Ο Γιάννης Τσακίρης «επιτέθηκε» στην διοίκηση του Χρ. Μαμσάκου: Κάνατε πανηγύρι με τα τέλη!

0
59

Αύξηση 10% στα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού) εισηγήθηκε η δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Ήρθαμε για να σπάσουμε αυγά», είπε ο δήμαρχος, Γιώργος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Θα δικαιώσουμε τους νοικοκυραίους».

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Τσακίρης, άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη δημοτική Αρχή κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό» και «πολιτικαντισμό», καθώς τα προηγούμενα έτη διατήρησε σταθερά τα τέλη, παρά την αντίθετη εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. «Τα έσοδά μας έχουν πτωτική τάση, με ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση. Η προτεινόμενη αύξηση είναι και λογική και μονόδρομος», ανέφερε και σημείωσε ότι η πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας ήταν για αύξηση 40% έως 44% και «περιορίστηκε» στο 20%. «Είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο μείωσης ανελαστικών δαπανών, προς όφελος του δημότη και άμεση βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο στην καθαριότητα, όσο και στον φωτισμό. Η σταδιακή και στοχευμένη στρατηγική μείωσης εξόδων, οδηγεί στο συμμάζεμα των ελλειμμάτων, με προοπτική να το κατεβάσουμε ακόμα περαιτέρω σε ορίζοντα τριετίας με συγκεκριμένα έργα που εξαγγείλαμε», είπε ο αντιδήμαρχος και συνέχισε: «Τα δημοτικά τέλη δεν είναι μία στιγμιαία αποτύπωση των οικονομικών εσόδων και εξόδων του Δήμου. Είναι αποτέλεσμα πολυετούς κακοποίησης των οικονομικών του τελών, τους φερθήκατε ως πανηγύρι. Όπου, ενώ το έλλειμμα μεγάλωνε, πλειοδοτούσατε ποιος θα κάνει μείωση τελών, ενώ εν γνώσει σας μεγαλώνατε τα ελλείμματα. Αυτό δεν είναι σοβαρότητα. Δεν αντιμετωπίζουμε τα ελλείμματα με πολιτικαντισμό και άκρατο λαϊκισμό. Τα δημοτικά τέλη, είναι το πεδίο που γίνεται το μεγαλύτερο εύρος μικροπολιτικής από τις παρατάξεις που διοίκησαν. Γινόταν ασύστολα όλα αυτά τα χρόνια μία πλειοδοσία ελπίδων και το αποτέλεσμα ήταν, να βλέπουμε διαρκώς μεγαλύτερα ανοίγματα».

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο ζήτημα, δίνοντας παραδείγματα για το πόσο θα πληρώσουν οι δημότες το 2024, για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων αναλογούσε το ποσό των 124 ευρώ, για τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Το 2024, το ποσό αυξάνεται στα 136 ευρώ, δηλαδή αύξηση 12 ευρώ. Για ένα κατάστημα των ίδιων τετραγωνικών μέτρων, το ποσό που έδινε ο ιδιοκτήτης ήταν 228 ευρώ, ενώ το 2024 θα πληρώσει 251 ευρώ, δηλαδή αύξηση 23 ευρώ. Τα ανταποδοτικά τέλη αυξάνονται και στην ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανική Περιοχή) Δράμας.

Η αντίδραση από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν αναμενόμενη και δριμεία! Ο Μιχάλης Μλεκάνης, του συνδυασμού «Πόλη και Ζωή», είπε ότι: «Είναι εφικτό ακόμα και τώρα, η δημοτική Αρχή να κάνει πιο φιλολαϊκή πολιτική προς τους δημότες, καθώς και μία πιο ορθολογική διαχείριση». Ο Χριστόδουλος Μαμσάκος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ενώνουμε την Δράμα», υπεραμύνθηκε την πολιτική που άσκησε κατά την διοίκησή του, λέγοντας ότι έγινε μείωση στα τέλη ένα έτος και άλλα δύο έτη διατηρήθηκαν σταθερά, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες. «Υπήρχε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, γιατί οι Δραμινοί περνούσαν δύσκολα χρόνια, ιδιαίτερα με την πανδημία, τα κλειστά καταστήματα και άλλα. Δεν ήταν άκρατος λαϊκισμός», σχολίασε. Η επικεφαλής του συνδυασμού «Πρότζεκτ για τη Δράμα», Παρθένα Κιόρτεβε αναρωτήθηκε, αν η πόλη είναι καθαρή, ή φωτεινή το βράδυ, όπως θα έπρεπε να είναι και σημείωσε ότι δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες και ότι το μέτρο είναι οριζόντιο και δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των μικρών και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων

Ο δήμαρχος Δράμας μίλησε για την κακή κατάσταση που βρίσκεται η πόλη, για την καθαριότητα, τον φωτισμό και υπερασπίστηκε της εισήγησης για αύξηση των ανταποδοτικών τελών. «Η δημοτική Αρχή θα κάνει τα πάντα, για να ελαφρύνει τους πολίτες. Με το δέκα τοις εκατό, δεν καταστρέφετε η αγορά. Όμως, κάθε μέρα παίρνουν τηλέφωνο για τα ογκώδη. Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, δεν υπάρχει προσωπικό και αναζητούμε λύσεις. Κανένας δεν είπε τίποτα επ’ αυτού, αλλά μείνατε όλοι στο ένα ευρώ. Λαϊκισμός. Αυτός είναι λαϊκισμός. Όταν δεν υπάρχει εξοπλισμός, όλα είναι καταστραμμένα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η δημοτική Αρχή θα επανέλθει στον χρόνο που πρέπει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.