Ο Δραμινός συλλέκτης» με τα 5.500 αρχαία νομίσματα!

0
10

Η σύλληψη του λογιστή στη Δράμα, ο οποίος κατείχε σημαντικό αριθμό αντικειμένων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύει ένα σοβαρό, αλλά ελάχιστα προβεβλημένο, ζήτημα. Αυτό της προστασίας του πολιτισμικού πλούτου της χώρας από άτομα που κερδοσκοπούν, ή δημιουργούν ιδιωτικές συλλογές. Ο πολιτισμικός πλούτος είναι «κτήμα» όλων των Ελλήνων και όχι προνόμιο μερικών «συλλεκτών».

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε αντικείμενο και ντοκουμέντο, πρέπει να αποδίδεται, για την προστασία του, στην αρμόδια κρατική Υπηρεσία και να είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες. Οι συλλέκτες ισχυρίζονται πως αγοράζοντας αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας, τα διασώζουν και τα προστατεύουν από τους αρχαιοκάπηλους.

Ο συλληφθείς λογιστής δήλωσε πως αγόρασε, σε βάθος ετών, τα αντικείμενα που βρέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία στο σπίτι και στο γραφείο του. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για γραμματόσημα και παλιά πακέτα τσιγάρων, αλλά για αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως παλιά νομίσματα, τιμαλφή (κοσμήματα), ειδώλια, κι ένα αγγείο της ελληνιστικής εποχής (3ος αιώνας προ Χριστού).

Ο 64χρονος λογιστής δεν είναι ο μόνος που δημιούργησε «συλλογή» τέτοιων αντικειμένων. Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, ακόμα και ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που κατέχουν κομμάτι του εθνικού πολιτισμικού πλούτου. Αρκετοί, όπως ο συλληφθείς, διατηρούν κρυφές τις «συλλογές», γιατί γνωρίζουν τις επιπτώσεις του νόμου. Όμως, τι γίνεται μ’ εκείνους που κατέχουν νόμιμα αρχαιολογικά αντικείμενα; Και τι σημαίνει νόμιμη κατοχή; Τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στην οικογένεια τους, ή βρέθηκαν στο ακίνητο τους;

Οφείλουμε όλοι και όλες, να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της παράνομης εκμετάλλευσης του εθνικού πολιτισμικού πλούτου. Το κύκλωμα αυτό έγινε αιτία, επίσης, να καταστραφούν σημαντικά ευρήματα και χώροι με αρχαιολογική αξία. Όποιος, επομένως, έχει πληροφορία ότι γίνεται εμπόριο αρχαίων αντικειμένων, πρέπει να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές, γιατί έτσι θα βοηθήσει στην προστασία της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η αρχαιοκαπηλία είναι σοβαρό αδίκημα, αλλά και οι αποδέκτες των προϊόντων της αρχαιοκαπηλίας έχουν μεγάλη ευθύνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.