Η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στις επίκαιρες ερωτήσεις τριών βουλευτών, για την χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα» 1965 στο πρωτάθλημα της Super League 2, ήταν «καταπέλτης». Ωστόσο, ερμήνευσε με δικό του τρόπο το άρθρο 4, του νόμου 4809/2021, που αφορά στην χορήγηση πιστοποιητικού από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) λέγοντας ότι, η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών πριν την έναρξη των επίσημων διοργανώσεων, για την υποβολή της αίτησης, αφορά μόνο τα σωματεία που ανήλθαν από την ερασιτεχνική κατηγορία (Γ΄ εθνική) στην επαγγελματική (Super League 2).

«Η εφαρμογή του νόμου πρέπει

να μας αφορά ισότιμα όλους»

Στην τοποθέτηση που έκανε, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021 στην Βουλή, είπε τα εξής: «Η Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965, κατά την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, αγωνίστηκε στην Football League. Από την κατηγορία αυτή, μόνο οι ομάδες που υποβιβάστηκαν χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής τους στην νέα SL2. Συνεπώς, η Π.Α.Ε. Καβάλα, ανεξαρτήτως αν κατέλαβε θέση προβιβασμού, ή όχι, θα είχε ούτως, ή άλλως δικαίωμα συμμετοχής στην νέα SL2, εφόσον κατέθετε εγκαίρως τον φάκελό της στην Ε.Ε.Α. και λάμβανε το πιστοποιητικό συμμετοχής. Το άρθρο 77Α παρ. 4 του ν.2725/1999 θέτει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στην Ε.Ε.Α. την 15η Ιουλίου. Η ημερομηνία αυτή αφορά τις ήδη υφιστάμενες Α.Α.Ε., όπως και η Π.Α.Ε. Καβάλα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ΜΟΝΟ για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είχε δοθεί παράταση έως τις 31 Αυγούστου 2021, ουσιαστικά η μόνη νέα εκκρεμότητα που η Π.Α.Ε. Καβάλα έπρεπε να ρυθμίσει έως τις 15 Ιουλίου, ήταν η υποβολή της εγγυητικής επιστολής. Η Π.Α.Ε. Καβάλα υπέβαλε την 15η Ιουλίου 2021 σχετική αίτηση για την χορήγηση πιστοποιητικού, η οποία, όμως, αφού εξετάστηκε έπειτα από λίγες ημέρες, κρίθηκε ελλιπέστατη. Σύμφωνα με την Ε.Ε.Α., η αίτηση «δεν συνοδεύτηκε όμως από κανένα εκ των μνημονευομένων απαραιτήτων δικαιολογητικών, πλην πέντε υπευθύνων δηλώσεων, σε φωτοτυπία, προσώπων που δεν προέκυπτε εξαιτίας της ανυπαρξίας άλλων εγγράφων, ότι είχαν σχέση με την Π.Α.Ε.». Κατόπιν τούτου, της δόθηκε η προβλεπόμενη δεκαήμερη παράταση, έως και τις 2 Αυγούστου 2021, να θεραπεύσει τις ελλείψεις, αλλά και πάλι η Π.Α.Ε. δεν ανταποκρίθηκε. Πέραν αυτής, η Ε.Ε.Α. δεν μπορούσε να χορηγήσει καμία περαιτέρω παράταση. Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο της Ε.Ε.Α., που περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία αυτή. Στις ερωτήσεις σας κάνετε επίκληση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4, του άρθρου 77Α σχετικά με την προθεσμία υποβολής αίτησης για πιστοποιητικό στην Ε.Ε.Α. τουλάχιστον τριάντα ημέρες πριν από την εκκίνηση των επίσημων υποχρεώσεων. Είναι λανθασμένη η ερμηνεία αυτή. Ο νόμος είναι σαφέστατος. Η διάταξη αυτή αφορά μόνο τις νεοσύστατες Α.Α.Ε., ή ΤΑΑ, οι οποίες προβιβάζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες από τις ερασιτεχνικές. Αφορά, δηλαδή, τις ομάδες που την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 αγωνίζονταν στην Γ’ εθνική (ερασιτεχνική κατηγορία) και προβιβάστηκαν στην νέα SL2 (επαγγελματική κατηγορία). Η Π.Α.Ε. Καβάλα, όπως όλοι γνωρίζουμε, ως ήδη υφιστάμενη Π.Α.Ε., δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία ομάδων.

