Τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκαν τα δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης των Αθηνών, σχετικά με την ανακατάταξη των εδρών ορισμένων Περιφερειακών Ενοτήτων στο εθνικό Κοινοβούλιο, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της τελευταίας απογραφής πληθυσμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επειδή σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες καταγράφηκε σημαντική μείωση του πληθυσμού, είναι ενδεχόμενη και η μεταβολή του αριθμού των βουλευτών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η μείωση του πληθυσμού στην απογραφή του έτους 2021, είναι σε διψήφιο ποσοστό (12%) σε σύγκριση με την απογραφή του έτους 2011. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο την Π.Ε. Δράμας εκπροσωπούν τρεις βουλευτές και αν ισχύσει η αλλαγή των εδρών μετά την (νέα) πληθυσμιακή συρρίκνωση, η Π.Ε. Δράμας ίσως μείνει με δύο μόνο εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων!

Κατά την άποψη μας, το πιο ανησυχητικό είναι η συνεχιζόμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση στην περιοχή. Κι αν στην επόμενη απογραφή το έτος 2031 έχουμε πάλι διψήφιο ποσοστό, δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα να γίνει η Π.Ε. Δράμας μονοεδρική εκλογική Περιφέρεια! Είναι πολύ λυπηρό σε έναν ακριτικό Νομό, ο πληθυσμός να είναι χαμηλότερος από εκατό χιλιάδες κατοίκους. Αυτό πρέπει να αλλάξει και όχι ο αριθμός των εδρών.

Με την ίδια λογική, που λένε μερικοί να μειωθεί ο αριθμός των εδρών σε μία εκλογική Περιφέρεια που ελαττώνεται συνεχώς ο πληθυσμός της, θα πρέπει να μειώνεται και ο συνολικός αριθμός των εδρών στο Κοινοβούλιο στην Ελλάδα που παρακμάζει πληθυσμιακά. Γιατί να παραμένουν οι έδρες σταθερά τριακόσιες (300), ενώ οι Έλληνες και οι Ελληνίδες λιγοστεύουν; Δεν καταλαβαίνουμε γιατί να αφαιρεθεί μία έδρα από μία εκλογική Περιφέρεια και να προστεθεί σε μία άλλη, στην οποία ο πληθυσμός παρέμεινε ίδιος, ή αυξήθηκε, ώστε το σύνολο να είναι 300. Εφόσον στην απογραφή του 2021 έχουμε συνολική μείωση του πληθυσμού στην χώρα, πρέπει να μειωθεί και ο αριθμός των βουλευτών στην εθνική αντιπροσωπεία. Κι αν θέλετε, να τεθούν ορισμένα κριτήρια για την εκπροσώπηση κάθε εκλογικής Περιφέρειας. Για παράδειγμα, σε όλες τις ακριτικές περιοχές, δηλαδή τις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, ο αριθμός των εκλεγόμενων βουλευτών να μην είναι μικρότερος από τρεις, ανεξαρτήτως από την πληθυσμιακή τους κατάσταση. Και αντίστροφα, στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες, ο μέγιστος αριθμός των εκλεγόμενων βουλευτών, να μην υπερβαίνει τους πέντε. Σε πρώτη φάση, να καταργηθούν οι 12 έδρες για τους βουλευτές επικρατείας, που είναι το 4% των εδρών στο Κοινοβούλιο και αντιστοιχεί, περίπου, στο 3,5% της μείωσης του ελληνικού πληθυσμού στην απογραφή του έτους 2021. Και βλέπουμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.