Είναι γνωστό ότι, η Ελλάδα παράγει αγροτικά προϊόντα, τα οποία είναι περιζήτητα στις διεθνείς αγορές, λόγω της μοναδικότητας, της ποιότητας και των ωφελειών που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μπλούχος, έκανε αναφορά στο κρασί. «Τα τελευταία τριάντα χρόνια, κάποιοι ευλογημένοι και δημιουργικοί άνθρωποι στον τόπο μας, επανέφεραν την καλλιέργεια της αμπέλου. Και η καλλιέργεια της αμπέλου, ξανάφερε την μικρή καθημερινή πολυτέλεια στο τραπέζι μας και συνάμα, έκανε διάσημη τη Δραμινή γη σε όλο τον κόσμο», έγραψε.

Ο Δημήτρης Κισσούδης, γεωπόνος, προσθέτει ότι: «Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από κάποιους ότι, η παράδοση, η αξιοποίηση παλαιών μεθόδων στην καλλιέργεια, στη βιολογική γεωργία, στην παραγωγή, στην μεταποίηση, αποτελεί ευκαιρία».

Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η η μελισσοκομία, η αλιεία και γενικότερα αυτό που λέγεται πρωτογενής τομέας, είναι μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Αλλά, δυστυχώς, αποφέρει πολύ λιγότερα έσοδα σε σύγκριση με τον τουρισμό, για παράδειγμα. Είναι παράλογο, κατά την άποψη μας, να καταστρέφονται δυναμικές καλλιέργειες στην ελληνική περιφέρεια, για να κατασκευαστούν ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα τουριστικά καταλύματα. Κι αυτό, γιατί αρκετοί αναζητούν το εύκολο και γρήγορο κέρδος!

Η ενασχόληση με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την αλιεία, απαιτεί θυσίες και καθημερινό αγώνα, ενώ η οικονομική ανταπόδοση είναι δυσανάλογα μικρότερη και, πολλές φορές, αβέβαιη. Για να ασχοληθεί κάποιος με τον πρωτογενή τομέα χρειάζεται αγάπη και μεράκι. Οι ευλογημένοι και δημιουργικοί αυτοί άνθρωποι, όπως τους χαρακτήρισε ο βουλευτής, Κ. Μπλούχος, θέλουν κι ένα κίνητρο, το οποίο οφείλει να δώσει η κεντρική διοίκηση. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να «παντρευτεί» με τον τουρισμό στην Ελλάδα. Τότε, το αποτέλεσμα θα είναι απίστευτα δημιουργικό και κερδοφόρο (αφού θέλουν μερικοί να μιλάμε με οικονομικούς όρους) για τον ευλογημένο αυτό τόπο. Το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» στον τουρισμό είναι ξεπερασμένο. Και διαιωνίζει τον εποχικό χαρακτήρα του τουρισμού στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι η επιμήκυνση του τουρισμού. Κάθε εποχή στη χώρα μας έχει συγκεκριμένες αγροτικές δραστηριότητες. Μπορεί, κάλλιστα, μέσα σε Κτήμα που παράγεται το διάσημο Δραμινό κρασί, να κατασκευαστεί ξενώνας στον οποίο θα φιλοξενούνται επισκέπτες, που θα παρακολουθούν και γιατί όχι θα συμμετέχουν σε κάθε φάση της παραγωγής (αναλόγως την εποχή). Αυτό λέγεται αγροτοτουρισμός και μπορεί να φέρει τουρίστες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Περισσότερους από την «Ονειρούπολη» κάθε Δεκέμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.