Ο συνδυασμός «Ο Τόπος της Ζωής μας», διοργανώνει το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο ξενοδοχείο Lucy (ώρα έναρξης 7μ.μ.), τη 2η αναπτυξιακή ημερίδα της, με θέμα: «Ο ρόλος των δικτύων μεταφορών και υποδομών στην αναπτυξιακή δυναμική του Δήμου Καβάλας». Τα κεντρικά σημεία προβληματισμού των εισηγήσεων και της συζήτησης που θα ακολουθήσει, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, είναι τα εξής:

– Η αξιοποίηση των δικτύων υποδομών μέσω της εξωστρέφειας προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης

– Τα δίκτυα των αυτοκινητοδρόμων ως εργαλεία ανάπτυξης και ασφάλειας στις μεταφορές και στον τουρισμό

– Η δυναμική της διασυνοριακότητας και η αξιοποίησή της προς όφελος της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης και της Καβάλας

– Η πραγματικότητα σχετικά με τις προβλέψεις και τους στόχους του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού Αν. Μακεδονίας-Θράκης για τον Δήμο Καβάλας

Εισηγητές θα είναι οι εξής επιστήμονες:

– Παντελής Σκάγιαννης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (με αντικείμενο την Πολιτική των Υποδομών), διευθυντής του Εργαστηρίου Υποδομών, Τεχνολογικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

– Νίκος Ηλιού, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (με αντικείμενο: Σχεδιασμός και Διαχείριση Συγκοινωνιακών Έργων) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

– Κώστας Κατσιμίγας, αρχιτέκτονας – χωροτάκτης, πρώην εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης

– Κώστας Λαλένης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (με αντικείμενο: Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Αστική Διακυβέρνηση) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τις βασικές εισηγήσεις θα πλαισιώσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και άλλους τοπικούς φορείς.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται, ακόμα, τα εξής: «Δύο χρόνια μετά από την πραγματοποίηση της 1ης αναπτυξιακής ημερίδας το 2015, διαπιστώνουμε με προβληματισμό τα εξής:

– Ο τόπος μας, η Καβάλα και οι Φίλιπποι, παραμένει αντιμέτωπος με ανησυχητικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών έργων μεταφορών και άλλων υποδομών, που θα έχουν καθοριστικό θετικό αντίκτυπο στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης: σιδηροδρομική σύνδεση Νέας Καρβάλης με Τοξότες Ξάνθης, περιμετρική οδός Καβάλας, οδικός άξονας Ε61 με Δράμα και Σέρρες, ολοκλήρωση των έργων στο εμπορικό λιμάνι Καβάλας και νέος σχεδιασμός για επιβατικό και εμπορικό λιμάνι Καβάλας, συμβολή του αεροδρομίου στην ανάπτυξη της Καβάλας ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών και άλλα.

– Η διεκδίκηση των μεγάλων έργων μεταφορών και άλλων αναπτυξιακών υποδομών παραμένει αναιμική και αδύναμη. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ, ούτε συγκεκριμένη στρατηγική και συγκεκριμένο σχέδιο για τη διεκδίκηση των έργων αυτών, αλλά και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης. Δεν έχει προωθήσει τις δικές του πρωτοβουλίες, ούτε έχει κινητοποιήσει ολόκληρη την τοπική κοινωνία, για την επίτευξη των στόχων αυτών.

– Τα οφέλη από την προώθηση των μεγάλων έργων μεταφορών και άλλων υποδομών στην περιοχή μας, ούτε προβάλλονται συστηματικά, ούτε εξηγούνται σωστά στους πολίτες, με αποτέλεσμα οι συνδημότες μας να μη γνωρίζουν τη συμβολή των έργων αυτών στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, νέων εσόδων και νέων θέσεων εργασίας για τον τόπο μας.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές, με γνώση σε θέματα σχετικά με έργα μεταφορών και υποδομών στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα παρουσιάσουν τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο προκλήσεων και ευκαιριών που επηρεάζουν την πορεία τους.

Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις θα γίνουν από εκπροσώπους τοπικών φορέων, αλλά και κρατικών οργανισμών, που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση έργων μεταφορών και υποδομών στην περιοχή μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.