γράφει ο Μιχάλης Ι. Μιχαηλίδης

Ο Πλάτων στην «Πολιτεία» του έγραφε πριν 2.500 χρόνια νουθεσίες και παρακαταθήκες για ορθή πορεία της κοινωνίας:

«…Τα κύρια χαρακτηριστικά της πτωτικής διαδικασίας της Δημοκρατίας είναι πέντε:

  1. Η άμετρος ανοχή. Η κοινωνία εκδηλώνει επιείκεια προς τους εγκληματίες, αδιαφορία για την προσωπική ιστορία των πολιτικών και εκτίμηση προς τους λαοκάπηλους.
  2. Η γενική διάλυση. Ο πατέρας γίνεται όμοιος με τα παιδιά του και φοβάται τους γιους του, ο γιος θεωρεί τον εαυτό του ίσο προς τον πατέρα και ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται τους γονείς, ο δάσκαλος φοβάται και περιποιείται τους μαθητές και οι μαθητές δε δίνουν καμία σημασία.
  3. Ο αλλοπροσαλισμός των νέων. Ο νέος περνά τη μέρα του ικανοποιώντας την πρώτη επιθυμία που θα τον καταβάλει, δεν έχει καμιά τάξη στη ζωή του και ούτε αισθάνεται την ανάγκη να στενοχωρηθεί για τίποτε.
  4. Η κατακρήμνιση των αξιών. Επικρατούν στην ψυχή του νέου ψευδείς κρίσεις και επιπόλαιες και αλαζονικές δοξασίες. Η ντροπή ονομάζεται βλακεία, η σωφροσύνη αποκαλείται ανανδρία, η ολιγάρκεια προστυχιά, η αυθαιρεσία ευπαιδευσία, η αναρχία ελευθεσία, η ακολασία μεγαλοπρέπεια και η αναίδεια ανδρεία.
  5. Η υποταγή στα πλήθη. Η απληστία της ελευθερίας οδηγεί στην κατάπτωση της δημοκρατίας, γιατί οι άρχοντες αν δεν υποχωρούν συνεχώς κατηγορούνται ως ολιγαρχικοί και όσοι από τους πολίτες εξακολουθούν να υπακούουν στους άρχοντες προπηλακίζονται ως εθελόδουλοι.

Όταν όλα αυτά μαζευτούν έχει τόσο χαλάσει η ψυχή των πολιτών, ώστε τελικώς ούτε τους νόμους λογαριάζουν, για να μην έχουν κανένα αφεντικό. Έτσι η υπερβολική ελευθερία οδηγεί και τους ιδιώτες και τα κράτη σε μεγάλη και αγριότατη δουλεία…»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.