Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Θα σας φανεί παράξενο και όμως  είναι αλήθεια, ότι όταν ήμουνα μικρός αποφάσισα να γίνω αστρολόγος για πολλούς και διαφόρους λόγους.

     Και πρώτα, πρώτα να μη ξυπνάω νωρίς το πρωί, διότι μου άρεσε το χουζούρι και δεύτερον να μην πηγαίνω σχολείο να κοιμάμαι πάνω στο θρανίο και ο δάσκαλος να με ξυπνάει με την βίτσα.

     Τρίτον και πολύ σπουδαίο, δεν χρειάζεται να πάς ανώτερες σπουδές, να χαραμίσεις τα νιάτα  σου  και  τα λεφτά του μπαμπά σου, για να γίνεις δάσκαλος, ή καθηγητής, να μορφώσεις του κόσμου τα παιδιά, ή δικηγόρος να αναλάβεις τα προβλήματα του κόσμου, ή γιατρός να θεραπεύσεις τις πληγές και τα βάσανα του κόσμου.

      Για όλα αυτά κάτι μου έλεγε, ο ποιο κοντινός δρόμος για να φτάσω στον στόχο μου είναι η αστρολογία.

      Θα ξυπνάς όποια ώρα θέλεις, θα λες ότι θέλεις και θα πληρώνεσαι καλλίτερα και από δάσκαλος και από καθηγητής, μπορεί και από δικηγόρος και γιατρός.

      Ανάλογα πόσο τολμηρός είσαι να λες ψέματα.

      Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να γραφτείς συνδρομητής στο περιοδικό η αστρολογία, για να μάθεις τα κόλπα που χρησιμοποιεί, η τάχα επιστήμη που λέγεται (ενώ δεν είναι καθόλου επιστήμη).

      Κανείς από τους αστρολόγους, δεν έχει να σου δείξει κανένα πτυχίο, ότι ο τάδες κατέχει την μόρφωση να σου λέει ψέματα, που θέλεις να τα ακούσεις και από τα χίλια το επαναλαμβάνω, από τα χίλια  ψέματα κάτι θα τύχει να βγει αληθινό.

     Θα πάρεις το ένα αληθινό και θα αδιαφορήσεις για τα εννιακόσια ενενήντα εννέα ψέματα και θα πληρώσεις τον αστρολόγο σου, σαν επαγγελματία ψεύτη, εν γνώσει σου, ότι σου είπε τόσα ψέματα.

     Βάσει όλων αυτών των λογικών δεδομένων κατέληξα αστρολόγος.

     Ο κύκλος μου ήταν το μικρό μου χωριό, αλλά η πελατεία μου ήταν στα όρια της αστυνομίας.

     Εδώ θα χρειαστεί να ομολογήσω τις βασικές αρχές της αστρολογίας, που βασίζονται στις πληροφορίες της μαμής, του παπά και του αστυνόμου.

     Όλοι αυτοί με ανοιχτή καρδιά σου λένε αλήθειες, ο αστρολόγος τις βάζει στη σει-ρά  και τις μεταφέρει στο πελάτη του, και αυτοί μένουν με το στόμα ανοιχτό για τη μεγάλη τέχνη του.

     Αυτό είναι σαν ένα είδος συμβόλαιο. Από τότε και μετά αυτός ή αυτή πίνουν νερό στο όνομά σου και εσύ κρασί στην υγειά των κορόιδων.

     Ο πατέρας μου με προειδοποίησε, όταν του εκμυστηρεύτηκα την απόφασή μου, ότι θα γίνω αστρολόγος.

     Εύχομαι παιδί μου να μη ζω, όταν θα σε μπαουλιάσουν στο ξύλο οι πελάτες σου.

     Του απέδειξα με αδιάσειστα στοιχεία, ότι μία στις πεντάκις χιλίοις, μπορεί να καταλήξει στο ξύλο που λες, διότι μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε βλάκας να δείρει τον αστ-ρολόγο του, ή να τον κάνει μήνυση επί ψευδολογία.

