Ο πράκτορας

0
13

Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Δεν είναι  απαραίτητο  να είσαι  μυστικός  πράκτορας για να λέγεσαι πράκτορας.

     Αυτά σκεφτώταν ο Αντώνης εκ Κουμπαλίστης του Νομού Δράμας,άρτι αποφοιτήσας του γυμνασίου του ομονύμου Νομού.

     Και μονολογώντας έλεγε στον εαυτό του.

   -Τώρα Αντωνάκη μου πήραμε το απολυτήριο του γυμνασίου, βέβαια όχι με καλό βαθμό, αλλά διαγωγή κοσμιοτάτη, όπερ και σημαίνει λαμπρόν μέλλον δια μελλούσας απάτας.

     Για να πάω λύκειο, αλλα τρία χρόνια, άντε και το βγάλαμε κουτσά στραβά, μετά να δώσω πανελλαδικές και μπορεί να βγω ας πούμε αρχαιολόγος σε πέντε χρόνια, μετά θα πρέπει να περιμένω τουλάχιστον  εικοσιτέσσερα χρόνια για να διοριστώ, όλα  αυτά μας κάνουν τριανταδύο χρόνια.

     Τώρα είμαι δεκαπέντε χρονών και τριανταδύο μας κάνουν σαράντα εφτά. Άλλοι σ’ αυτήν την ηλικία βγαίνουν στην σύνταξη, και γώ θ’ αρχίσω καριέρα;

     Δεν γίνεται πρέπει  να βρω μια πιό πρακτική λύση, τουλάχιστον στα εικοσιπέντε μου να έχω τακτοποιηθεί.

     Και όπως σκεφτώταν,το μυαλό του πήγε στο όνομά του.

     Με λένε Αντώνη, εγώ ιδέα δεν είχα όταν με βάφτισαν. Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή γίνονται για λογαριασμό μας εν εγνοία μας.

     Ποτέ όμως δεν είναι αργά όσο ζεις.

     Όλα μπορείς να τα διορθώσει; άμα θέλεις.

     Λοιπόν το όνομά μου είναι Αντώνης και απο σήμερα γίνεται Τόνη, το επώνυμό μου από Φρικασές γίνεται Φρίκ, έτσι θα ακούγεται πιο καμπανιστό αμερικάνικο και θα έχει και κάποια αξία, όχι όπως σκέτος Αντώνης, σαν εκείνον τον Άγιο, που ξεψυχώντας μονολογούσε και έλεγε ότι ακόμα δεν τον είδε τον Θεό.

     Μετά έρχεται το δεύτερο βήμα.

     Επάγγελμα;

     Για την ώρα τίποτα, μελλοντικά πράκτορας.

     Δεν είναι ανάγκη  να είσαι πράκτορας κάποιας μεγάλης δύναμης, φτάνει να το λες δήθεν εμπιστευτικά στους δικούς σου και θα μαθευτεί σε μια βδομάδα, ότι είσαι πράκτορας της CIA,της KGB,της MIT ή της Μοσάντ.

     Όλα αυτά θα σου δώσουν, μια αίγλη, μια ξεχωριστή υπόσταση και σε δύο μέρες θα αναγεννηθείς και απο Αντώνιος Φρικασές θα γίνεις Τόνη Φρίκ.

     Η κοινωνία διψάει για τέτοιους πράκτορες.

     Όλοι θέλουν πρώτοι να τον εντοπίσουν, να τον πλησιάσουν για να κάνουν μετά τον καμπόσο, ότι έχουν κολλητό πράκτορα και ότι είναι μέσα  στα μέσα και στα έξω.

     Οι περισσότεροι πράκτορες ανά τον κόσμο σήμερα. είναι πράκτορες μαϊμούδες.

     Οι υπερδυνάμεις το ευνοούν αυτό, για να αποπροσανατολίζουν το ασίγαστο ενδιαφέρον του κοινού να εντοπίσουν τους πραγματικούς πράκτορες.

     Ο Τόνη είχε την ιδέα να αυτοανακηρυχθεί πράκτορας, διότι, μπορεί στο σχολείο να μην ήταν καλός μαθητής, αλλά σε κάτι τέτοια ήταν ατσίδα. Τα μελέτησε όλα και τα εφάρμοσε κατά γράμμα.

     Η σωματική του διάπλαση ήταν τέτοια, που τού έδινε τα φόντα να συστήνεται μυστικός πράκτωρ, όχι φανερά, αλλά πολύ εμπιστευτικά.

     Ο πρώτος που τον υποψιάστηκε ήταν ο Γιώργος ο Κουγιουμτζής από την Πετ-

ρούσα.

     Ο Γιώργος το είπε στον Χρήστο, ο Χρήστος στον Θανάση, ο Θανάσης στην Φανή και σε μια βδομάδα όλη η περιφέρεια ήξερε, ότι ο Τόνη είναι μυστικός πράκτορας, αλλά κανείς δεν ήξερε ποιάς υπερδύναμης.

