ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ: Ομάδα καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών βρίσκεται στην Καβάλα

0
16

Ως ένα σημαντικό βήμα, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας που επιχειρεί να έχει ο Δήμος Καβάλας με τους πολίτες της γειτονικής χώρας, Τουρκίας, χαρακτήρισε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, την επίσκεψη στην πόλη της αποστολής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, που αποτελείται από επτά καθηγητές και δέκα αριστούχους φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού τμήματος. Η αποστολή του Πανεπιστημίου, του παλαιότερου δημόσιου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Τουρκίας, βρίσκεται στην Καβάλα έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται, ακόμα, τα εξής: «Καλωσορίζοντας τους καθηγητές και τους φοιτητές, παρουσία του νεοεκλεγέντα δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη, η Δ. Τσανάκα υπογράμμισε ότι, η επίσκεψη αυτή συντελεί στην καλύτερη κατανόηση των δυο λαών, φέρνει πιο κοντά τους πολιτισμούς και εδραιώνει μία συνεργασία, που έχει ως βασικούς πυλώνες τους νέους ανθρώπους. Η Καβάλα, πρόσθεσε, έχει άριστες σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης επιλέγουν την Καβάλα για να κάνουν διακοπές, να ξεκουραστούν, να περάσουν όμορφες ημέρες. Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, κυρίως στον τουριστικό τομέα, με την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων.

Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης λειτουργεί από το 2000, δίνοντας την μοναδική ευκαιρία σε Τούρκους φοιτητές να σπουδάσουν ελληνική φιλολογία και κατ’ επέκταση, να διδαχθούν όχι μόνο τον πλούτο και την μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γλώσσας, αλλά να έρθουν πιο κοντά στην Ελλάδα μαθαίνοντας όσα έχει προσφέρει στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Πρέπει να τονιστεί ότι, ο Δήμος Καβάλας τα προηγούμενα χρόνια είχε μία πολύ αποδοτική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων με πιο πρόσφατο το ΛΙΜΗΝ (LIMEN). Κατά το διάστημα της παραμονής τους, οι καθηγητές και οι φοιτητές θα ξεναγηθούν στα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης, τους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων και της Αμφίπολης, θα ενημερωθούν για την τοπική ιστορία, θα επισκεφθούν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), θα γνωρίσουν και θα συναντηθούν με πολιτιστικούς φορείς.

Η βοηθός κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και επικεφαλής της αποστολής, καθηγήτρια Σεβτάπ Καντίογλου, ευχαρίστησε θερμά τη δήμαρχο για τη θερμή φιλοξενία, αλλά και για την πρωτοβουλία να τους προσκαλέσει στην Καβάλα. Δήλωσε ενθουσιασμένη τόσο η ίδια, όσο οι συνάδελφοι της, αλλά και οι φοιτητές, από τις ομορφιές της Καβάλας, τη ζεστασιά των κατοίκων και την πλούσια ιστορία της. Τόνισε ότι, η συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και τον Δήμο Καβάλας, θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καβάλας καλωσόρισε κι αυτός την αποστολή του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης και τόνισε ότι τα κοινά στοιχεία των δύο λαών είναι πάρα πολλά. Έφερε ως παράδειγμα την επεξεργασία του καπνού, στην οποία εργάζονταν Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Αρμένιοι, σημειώνοντας ότι στο καταστατικό ιδρύσεως του πρώτου συνδικαλιστικού οργάνου, που χρονολογείται από το έτος 1908, φαίνεται ότι όλοι μαζί από κοινού προωθούσαν τα συμφέροντά τους κι όλοι μαζί συμμετείχαν στην πρώτη απεργία.

«Όπως κι αν λέγετε η Πόλη, είτε Κωνσταντινούπολη, είτε Istanbul, ανήκει σε όλο τον κόσμο, γιατί αποτελεί ένα παγκόσμιο μουσείο μέσα από το οποίο διαπερνάται όλος ο παγκόσμιος πολιτισμός», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι και από τη δική του μεριά, θα προσπαθήσει να βρει δυνατότητες συνεργασίας, για την καλύτερη κατανόηση και γνωριμία των δύο λαών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.