Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Άμα δεν καταχραστής εκατομμύρια του δημοσίου, άμα δε κάνεις καμιά γερή μπάζα μερικών εκατομμυρίων από μίζες  και καταδικαστείς αλά Τσοχατζόπουλο για να πάρεις ένα ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο σου, ο πρότερος έντιμος βίος σου δεν έχει καμία αξία.

      Άρα ο δικός μου πρότερος έντιμος βίος πάει τζάμπα χαμένος, διότι δεν προλαβαίνω, ούτε κατάχρηση να κάνω, ούτε και κανείς μου εμπιστεύεται μια καρέκλα να την πουλήσω, όπως κάνουν μερικοί, μερικοί, που τους υποστηρίζουν οι συμμαθητές τους από το σχολείο, ότι στα νιάτα του ήταν καλό παιδί.

      Αυτά πρέπει να τα έχουν υπ’ όψιν τους οι μελλοντικοί απατεώνες, για να εξαργυρώσουν την τιμωρία τους με χρόνια πρότερου εντίμου βίου.

      Δεν άκουσα όμως κανέναν να λέει για τον Τσοχατζόπουλο, ότι τώρα διάγει τον άτιμον βίον.

      Ότι και να πω θα με χαρακτηρίσουν ηλίθιο, διότι αφού έχω πρότερο έντιμο βίο τόσης αξίας και δεν τον εκμεταλλεύομαι πα να πει, ότι είμαι βλάκας και δεν αξίζω, ούτε δύο βδομάδες φυλακή.

     Μέχρι τώρα γλεντήσαμε με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, τώρα θα έρθει η υπόθεση Παπαντωνίου θα μιλήσουμε πάλι για κρυφά λεφτά από μίζες, από τέτοια, από άλλα και πάει λέγοντας θα πάρουμε κάτι βρισκούμενο στα όρθια, είκοσι χρόνια, για εκείνο, μείον πέντε για έντιμο βίο, μείον κάτι ένδοξα παρελθόντα, πάντα τα θυμόμαστε πριν πάμε φυλακή, μείον πέντε χρόνια για εξαιρέτους υπηρεσίας προς την Πατρίδα, μάλιστα με παράσημο, φυσικά όχι για την κλοπή και η υπόθεση θα κλείσει πέντε χρόνια σαν να είσαι διακοπές, όπως τα πέρασε και ο Τσοχατζόπουλος, που άμα διαβάσει το κείμενό μου, θα με αποκαλέσει οπωσδήποτε μαλάκα, πράγμα που  το παραδέχομαι, διότι τον πρότερο έντιμο βίο μου θα τον πάρω μαζί μου όταν πεθάνω αντί να τον εξαργυρώσω, εδώ και τώρα σαν τον Τσοχατζόπουλο και τον Παπαντωνίου και πολλούς ακόμη, με πρότερο έντιμο βίο, δεν υπάρχει τρόπος. Πόσοι έλληνες σαν και μένα ηλίθιοι ήρθαν και πέρασαν από  την ζωή και έφυγαν με την κουτή ικανοποίηση, ότι έζησαν μια αξιοπρεπή ζωή.

      Γιατί οι μεγάλοι, οι ξέχωροι, που είχαν διαφορετικές ευκαιρίες στην ίδια Πατρίδα δεν φρόντισαν και για μένα από τα Κοκκινόγεια της Δράμας, για την μοίρα μου να την κάνουν λίγο ξέχωρη, πολλών εκατομμυρίων ελλήνων, που πάνε στον πόλεμο και σκοτώνονται και οι άλλοι με τον έντιμο βίο παίρνουν τα παράσημα; Μέχρι πότε θα γίνεται η διάκριση, του Αθηναίου από τον Χωριάτη;

      Αν την απάτη την έκανε ο Χωριάτης, πράγμα αδύνατον, διότι ποτέ δεν δόθηκε μια αξία στον Χωριάτη να διαχειριστεί χρήματα του δημοσίου, αυτό είναι καθήκον των Αθηναίων να φροντίζουν για τα χρήματα του Κράτους και όταν πιάνονται δικάζονται με ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο, και ας ήταν άτιμος, πάλι πιάνεται για έντιμος αφού ήταν πρότερος και θα παραμείνει έντιμος και στο υπόλοιπο της ζωής του και μετά το έγκλημα.