     Επειδή με αυτά που με πλήρωναν, δεν μπορούσα να πληρώνω εισφορές για σύνταξη στο ΙΚΑ, δηλαδή με αυγά και με κότες που με πλήρωναν, ή και έστω και με κάνα μοσχάρι, δεν μπορούσα να δείξω το μοσχάρι στον διοικητή του ΙΚΑ, να του πω να κόψει δυο μπριζόλες για εισφορές για να πάρω σύνταξη, όταν  γεράσω.

     Το πράγμα έγινε από μόνο του, πήρα αγροτική σύνταξη, αυτό έλειπε να μην το προβλέψω, τι τάχα μεγάλος αστρολόγος είμαι στην περιφέρεια της Κουμπάλιστας;.

     Παράπονο δεν έχω, δεν έφτασα μέχρι τα άστρα, εκεί πάνε μόνο οι αστρονόμοι, αλλά έζησα με αξιοπρέπεια με τα ψέματά μου και έκανα πολλούς χαρούμενους για μια στιγμή, μέχρι τη στιγμή, που με έδειρε ο Γιάννης της Μαριγώς και σταμάτησα το δούλεμα του αστρολόγου και βγήκα στην σύνταξη.

     Να πώς έγινε εκείνη η περίπτωση του Γιάννη.

     Ήρθε η μαμή και μου είπε η γυναίκα του Γιάννη είναι σε ενδιαφέρουσα κατάσταση και μπορεί να κάνει δίδυμα, αλλά ο Γιάννης δεν το ξέρει και η γυναίκα του θέλει να του κάνει έκπληξη.

      Πέρασαν μερικοί μήνες και μια μέρα φάνηκε ο Γιάννης στο γραφείο μου και μου φάνηκε πολύ παράξενο, διότι ο Γιάννης φαινόταν μυαλωμένος και ποτέ μου δεν περίμενα να περάσει το κατώφλι του γραφείου μου.

     Δεν ξέρω ποιος του μίλησε για μένα, ούτε που το έμαθα ποτέ.

     Ήρθε για να μάθει αν η γυναίκα του θα έμενε έγκυος ή εάν θα αποκτούσε παιδιά, διότι ήταν τρία χρόνια παντρεμένοι και  δεν έλεγε να γκαστρωθεί η Παρθένα.

     Συγγνώμη, αλλά έτσι έλεγαν την γυναίκα του Γιάννη.

     Τέλος πάντων, με τα επαγγελματικά μου τον καθήλωσα τον Γιάννης στην πολυθρόνα, που δεν ήθελε να σηκωθεί να φύγει.

     Τόσο σίγουρα του μιλούσα, ότι τώρα να βγει έξω και να κοιτάξει τον ουρανό θα διακρίνει στον αστερισμό των διδύμων τα δικά του δίδυμα.

     Έφυγε ενθουσιασμένος και γύρισε με ένα μοσχάρι.

     Το έδεσε στην εξώπορτα και μου είπε για τον κόπο σου και έφυγε.

     Όταν γέννησε η γυναίκα του και έκανε δίδυμα, από κουβέντα σε κουβέντα, έμαθε ο Γιάννης, ότι η μαμή το ήξερε το μυστικό και ότι είχε περάσει από το γραφείο μου.

     Μπήκε σαν μανιασμένος ταύρος στο γραφείο μου και μπροστά στους πελάτες μου άρχισε να με δέρνει.

     Ευτυχώς επενέβησαν μερικοί πελάτες μου και με γλύτωσαν από τα χέρια του, αλλιώς ακόμα θα χτύπαγε.

     Το τι άκουσα δεν λέγεται ούτε και γράφεται.

     Δεν βαριέσαι, αυτό ήταν το λιγότερο και ευτυχώς ήταν στο τέλος.

     Έτυχε να είναι το ένα στις πεντάκις χιλίοις.

     Είχα πελάτες και από την Δράμα, που δεν ήθελαν να πάνε σε δραμινούς αστρολόγους και με προτιμούσαν, ότι ήμουν αυθεντία στα ψέματα, μάλιστα ήξερα και την Χαρούλα και τι δουλειά έκανε και την παρηγορούσα με τα ψέματά μου:

Μεγάλη πόρτα θα διαβείς

τα πόδια θα σηκώσεις

χαρά στα σκέλια σου θα δεις

και χρήμα θα τσεπώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.