Η απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία ακυρώθηκε η χορήγηση άδειας λειτουργίας στην εταιρεία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.», για την ακρίβεια της μεταβίβασης της άδειας από την ELFE στη νεοσύστατη εταιρεία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και στην ιδιοκτησία της λιπασματοβιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, έφερε μεγάλη ικανοποίηση στους απολυμένους της βιομηχανίας, που πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαΐου 2017. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης, σχολίασε την τρέχουσα εξέλιξη.

Δικαίωση η απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης

Η απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, είπε, συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός έτους, που οι απολυμένοι αγωνίζονται να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους. Η απόφαση, σημείωσε, δικαίωσε όσα ισχυρίζονταν, εδώ και καιρό, για τη λειτουργία του εργοστασίου και τους τακτικισμούς του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στον οποίο παραχωρήθηκε, για τριάντα έτη, η μοναδική λιπασματοβιομηχανία στη χώρα. Δικαιωθήκαμε, πρόσθεσε, όσον αφορά την ασφαλή λειτουργία των μονάδων του εργοστασίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Δικαιωθήκαμε, συνέχισε, γιατί καταδείχτηκε ο σκοπός του Λ. Λαυρεντιάδη, που ήταν ο «τεμαχισμός» της ELFE σε θυγατρικές εταιρείες, για να απαλλαγεί από τα χρέη και η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Το εργοστάσιο, σήμερα, λειτουργεί επ’ ωφελεία του Λαυρεντιάδη, που πίνει εις υγεία των κορόιδων!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ν. Βογιατζίδη, η απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης δικαίωσε τον ισχυρισμό περί μη σύννομης αδειοδότησης της εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης». Προκάλεσε, μάλιστα, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα του νομικού συμβούλου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, που ήταν αντίθετο με τη χορήγηση της άδειας, ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία «μπλεγμένο κουβάρι». «Στη σκοτεινή αυτή περίοδο, ορισμένοι λειτούργησαν απροκάλυπτα και με μεγάλη σπουδή για να εκδοθεί η άδεια», συμπλήρωσε. Στηλίτευσε, επίσης, τον τρόπο που χειρίστηκαν το αίτημα οι υπάλληλοι της αρμόδιας Υπηρεσίας Π.Ε. Καβάλας, λέγοντας ότι έθεταν παραπλανητικά ερωτήματα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και καταλόγισε την ευθύνη για τη μη αδειοδότηση του εργοστασίου στον Λ. Λαυρεντιάδη, που αποδείχτηκε ανάξιος να διαχειριστεί μία επιχείρηση με μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική.

«Στα Λιπάσματα Καβάλας συντελείται ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο»

Για την «επόμενη ημέρα» και τον ορατό κίνδυνο να κλείσει το εργοστάσιο, είπε ότι πρέπει να βρεθεί ο υπαίτιος αυτής της κατάστασης. «Στα Λιπάσματα Καβάλας συντελείται ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, που χρήζει της παρέμβασης οικονομικού εισαγγελέα», επεσήμανε. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην αφόρητη πίεση που ασκείται από πολιτικά γραφεία, προκειμένου οι απολυμένοι να υπογράψουν τις συμβάσεις εργασίας και να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους. «Στόχος μας είναι, να επανέλθει η νομιμότητα στο εργοστάσιο και να επιστρέψουμε στις θέσεις από τις οποίες εκδιωχθήκαμε με παράνομο τρόπο. Ο αγώνας που κάνουμε είναι ιερός και για την επιβίωση μας. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Κι όπως βλέπετε, από την παρουσία των συναδέλφων, δεν υπάρχουν πρόθυμοι να υποκύψουν στην πίεση αυτή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.