί λύση. Η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. καλεί όλα τα σωματεία-μέλη της, καθώς και το σύνολο των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, να πλαισιώσουν αυτό τον αγώνα. Οι 133 εργαζόμενοι καλούν όλο τον κόσμο της εργασίας να σταθεί δίπλα τους, σε αυτόν τον εμβληματικό αγώνα για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ζωή. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ».

Η Γ.Σ.Ε.Ε. καλεί την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παρέμβει

Επίσης, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταγγέλλει το μπαράζ ομαδικών απολύσεων που σχεδιάζει η διοίκηση της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και προσθέτει: «Την ίδια ώρα, σε μία προσπάθεια εκφοβισμού, έχει στήσει βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων κατά συνδικαλιστικών στελεχών. Και σε αυτό τον αγώνα, τον οποίο θεωρούμε εμβληματικό, η Συνομοσπονδία θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της, το σωματείο εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και την δευτεροβάθμια Ο.Ε.Χ.Β.Ε. Η κυβέρνηση, πλέον, δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει τα όσα γίνονται στην συγκεκριμένη βιομηχανία και να μένει αμέτοχη μπροστά στον λαβύρινθο των ενδοχώριων και εξωχώριων εταιρειών, που έχει στηθεί στην βιομηχανία ιδιοκτησίας του γνωστού επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Διερωτόμαστε… Μήπως είναι η ώρα να επιληφθεί του ζητήματος η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Μήπως τα Υπουργεία εργασίας, οικονομικών, αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το Σ.ΕΠ.Ε και το Ε.Φ.Κ.Α., πρέπει να διερευνήσουν ποιος, ή ποιοι κρύβονται πίσω από το «εκκολαπτήριο» δεκάδων νέων εταιρειών στην Β.Φ.Λ., που μόνο χρέη προς εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς, επιχειρήσεις ενέργειας, αλλά και στο Δημόσιο δημιουργούν; Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Άμεσες και ουσιαστικές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.