Ο θείος Κώστας

0
23

Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Από τις ιστορίες της γυναίκας μου σχετικά με τους θείους της, που ήταν στο βου-νό και που ποτέ δεν κατέβηκαν, αφήνοντας ένα όνομα ούτε δοξασμένο, ούτε και καταραμένο, όπως έλεγαν.

Θυμάται πολύ καλά την τελευταία συνάντηση του θείου της του Κώστα, που  κατέβηκε από το βουνό μια βραδιά και μαζεύτηκαν όλοι οι συγγενείς στο σπίτι του παππού.

Ήταν μαζεμένα εκεί οχτώ ανίψια του θείου Κώστα, ο ίδιος δεν είχε παντρευτεί ποτέ, αν και φημολογούνταν, ότι τα είχε με μια ξαδέρφη του, πριν ανεβεί στο βουνό.

Ήμασταν έξι κορίτσια και δύο αγόρια, από εννέα ως δύο χρονών.

Ήταν η εποχή που οι βούλγαροι ετοιμάζονταν να φύγουν και όλοι ήταν αναστατωμένοι, οι βούλγαροι να ετοιμάζονται για το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς, οι δεξιοί να ετοιμάζονται να καταλάβουν την εξουσία και οι αριστεροί να περιμένουν διαταγή να κατεβούν στην πόλη της Δράμας για να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.

Μια τέτοια βραδιά όλοι μαζευτήκαμε στο σπίτι του παππού μου, που ακούσαμε από τους μεγάλους ότι θα έρχονταν ο θείος ο Κώστας να μας δει.

Ήμασταν πολύ περίεργοι το πώς θα ήταν ο θείος ο Κώστας και όλοι τον φανταζόμασταν με φυσεκλίκια χιαστί και με όπλο, με πιστόλι και με χειροβομβίδες.

Τίποτε από όλα αυτά δεν είχε ο θείος Κώστας, προφανώς να τα άφησε έξω από το χωριό.

Ήταν ψηλός, αδύνατος με γένια σαν παπάς, φόραγε ένα δίκωχο, με κεντημένα γράμματα Δ.Σ., που δεν ξέρω τι σήμαιναν και έσκυψε για να μπει στο δωμάτιο.

Στην αρχή όλα τα παιδιά τρόμαξαν στην εμφάνισή το, αλλά σιγά, σιγά θάρρεψαν και τον πλησιάσαμε.

Εμένα με πήρε στην αγκαλιά του και με ρώτησε πώς με λένε.

Του είπα Τασούλα και με ρώτησε πάλι είσαι της Άρτεμης η κόρη;

Ναι του είπα.

Μετά πήρε μια άλλη στην αγκαλιά του, τα ίδια πώς σε λένε, ποιανής κόρη είσαι και τα τέτοια.

Έβγαλε από την τσέπη του μια φούχτα στραγάλια και σταφίδες και μας τα μοίρασε.

Η μάνα του, του έκανε καφέ και κάθισε δίπλα στον πατέρα του και κουβέντιαζαν καπνίζοντας.

Η ώρα είχε πάει μία μετά τα μεσάνυχτα και όλα τα παιδιά κοιμόνταν.

Κάποια στιγμή σηκώθηκε ο θείος Κώστας και μας έπαιρνε αγκαλιά έναν, έναν και μουρμούριζε κάτι, αλλά κανείς δεν καταλάβαινε τίποτα, επειδή τα έλεγε σιγά, ίσα, ίσα που τα άκουγε ο ίδιος.

Τελευταία με πήρε εμένα αγκαλιά, αλλά τον είδα να κλαίει και δεν μπορούσα να φαντασθώ, ένας άντρας σαν το θείο Κώστα να κλαίει.

Με έσφιξε στο στήθος του και μου είπε, συγχώρεσέ με Τασούλα, αλλά δεν μπορώ τίποτα παραπάνω να κάνω, για να σας αφήσω ένα όνομα ευλογημένο ή καταραμένο, αυτό θα το δείξει η ιστορία.

Τίποτα δεν κατάλαβα από τα λόγια του θείου Κώστα, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω την κλαμένη φυσιογνωμία του.

Έκλαιγε και τα δάκρυά του έσταζαν στο πρόσωπό μου και τα γένια του με γαργα-

λούσαν στο λαιμό μου.

Εκείνη ήταν η τελευταία φορά που έβλεπα τον θείο Κώστα.

Μετά έξη μήνες μάθαμε ότι σκοτώθηκε σε μια μάχη με τους δεξιούς.

Τα λόγια του, αν θα μας άφηνε ένα ευλογημένο  όνομα ή ένα καταραμένο, ακόμη και σήμερα αντηχούν στα αφτιά μου και σχεδόν ποτέ δεν ακούστηκε το όνομά του, ούτε καλό, ούτε κακό και σχεδόν πουθενά δεν είδα σε καμιά στήλη το όνομά του, ότι έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση.

Από άλλους συναγωνιστές του ακούσαμε, ότι ναι μεν ήταν κομμουνιστής, αλλά δεν ήταν μπολσεβίκος, αλλά έλληνας κομμουνιστής.

Και η αντίθεσή του με το κόμμα, ήταν ότι τώρα που αποτραβιέται το βουλγαρικό στοιχείο από την Ελλάδα, έπρεπε να τιμωρηθούν αυτοί που έκαναν τα εγκλήματα και έσπασαν στο ξύλο τους γονείς του.

Η ιδεολογία του ήταν η απελευθέρωση της Ελλάδας και η τιμωρία των εγκληματιών βουλγάρων.

Αλλά το κόμμα αντιτάχτηκε σε αυτήν την άποψη, λέγοντας, ότι τώρα είναι αδέρφια με τους βουλγάρους, που έγιναν κομμουνιστές.

Μετά από αυτό το κόμμα τον παραγκώνισε και από πρώτο καπετάνιο, τον έστειλε στα Κερδίλια, μακριά από τον Νομό Δράμας,για να μην έχει επιρροή στην περιφέρεια του.

Αυτό ήταν το παράπονό του και με αυτό το παράπονο πέθανε, χωρίς να μας αφήσει ούτε ευλογημένο  ούτε καταραμένο όνομα.

Για μένα όμως θα παραμείνει ένας θείος πονετικός, που πέθανε για την Ελλάδα, άσχετα άμα πήγε από ελληνική σφαίρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.