Ο Ζήνων ήταν έμπορος, το πλοίο του οποίου ναυάγησε και έχασε όλη του την περιουσία. Καθώς είχε βρεθεί στην Αθήνα διαβάζοντας την απολογία του Σωκράτη, έδειξε ενδιαφέρον στον κυνικό φιλόσοφο Κράτη. Μη μένοντας ικανοποιημένος με την κυνική φιλοσοφία στράφηκε προς τους Μεγαρικούς και μετά στη διδασκαλία του Ακαδημαϊκού Ξενοκράτη. Τέλος ίδρυσε δική του σχολή, τη Στωϊκή, επειδή τα μαθήματα δινόταν στην Ποικίλη Στοά.

Ήταν ένας ευφυής γλωσσοπλάστης με πλήθος μαθητών. Ήταν ανιδιοτελής, ολιγαρκής, αξιοπρεπής και εγκρατής. Λόγω του έντιμου χαρακτήρα του τιμήθηκε από τον Μακεδόνα Βασιλιά Αντίγνο του Γονατά κι αυτό το Δήμο των Αθηναίων, ο οποίος του στεφάνωσε με χρυσό στεφάνι.

Όταν κάποτε λόγω γήρατος έπεσε φώναξε προς τη γη, φώναξε: «έρχομαι τι με καλείς» στη συνέχεια δε αυτοκτόνησε με αυτοπνιγμό.

Υπήρξε σημαντική η συμβολή του Ζήνωνος στη φιλοσοφία και ειδικά στην ηθική, για τη θεμελίωση.

Θεμελίωση της έννοιας του καθήκοντος.

Πίστευε στον Θεό σα δημιουργό της ζωής και είναι η δύναμη που δίνει κίνηση και μορφή στην ύλη και συντηρεί τα όντα.

Ο Ζήνων υποστήριξε ότι η λογική φύση του ανθρώπου είναι σε θέση να του καθορίσει την ηθικότητα. Τη θεωρία του αυτή αντέγραψες ο Κάντ (δες το βιβλίο του «Κριτική του Πρακτικού λόγου»).

Οι Στωϊκοί είχαν σαν ηθικό παράγγελμα «ανέχου και απέχου», δηλαδή, ο άνθρωπος με την εγκαρτέρηση και την αποχή οδηγείται στην ευδαιμονία.

Τον Ζήνωνα διαδέχθηκε ο Κλεάνθης, ο αποκαλούμενος «δεύτερος Ηρακλής» λόγω της φυσικής του διαπλάσεως.

Άλλοι σημαίνοντες στωϊκοί ήταν οι: Σφαίρος, ο Βοσπορίδης και ο Περσαίος συμπατριώτης του Ζήνωνα από το Κιτίο, δάσκαλος του Αντιόχου Γονατά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.