Ο Νομός Δράμας είναι ένας ευλογημένος τόπος, όσον αφορά την καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό έχουν σημαντική δυναμική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, έχουν δημιουργήσει, με πολυετή και μεθοδική προσπάθεια, ένα ευρύ δίκτυο πελατών σε όλο τον κόσμο.

Τα προηγούμενα έτη είχαν να ανταγωνιστούν τα κρασιά άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, κ.λπ. Από το καλοκαίρι του 2018 έχουν ένα ακόμα ανταγωνιστή, όχι στην ποιότητα, αλλά στην ονομασία! Ότι κατέκτησαν, με το «σπαθί» τους, θα κληθούν να το «μοιραστούν» μ’ έναν ύπουλο ανταγωνιστή.

Αναφερόμαστε στον κατοχυρωμένο όρο «Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης» (Π.Γ.Ε.) και στην προσπάθεια να τον καπηλευτούν οι επιχειρήσεις του κράτους των Σκοπίων. Στην πρόσφατη έκθεση Prowein 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, οι Σκοπιανοί παρουσίασαν κρασιά με ετικέτες που έγραφαν «Οίνος Μακεδονίας»!

Πριν ακόμα «στεγνώσει το μελάνι» και συμπληρωθεί ένα έτος από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των Σκοπίων, στις Πρέσπες, για την ονομασία του γειτονικού κράτους, εμφανίστηκαν τα σοβαρά ζητήματα που απορρέουν από την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία».

Η ιστορία είναι παλιά, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, σε σχετική επιστολή. Τόσα έτη γινόταν με την ανοχή της ελληνικής πλευράς και σήμερα με την άδεια της! Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί διαμαρτυρήθηκαν στους διοργανωτές της έκθεσης, αλλά εκείνοι δεν παρενέβησαν. Βεβαίως, δεν έγινε και μην περιμένετε να γίνει διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση προς την αντίστοιχη των Σκοπίων.

Εάν ζητηθεί από τον βουλευτή Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χρήστο Καραγιαννίδη, να στηρίξει τα συμφέροντα των ντόπιων παραγωγών και να προστατέψει το δυναμικό προϊόν της Δραμινής γης, έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού από τους Σκοπιανούς,, αμφιβάλλουμε (πολύ) αν θα δείξει τη διάθεση να το κάνει. Μπορεί να απαντήσει πως το θεωρεί φυσιολογικό, οι Σκοπιανοί να «βαφτίζουν» τα προϊόντα τους «μακεδονικά». Χωρίς να διαθέτουν το «Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης», που επιβάλλει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα. Από μία χώρα, η οποία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταστρατηγεί συμφωνίες και κανόνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here