      Πόσοι ηλίθιοι σαν και μένα πεθαίνουν ικανοποιημένοι, ότι έζησαν μια φτωχή μεν αλλά έντιμη ζωή. Εδώ ξεχωρίζεις τον βλάκα από τον καπάτσο. Τον απόφοιτο μιας διακεκριμένης σχολής απατεώνων, από τον απόφοιτο του Γυμνασίου Δράμας. Πάντοτε οι μεγάλοι απατεώνες είναι απόφοιτοι διακεκριμένων σχολών και ποτέ απόφοιτοι κοινών γυμνασίων να πούμε Τσοτυλίου ή Πραβίου, που είμαι σίγουρος αν πολλοί ξέρουν που είναι αυτές οι πόλεις.

      Αν όμως βγάλουν έναν απατεώνα, αυτομάτως όλοι θα μιλούν για αυτές.

      Βλέπεις η φήμη ενός ιδρύματος πηγαίνει με τους απατεώνες που βγάζει.

      Η δικαιοσύνη μας κανονίζει να έχουμε τέτοια κρούσματα ανά διαστήματα για να μη προκληθεί κλονισμός και χάσουμε τον μπούσουλα, από την διαφθορά, που ο καθένας υποψιάζεται, ότι είναι πολύ βαθιά και την παίρνει λίγο, λίγο, σαν την κρέμα του γάλακτος να μην αναποδογυρίσει η καρδάρα και χυθεί το γάλα.

     Βέβαια ο κάθε έλληνας ξέρει πόσο βαθιά είναι η σαπίλα, αλλά η δικαιοσύνη έχει τον δικό της ρυθμό στο τρέξιμο να μη διασαλευθούν τα θεμέλια του κράτους από τη βρωμιά.

     Αν ο Τσοχατζόπουλος μαρτυρούσε τους συνεργάτες του και εκείνοι τους δικούς τους η μισή Ελλάδα θα ήταν φυλακή.

     Από τα ονόματα στις περίφημες λίστες των ληστών, δεν πιάσανε κανέναν μέχρι σήμερα να ικανοποιηθούμε ηθικώς, ότι μπράβο στην δικαιοσύνη μας κυνηγάει το θήραμα για να πάρει το μερίδιό της.

     Φαίνεται πως δεν έχει ανάγκη από το μερίδιό της ή δεν θέλει να θίξει ανθρώπους με έντιμο βίο.

     Αν εγώ όμως κλέψω μια κότα θα φάω τριάντα μέρες φυλακή και καθόλου κότα, που θα την δώσουν στον κοτά, κατά τον νόμο και δεν θα ληφθεί καθόλου υπόψιν ο πρότερος μου έντιμος βίος, διότι είμαι από τα Κοκκινόγεια της Δράμας. Μόνον οι Αθηναίοι έχουν έντιμον πρότερον βίον, οι ρέστοι έλληνες είναι δευτέρας διαλογής απατεώνες.

     Κρίμα και εγώ νόμιζα, ότι επειδή έχω έντιμο πρότερο βίο, είμαι κάτι στην κοινωνία μου, αλλά εξαπατήθηκα διπλά τώρα που είδα, ότι δεν μπορώ να κάνω καμιά απατεωνιά να χρησιμοποιήσω τον πρότερο έντιμο βίο μου και δεύτερον κανείς δεν μου εμπιστεύεται ούτε ένα ευρώ, διότι δεν μπορούν να βασισθούν στην ακεραιότητά μου, διότι δεν έχουν αποδείξεις αν μπορώ να κάνω σωστή απατεωνιά. Θα ήθελα εμείς οι πολλοί με πρότερο έντιμο βίο να κάνουμε έναν σύλλογο και να κάνουμε ένα καταστατικό να απαγορεύει σε μέλη μας να διαπράττουν απατεωνιές και να χρησιμοποιούν τον πρότερο έντιμο βίο τους σαν ασπίδα για να απαλλάσσονται από την φυλακή. Όταν είπα την ιδέα μου σε έναν φίλο μου, μου είπε, τι τον θέλεις τον σύλλογο, αφού από μακριά φαινόμαστε, ότι είμαστε κορόιδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.