Το Επιμελητήριο Καβάλας ενημερώνει ότι, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων, αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων και την πλήρη ευθύνη για τα εμπορικά σήματα. Έπειτα από την ψήφιση του σχετικού νόμου στην Βουλή (ν.4796/2021, Φ.Ε.Κ. 63, 17.04.2021, άρθρα 33-54), η υπηρεσιακή ενοποίηση και η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα στον Ο.Β.Ι. είναι γεγονός, συμβάλλοντας στην θεσμική εναρμόνιση της Ελλάδας με την πρακτική όλων των υπόλοιπων χωρών. Η ύπαρξη μιας ενιαίας εθνικής Αρχής, θα διευκολύνει την διαμόρφωση μιας ομοιόμορφης και ενιαίας εθνικής πολιτικής για όλα τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Προς τον σκοπό αυτό, ο Ο.Β.Ι. έχει αναπτύξει και διαθέτει τα αναγκαία και συμβατά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, πληροφοριακά συστήματα και βάσεις δεδομένων, τις τεχνικές δυνατότητες ηλεκτρονικής επικοινωνίας και κατάθεσης των αιτήσεων για χορήγηση τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, καθώς και on line μητρώα προσβάσιμα στο διαδίκτυο. Ο Ο.Β.Ι. συνεργάζεται με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) στον τομέα των βιομηχανικών σχεδίων, με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στον τομέα των ευρεσιτεχνιών και με άλλους διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα της αρμοδιότητάς του, λ.χ. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Ο Ο.Β.Ι., ως νέα εθνική Αρχή, θα συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και θα ολοκληρώσει τα προγράμματα, τις δράσεις και τα έργα της Διεύθυνσης Σημάτων του Υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων, καθώς και τις σχετικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα εν λόγω προγράμματα και έργα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 48 του νόμου (έναρξη ισχύος και μεταβατικές διατάξεις), για την θέση σε ισχύ των ανωτέρω διατάξεων μεταφοράς της Διεύθυνσης Σημάτων της Γ.Γ.Ε. στον Ο.Β.Ι. και των ρυθμίσεων που εισάγονται και προβλέπονται, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) των υπουργών ανάπτυξης και επενδύσεων και οικονομικών. Έως τότε, το ενδιαφερόμενο κοινό και οι συναλλασσόμενοι, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις υπάρχουσες δομές του Υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.