     Τα δύο χρόνια, που εξαφανίστηκε, και ζούσε στο Βόλακα, μελετώντας ψυχολογία του όχλου, βοήθησαν πολύ στο να πιάσει το κόλπο.

     Έτσι μπήκαν τα πρώτα  θεμέλια με πέτρα απο την Πετρούσα, ότι ο Αντώνης Φρικασές απο την Κουμπάλιστα,με το όνομα Τόνη Φρίκ,είναι μυστικός πράκτορας, αλλά προς το παρόν δεν ξέρουν, για ποιά χώρα δουλεύει.

     Κάπου κάπου, όταν εμφανιζόταν, δικαιολογούσε την παρουσία του, ότι τάχα το έσκασε απο την υπηρεσία του και εξαφανιζόταν πάλι, μέσα σε μυστήριο. Το πώς τα κατάφερε ο νεαρός Αντώνιος απο την Κουμπάλιστα, να μπει  στο

δίκτυο, δεν αναρωτήθηκε κανείς. Δεν τον ένοιαζε, φτάνει που τον είχε φίλο.

     Σε λίγο αρχίσανε οι διαδόσεις, ότι είναι της CIA,άλλος έλεγε της KGB,άλλος συμπλήρωνε, όχι είναι της Μοσάντ και βάλε.

     Ο Τόνη όμως έπαιζε σοβαρά το ρόλο του, λίγες οι εμφανίσεις του στο χωριό, πιο λίγες ακόμη και στην Δράμα και πολύ πιό λίγες ακόμη στην Καλή Βρύση, όπου φημολογούνταν ότι είχε μια γκόμενα την Τασούλα.

     Ένα πράγμα για να γίνει ενδιαφέρον, πρέπει να έχει μυστήριο. Αυτό ήταν το δόγμα του Τόνη. Μετά από απουσία δύο ετών, δήθεν στην Αμερική, και ας ήταν στο Μεσσέ, εμφανίστηκε ο Τόνη Φρίκ, τάχα με άδεια απο την υπηρεσία του.

     Στις συζητήσεις έριχνε πολλές αγγλικές λέξεις, που τις διάβασε στο λεξικό, αλλοίωσε λίγο την προφορά του και δεν έλεγε το Καλαπότ, Καλαπότ, αλλά Καλαμποτ και συνήθιζε στις δύο κουβέντες η μία ήταν ΟΚ.

     Όλα αυτά επιβεβαίωσαν στο έπακρο τους αμφισβητούντες, ότι ο Τόνη,όντως είναι πράκτορας.

     Από ‘κει και πέρα ο δρόμος ήταν ανοιχτός, για μια αξιοπρεπή ζωή, χάρις στην αφέλεια των αφελών να πιστεύουν, ότι έχουν φίλο πράκτορα, τον Τόνη από την Κουμπάλιστα, που στα δεκαοχτώ του ήταν πράκτορας της CIA,KGB,MIT η Μοσάντ  και βάλε. Οι συγκεκαλυμμένες συνεντεύξεις του, ότι δεν  είναι πράκτορας κάποιας μεγάλης δύναμης, αντί να κατασιγάσουν το σούσουρο, τόσο πιο πολύ το άναβαν και σε λίγο μερικοί μιλούσαν και για κάτι ακατόρθωτα κατορθώματα και έκαναν τον Τόνη να κοκκινίζει από ντροπή.Τι υπερηφάνεια.

     Δεν έμενε πολύν καιρό στην Δράμα, τον περισσότερο καιρό τον πέρναγε στον Βόλακα,χωρίς να τον βλέπει κανείς, μελετώντας την ψυχολογία του όχλου, του Φρόιντ.

     Σε δύο χρόνια, δηλαδή σε ηλικία εικοσιτεσσάρων ετών, του προξενέψανε την μοναχοκόρη του διακεκριμένου, δικηγόρου, πολιτευτού και κομματάρχη κ. Καρατζαφέρογλου,με προίκα άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

     Ο γάμος αυτός, ανάγκασε τον κ. Τόνη Φρίκ, να παραιτηθεί πρόωρα από την υπηρεσία του, χωρίς ποτέ να μαθευτεί, για ποιά μεγάλη δύναμη δούλευε.

     Την ημέρα του γάμου του, με δάκρυα στα μάτια είπε στον πεθερό του, ότι για χάρη του, για την αγάπη της κόρης του και με τα λεφτά του θα κάνει ευτυχισμένη την κόρη του και ότι για την ευτυχία της θυσιάζει την λαμπρή του καριέρα.

     Πάντα ταύτα προς ενημέρωση των αφελών, που περιμένουν διορισμό απο το δημόσιο.

     Ο Τόνη, πρώην Αντώνης, Φρίκ, πρώην Φρικασές εκ Κουμπαλιστής Δράμας βγήκε στη σύνταξη στα εικοσιτέσσερα του, γιατί είχε μυαλό και βγείκε στη σύνταξη και ένα χρόνο νωρίτερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.