Η Κίνηση εθελοντών με την ονομασία «Ο Τοίχος της Καλοσύνης» συμπληρώνει τρία έτη δραστηριότητας στην κοινωνία της Δράμας. Στις 8 Φεβρουαρίου 2016, συγκεκριμένα, μία ομάδα «ανήσυχων» φίλων, που αποφάσισαν να σηκωθούν από τους καναπέδες και να σταματήσουν να είναι απλοί θεατές στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ίδρυσαν την Κίνηση αυτή. «Αρχικός στόχος της εθελοντικής ομάδας ήταν, να πάψουμε να βλέπουμε συνανθρώπους μας να ψάχνουν για φαγητό στους κάδους απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκαν καθαρά, βαμμένα και στεγασμένα σημεία στις γειτονιές της όμορφης πόλης μας, οι λεγόμενες «κρεμάστρες» (συνολικά είκοσι εννέα), με τις απαραίτητες πλαστικοποιημένες ανακοινώσεις, όπου μπορεί ο καθένας συμπολίτης να αφήνει τρόφιμα κάθε είδους, αλλά και μαγειρεμένο φαγητό με αναγραφή του ονόματος και της ημερομηνίας παρασκευής του, καθώς και κάποιο μήνυμα-ευχή γι’ αυτόν που θα το πάρει, π.χ. μακαρόνια με κιμά, 31.01.2019, καλή σου όρεξη! Η ιδέα του «Τοίχου», με την πάροδο του χρόνου, εξαπλώθηκε και δεν περιορίζεται, πλέον, στις είκοσι εννέα «κρεμάστρες», αναφέρουν τα μέλη στη συνέντευξη που έδωσαν στο «Ξ».

Ερ. Ποιες υπηρεσίες παρέχετε;

«ΤτΚ» Ο «Τοίχος της Καλοσύνης», ο μοναδικός εν ενεργεία σε όλη την Ελλάδα, πλέον, βοηθάει σε καθημερινή βάση δεκάδες οικογένειες, με σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη, νομικές συμβουλές, ιατρική βοήθεια και εμβολιασμούς, σχολικά είδη, ενδυμασία, ξυλεία, εύρεση εργασίας, επιδιορθώσεις, κάλυψη εξωσχολικών δραστηριοτήτων, ενισχυτική διδασκαλία, πάρτι γενεθλίων για παιδιά και πολλά άλλα. Με πολλές παράλληλες δράσεις συνεχώς και με πολύ προσωπικό κόπο και κόστος, επιθυμούμε να προχωρήσει η ιδέα του «Τοίχου» ένα βήμα παραπέρα και να γίνει ο εθελοντισμός τρόπος ζωής, εξαπλώνοντας έτσι το πνεύμα της αξιοπρέπειας μέσω της αλληλεγγύης. Εκτιμούμε ότι δεν χρειάζεται τέτοιου είδους κινήσεις να προσωποποιούνται και να συνοδεύονται από επώνυμα, διαφημίσεις αλλήλων και αυτοπροβολή, αλλά να γίνονται αθόρυβα, ανθρώπινα, ανιδιοτελώς.

Ερ. Πόσα μέλη αριθμεί ο «Τοίχος της Καλοσύνης» στη Δράμα;

«ΤτΚ» Η παρέα των εθελοντών μεγαλώνει συνεχώς και αριθμεί, έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας στην πόλη, πάνω από εκατό μέλη όλων των ηλικιών, από προσχολική ηλικία μέχρι και ενενήντα ετών. Κι αυτή είναι η ομορφιά του «Τοίχου». Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει και να αποτελέσει κομμάτι αυτού του παζλ, αυτής της ανθρώπινης αλυσίδας και όλοι μαζί, να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο το καλύτερο δυνατό. Ο «Τοίχος» έχει οργανωθεί σε υποομάδες, ώστε να είναι πιο εύρυθμη και αποτελεσματική η λειτουργία του. Ο κάθε εθελοντής εντάσσεται σε όποια-όποιες επιθυμεί και μπορεί να συμβάλλει ανάλογα με τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο και τα ενδιαφέροντά του, ώστε η προσφορά να είναι αποτέλεσμα χαράς και δημιουργικότητας. Π.χ., υπάρχει μια υποομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τις «κρεμάστρες», τον έλεγχο, την καθαριότητα, την επιδιόρθωσή τους καθημερινά. Μία άλλη με το δημιουργικό κομμάτι, δηλαδή με τη δημιουργία σποτ, αφισών, προωθητικών βίντεο κ.λπ. Άλλη υποομάδα διανέμει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειαστεί, στα σπίτια των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Συνολικά, υπάρχουν είκοσι υποομάδες, τρανή απόδειξη πως όποιος θέλει να βοηθήσει πραγματικά, θα βρει τον τρόπο.

Ερ. Πως μπορεί να ενταχθεί κάποιος στην ομάδα;

«ΤτΚ» Εθελοντής μπορεί να γίνει κάποιος μ’ ένα από τους ακόλουθους τρόπους. Στέλνοντας σε προσωπικό μήνυμα τα στοιχεία του, ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας, σε ένα από τα εξής: e-mail: thewallofkindnessdrama@gmail.com, fb: Ο Τοίχος της Καλοσύνης-Δράμα, instagram: toixoskalosynhs_drama, ή καλώντας στο τηλέφωνο 6945233637.

Ερ. Στηρίζετε συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών;

«ΤτΚ» Βοήθεια παρέχεται σε όποιον τη χρειάζεται πραγματικά και έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά, συνεπώς βοηθάμε πολύτεκνες, ή μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους, ηλικιωμένους, χαμηλόμισθους και γενικότερα όποιον χρειάζεται βοήθεια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας κάποιος γνωστός της οικογένειας, συγγενικό πρόσωπο, φίλος, ή γείτονας, που ανησυχεί και ενδιαφέρεται, παραθέτοντάς μας τις ανάγκες και ελλείψεις της οικογένειας κι εμείς προσπαθούμε να τις καλύψουμε.

Ερ. Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις σας;

«ΤτΚ» Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ο «Τοίχος της Καλοσύνης» κλείνει τρία χρόνια διακριτικής παρουσίας και ανιδιοτελούς προσφοράς στην όμορφη πόλη μας. Για μας, αυτό δεν αποτελεί λόγο για εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά αφορμή για άλλη μία παράλληλη δράση, που ευελπιστούμε να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο. Ο τίτλος της δράσης είναι: «Για το τριαντάφυλλό σου», εμπνευσμένος από το μοναδικό βιβλίο του «Μικρού Πρίγκιπα». Μαζεύουμε βιβλία, κάθε είδους και για κάθε ηλικία, από 8 έως και 28 Φεβρουαρίου 2019 στο καφέ Happy και στοχεύουμε να μοιράσουμε τα βιβλία σε μαθητές που τα χρειάζονται, αλλά και να ενισχύσουμε τις βιβλιοθήκες σχολείων. Ήρθε η ώρα, να μαζέψουμε τροφή για το μυαλό και τη σκέψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here