Κυρίες και κύριοι, προσωπικά η Καβάλα μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής και η πόλη και η ποδοσφαιρική ομάδα. Μάλιστα, γνωρίζω προσωπικά και στελέχη της ομάδας. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Δεν είναι θέμα συμπάθειας, ή μη! Η εφαρμογή του νόμου πρέπει να μας αφορά ισότιμα όλους. Και αυτό κάνουμε! Εφαρμόζουμε τον νόμο! Ωστόσο, οφείλω να προσθέσω και κάτι ακόμα. Το ενδιαφέρον μου για την Καβάλα το έχω συζητήσει και με τον πολύ καλό μου φίλο και συνάδελφο, τον υπουργό εθνικής άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και με τους φίλους και συναδέλφους, Μακάριο Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη. Θυμόμαστε όλη την περίοδο που ο προκάτοχος μου, κύριος Βασιλειάδης, άλλαζε τις κατηγορίες και ανεβοκατέβαζε ομάδες κατά το δοκούν. Το κατακρίναμε τότε! Το θεωρούσαμε και το θεωρούμε απαράδεκτο! Ε, δεν θα κάνουμε τώρα τα ίδια!

Να αναφερθώ και στην επιστολή του δημάρχου Καβάλας, Θεόδωρου Μουριάδη, με την οποία ζητούσε παράταση της παράτασης για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής. Αγαπητέ κύριε δήμαρχε, κατανοώ την αγωνία σας, αλλά ακόμα αναμένω το πλάνο, τις μελέτες και τον προγραμματισμό για την αναβάθμιση του σταδίου «Ανθή Καραγιάννη» και για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών της Καβάλας». Και κατέληξε: «Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου το σεβόμαστε. Δεν το χρησιμοποιούμε αλά καρτ! Αύριο συνεδριάζει η SL2 και θα είχε ενδιαφέρον η έκφραση της γνώμης της, λαμβάνοντας υπόψη το νομικό πλαίσιο, αλλά και τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι, η γνώμη υπερβαίνει το νόμο! Κύριοι συνάδελφοι, σέβομαι την αγωνία σας, που υπερβαίνει το υπερ-τοπικό ενδιαφέρον και αφορά στην υγιή εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό να εργαστούμε από κοινού, όλοι μαζί, σε ένα πλαίσιο αξιών για την ενδυνάμωση του ποδοσφαίρου της χώρας μας με διαφάνεια και αξιοκρατία. Αλλά, πρέπει να σεβαστούμε την αυτόνομη λειτουργία της Ε.Ε.Α., όπως και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των αποφάσεών της».

Τις επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου και Β΄ Αθηνών του κόμματος ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου. Στις εσωτερικές σελίδες του «Ξ» υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις με την τοποθέτηση του υφυπουργού αθλητισμού, από την διοίκηση του Ερασιτέχνη Α.Ο. «Καβάλα», την βουλευτή Σ. Ελευθεριάδου και την Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του Κινήματος Αλλαγής.

Πλέον, η προσπάθεια για την συμμετοχή της Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965 στο πρωτάθλημα της Super League 2 επικεντρώνεται στην προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Η ημερομηνία συζήτησης των προσφυγών είναι ανοικτή, αφού ο υφυπουργός αθλητισμού ζήτησε παράταση έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, για να καταθέσει υπόμνημα με την θέση του ελληνικού δημοσίου. Έπειτα από δέκα έτη, η ομάδα ποδοσφαίρου της Καβάλας απειλείται για δεύτερη φορά με αποβολή από τις επαγγελματικές κατηγορίες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.