4-1-1941, Σάββατο, 69η ημέρα πολέμου.

«Πολεμικό Συμβούλιο. Εγώ-Παπαδήμας-Παπάγος-Turle Haywood-Dalbiac. Ζητούμε αεροπορική βοήθεια προς συνεχή καθημερινή προσβολή Αυλώνος και Δυρραχίου και καμιόνια διά να προχωρήσουμε, τα έχουν (200) ακόμη στο Γιβραλτάρ! Τα υποσχεθέντα 300 εξανεμίστηκαν… Μας εγκατέλειψαν; Ίσως χάριν αγώνων τους εις Αφρικών; Θα τα βγάλουμε πέρα, αλλά με τι αγώνες και θυσίες.

Τηλεγραφεί ο Λεγγέρης από Βερολίνο, περί συγκέντρωσης Γερμανών εις: Αράδ-Σζενκεδίν-Τούρνο Σεβερίνου, αρχικά με 12 μεραρχίες. Ώστε εναντίον μας. Εξηγούνται προειδοποιήσεις Γερμανών διά Ραγκαβών, διαδόχου-και διά πατρός της προς Φρειδερίκων, ναυποταχθώμεν εις Χίτλερ! Καλλίτερα να πεθάνωμεν. Όλα γυρίζουν στο κεφάλι μου. Μένω όμως ατάραχος! Από Άγγλους εγκατάλειψη, από Γερμανούς επίθεση. Θάρρος! Θάρρος! Ας πέσουμε σαν άνδρες»/

(Σημ. Ο Λέγκερης, ήτο ο συνταγματάρχης στρατιωτικός ακόλουθός μας εις Βερολίνο).

9 Ιανουαρίου 1941-Πέμπτη 74η ημέρα:

«Ο Ήντεν πρότεινε να έλθει ο Ουένβελ. Εδέχθην. Μαυρουδής και Μελάς, να έλθει με πολιτικά. Είπα με στολήν εθύμωσα. Ούτε αίσθημα αξιοπρεπείας! Πολύ φοβισμένοι. Προχώρηση του 2ου Σώματος. Αδυνατούμε για το 3ο, ελείψει καμιόν. Ευγένιος μου κάνει ενέσεις Σεμπιόλ και αισθάνομαι δυνάμωση.

16/1/1941 Πέμπτη «Φθάνει απάντηση πρίγκηπος Παύλου (Σερβίας). Θα αντισταθεί σε Γερμανούς, μόνο αν οι Άγγλοι δεν αποβιβασθούν εις Θεσσαλονίκη.

17/1/41 Παρασκευή: «Διαβεβαιώ Παύλον ότι δε θα γίνει μέτωπο υπό Άγγλων εις Θεσσαλονίκην και το ίδιο είπα στους Άγγλους Πάλαιρετ και Χέυγουντ να μην έλθουν με μικρές δυνάμεις.

Ανακοίνωση του Ι. Μεταξά προς Αγγλική κυβέρνηση

18/1/41 «Θα πολεμήσουμε ενδεχόμενη Γερμανική επίθεση. Τα προσφερόμενα όπλα είναι απολύτως ανεπαρκή. Εμείς θα πράξουμε μέχρι τέλους το καθήκον μας».

Σημ. Στις 19/1/41 ο Ιωάννης Μεταξάς ασθενεί. Και μετά 10 ημέρες πεθαίνει!!!

Η Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδος έγινε στις 6/4/41 μετά 80 μέρες, θα είχε αποφευχθεί αν ζούσε ο Μεταξάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.