Για τους περισσότερους, ίσως και όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες, ή δημάρχους, η δήλωση στήριξης της υποψηφιότητάς τους από το κόμμα που κυβερνά τη χώρα, θα ήταν «ισχυρό χαρτί» στον προεκλογικό τους αγώνα, έναντι των συνυποψήφιων τους. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς) και την ανακοίνωση που έκανε για τις στηρίξεις που δίνει στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Δεν θυμόμαστε άλλη περίπτωση εκλογών στην περιφερειακή και περισσότερο στην τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμους), που υποψήφιοι διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως επειδή το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε ότι τους στηρίζει!

Κι αν υπήρξε μία τέτοια περίπτωση στο παρελθόν είναι μεμονωμένη. Στο Νομό Δράμας έχουμε το εξής (πρωτοφανές) γεγονός. Πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι αντέδρασαν, αμέσως, όταν πληροφορήθηκαν πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έβγαλε ανακοίνωση με τα ονόματά τους, για τις υποψηφιότητες που στηρίζει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους είπαν ότι ουδέποτε συζήτησαν, ούτε ζήτησαν τη στήριξη του συγκεκριμένου κόμματος, το οποίο έκανε την ανακοίνωση χωρίς να τους ενημερώσει! Δεν μπορεί πέντε διαφορετικοί υποψήφιοι να λένε ψέματα.

Αυτό δείχνει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται σε αναστάτωση και αναζητεί εκείνος πολιτικά στηρίγματα στις τοπικές κοινωνίες! Η πρόβλεψη είναι, ότι το κυβερνών κόμμα θα υποστεί όχι μία απλή ήττα, αλλά πανωλεθρία, στις ερχόμενες τριπλές εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές) στη βόρεια Ελλάδα. Η άρνηση των υποψηφίων δημάρχων να δεχτούν τη στήριξη από το κόμμα που ασκεί τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, είναι ένα χειροπιαστό δείγμα.

Από την άλλη πλευρά, προκαλεί απορία ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι δηλώνουν πως ηγούνται πολυσυλλεκτικών και ανεξάρτητων συνδυασμών. Στις 26 Μαΐου και πιθανόν στις 2 Ιουνίου 2019, θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές και ψηφοφόροι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Απορρίπτοντας τη στήριξη, δεν «φοβούνται» ότι θα χάσουν και τους ψηφοφόρους του κόμματος αυτού;

Κάποιος «διπλωμάτης», θα ευχαριστούσε το οποιοδήποτε κόμμα δήλωνε ότι θα τον στηρίξει στις εκλογές και συγχρόνως μπορούσε να ισχυριστεί πως είναι ανεξάρτητος. Οι πολιτικοί, για να επιβιώσουν στο χώρο, έμαθαν να μη «κλείνουν πόρτες». Το είδαμε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην κεντρική πολιτική σκηνή πρόσφατα. Τα πράγματα στην αυτοδιοίκηση, όσον αφορά τις εκλογές, είναι διαφορετικά. Οι υποψήφιοι απευθύνονται σε όλο το εκλογικό σώμα και χρειάζονται την ευρύτερη στήριξη από τα κόμματα, για να συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους. Ας δούμε ποιον θα «ζημιώσει» το παραπάνω παράδειγμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.