Ο γράφων δεν είναι απλώς θυμωμένος αλλά εξοργισμένος, με την πτώση άλλου ενός ελικοπτέρου Χιούι και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών και μιας κοπέλας που χαροπαλεύει. Σας θυμίζουμε ότι το 1994, εδώ, στο όρος Λεκάνης, είχε πέσει άλλο ένα τέτοιου τύπου ελικόπτερο και είχε παρασύρει στον θάνατο δέκα νέους ανθρώπους, τους δασοκομάντος και το προσωπικό του ελικοπτέρου. Και ο γράφων, ήταν από τους πρώτους δέκα ανθρώπους που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, ανταποκριτής τότε του MEGA, πριν ακόμη εντοπιστεί το ακριβές σημείο της πτώσης. Η τραγική εικόνα των πτωμάτων δεν έφυγε ποτέ από τα μάτια του. Τα ελικόπτερα Χιούι έπρεπε να έχουν αποσυρθεί νωρίτερα από το 1994 επειδή ήδη ήταν παλιά και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποσύρθηκαν. Και τότε συνέβησαν κι άλλα δυστυχήματα με πτώση τέτοιου τύπου ελικοπτέρων, αλλά εμείς, στην χώρα της Μπανανίας εξακολουθούμε να τα κρίνουμε αξιόμαχα. Κι αυτό, γιατί, προφανώς, το στρατιωτικό προσωπικό το θεωρούμε αναλώσιμο. Δεν είναι τυχαίο, πως και το 1994 και τώρα, στα αίτια των δυο τραγικών δυστυχημάτων αναφέρεται ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος του χειριστή. Ε! Όχι. Δεν το πιστεύουμε.

Όπως έγραψε κι ένας φίλος αναγνώστης χθες στο διαδίκτυο, είναι η ώρα να αλλάξουμε πολιτική στις προμήθειες του στρατιωτικού εξοπλισμού, να αναθεωρήσουμε τις πρακτικές που οδηγούν στις μίζες. Οι άνθρωποι των ενόπλων δυνάμεων, οι άνδρες και οι γυναίκες, είναι αυτοί που κρατούν την χώρα μας όρθια. Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αξίζουν εξοπλισμού που δεν θα τα εξοντώνουν. Πρέπει να πούμε, «ΟΧΙ στα ιπτάμενα φέρετρα». Σ’ όλα τα χρόνια γινόταν κατασπατάληση των δημόσιων οικονομικών στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά θα πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε. Όλα τα κόμματα να εγκρίνουν τις παραγγελίες των εξοπλιστικών με πρώτο κριτήριο την αξία της ανθρώπινης ζωής. Όχι πιά σε μίζες και σε σπατάλες. Να μην υπάρχει παραγραφή γι αυτούς που αποφασίζουν λάθος και χάνονται ζωές και να τιμωρούνται αυστηρά, όποτε κι αν αποκαλυφθούν ευθύνες.

Γιώργος Γανίτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.