OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έτος «ορόσημο» για την ιστορία του Δήμου Καβάλας είναι το 2018, αφού συμπληρώνονται εκατό έτη από την ίδρυσή του! Το 1918, συγκεκριμένα, πέντε έτη μετά την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος, η Καβάλα απέκτησε και νομική υπόσταση με την ίδρυση του Δήμου. Στη διάρκεια των εκατό ετών, ο Δήμος Καβάλας αυξήθηκε σε έκταση και σε πληθυσμό, έγινε «Καποδιστριακός» και στη συνέχεια «Καλλικρατικός», με τη συνένωση με τον πρώην Δήμο Φιλίππων.

Η σημαντική αυτή επέτειος θα εορταστεί δεόντως, όπως ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, με ποικίλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες και θα έχουν εκτός από εορταστικό και διδακτικό χαρακτήρα. Το «κερασάκι στην τούρτα των γενεθλίων», θα είναι η φιλοξενία του πανελλήνιου συνεδρίου των Ναυτικών Μουσείων στην πόλη στις αρχές του καλοκαιριού. Μία σημαντική διοργάνωση, που θα αναδείξει τη στενή σχέση της Καβάλας με τη ναυτική παράδοση και τη θάλασσα.

Η «χρυσή ευκαιρία» για την αξιοποίηση των «ορφανών» λιμενίσκων

Εν τω μεταξύ, παρουσιάζεται η «χρυσή ευκαιρία» στους Δήμους, να αναλάβουν τη διαχείριση των λεγόμενων «ορφανών» λιμανιών, με την ψήφιση, τον περασμένο Νοέμβριο, του νόμου 4504/2017. Τα «ορφανά» λιμάνια, που δεν υπάγονται στη διαχείριση κάποιου φορέα, μπορούν να νομιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν. Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Φ.Ε.Κ. Α΄ 184, άρθρο 140), παρέχεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), να εντάξουν τις λιμενικές εγκαταστάσεις στον αστικό ιστό και να τις αναβαθμίσουν.

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο, είναι οι λιμενίσκοι των παλιών Σφαγείων στην Καβάλα και της Νέας Ηρακλείτσας στο Δήμο Παγγαίου. Ο νόμος 4504/2017 προβλέπει τη σύσταση Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, στα οποία θα υπαχθούν τα «ορφανά» λιμάνια. Συγκεκριμένα, οι παράγραφοι που προστέθηκαν στο άρθρο 38 του ν.4150/2013 (Α΄ 102) αναφέρουν τα εξής:

στ) Δύναται να συνιστώνται Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία, μετά από απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων, ως αυτοτελείς Υπηρεσίες του Δήμου στον οποίο ανήκουν, όταν στους Δήμους αυτούς δεν λειτουργεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Στην αρμοδιότητα των συνιστώμενων Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2738/1999 (Α΄ 180), υπάγονται τα εντός των διοικητικών ορίων των οικείων Δήμων υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια, λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ρυθμίζονται ζητήματα για το πεδίο δικαιοδοσίας των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, την οργάνωση, τη διαδικασία, τη λειτουργία, τη στελέχωση και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

ζ) Η σύσταση των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, όπως προβλέπεται στην περίπτωση στ΄, είναι δυνατή μόνο στις περιπτώσεις που, όπως διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, δεν παρέχεται η σύμφωνη γνώμη των όμορων Δήμων που διαθέτουν Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, για την υπαγωγή των αλιευτικών καταφυγίων, λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων στην αρμοδιότητά τους.

η) Τα συνιστώμενα Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία, κατά τις διατάξεις των περιπτώσεων στ΄ και ζ΄, υποχρεούνται εντός δύο (2) ετών, από τη σύστασή τους, στον καθορισμό ζώνης λιμένα κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.