«Τη δεδομένη χρονική στιγμή, που όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας δίνουν μία τιτάνια μάχη με τον ιό, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βγούμε νικητές. Η ώρα απόδοσης ευθυνών θα έρθει όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε.

Θα συμφωνήσουμε ότι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, είναι αστείο να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των «φίλιων δυνάμεων». Διότι, η αντιπαράθεση αυτή διασπά το «κοινό μέτωπο» και ενισχύει τον «κοινό εχθρό», που είναι ο covid-19.

Ωστόσο, η Π. Κιόρτεβε, οι συνάδελφοι της συνδικαλιστές γιατροί και νοσηλευτές, καθώς και ορισμένοι πολιτικοί, ρίχνουν ευθύνες στους κυβερνώντες, σημερινούς και προηγούμενους, για την αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Κι ερωτούμε την πρόεδρο των γιατρών του νοσοκομείου Δράμας, μπορούσαν να προβλέψουν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών και των άλλων κρατών του κόσμου, ότι το 2019 θα εμφανιστεί ένας ιός με μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης, που θα οδηγήσει τα συστήματα υγείας παγκοσμίως σε παράλυση και σχεδόν στην κατάρρευση;

«Με μπαλώματα της τελευταίας στιγμής, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μία πανδημία», σχολίασε η πρόεδρος. Έχει εμπειρία από την αντιμετώπιση κάποιας πανδημίας και μάλιστα τέτοιας έκτασης, ώστε να γνωρίζει τι έπρεπε να γίνει; Υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, κλίνες και μέσα ατομικής προστασίας, λένε. Θα μπορούσε, δηλαδή, το νοσοκομείο Δράμας, στην προκειμένη περίπτωση, να ανταπεξέλθει στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στο Νομό, αν διέθετε ειδική κλινική για τη διαχείριση πανδημιών, κατάλληλα εξοπλισμένη και με το απαραίτητο προσωπικό; «Όλοι γνώριζαν αυτό που θα ακολουθήσει, όμως δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις από τη διοίκηση και το Υπουργείο υγείας», πρόσθεσε η Π. Κιόρτεβε. Γνώριζαν τι; Ότι μέσα σε δύο ημέρες, ο Νομός Δράμας θα βρεθεί από το χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας στην κορυφή της λίστας των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο πανελληνίως; «Δυστυχώς, η καλή επιδημιολογική κατάσταση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ανατράπηκε αιφνιδίως, την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη», ανέφερε, ακόμα, η πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου Δράμας. Τα «μπαλώματα» που έγιναν από την άνοιξη έως την αρχή του φθινοπώρου, δεν αφορούσαν την αντιμετώπιση της συρροής κρουσμάτων που έχουμε τον Νοέμβριο, αλλά μία κατάσταση που θα βρίσκεται, πάνω-κάτω, στο επίπεδο της πρώτης καραντίνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.