Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές 2023: Ποιόν υπ. Δήμαρχο και υπ. Περιφερειάρχη θα ψηφίσει η Καβάλα;

0
168

Μόνο ως «γιορτή της δημοκρατίας» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Από την εποχή της πόλωσης και των έντονων αντιπαραθέσεων, περάσαμε στις «χαλαρές» και ήσυχες Κυριακές. Από το ένα άκρο, δηλαδή, στο άλλο. Παραγίναμε Δύση κι αυτό είναι, κατά την άποψη μας, πολύ ανησυχητικό! Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μία απολιτική φάση. Δεν πρόκειται για μία μορφή διαμαρτυρίας, αλλά για μία παγιωμένη στάση, που οδηγεί περισσότερο στο τέλμα, σε παρατεταμένη κρίση και, τελικά, στην οπισθοδρόμηση.

Το περασμένο καλοκαίρι, το ποσοστό συμμετοχής στις εθνικές εκλογές ήταν 57,78%. Τρεις μήνες μετά, το ποσοστό συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι λίγο πάνω από το 51%  και στον μητροπολιτικό Δήμο Καβάλας στο απογοητευτικό 47,60%. Επομένως, μιλάμε για διοικήσεις, στην Περιφέρεια και στον Δήμο Καβάλας, ισχυρής μειοψηφίας! Βεβαίως, την ιστορία γράφουν εκείνοι και εκείνες που συμμετέχουν στα κοινά.

Ποιόν υπ. Δήμαρχο θα ψηφίσει η Καβάλα;

Δυό επιλογές υπάρχουν για τη δεύτερη Κυριακή στον Δήμο Καβάλας. Τον Θόδωρο Μουριάδη και τον Μάκη Παπαδόπουλο.

Αν μια επιλογή είναι ο Θ. Μουριάδης ας θυμηθούμε ότι τον απαξίωσε το 62% των καβαλιωτών, επειδή τον γνώρισαν ως αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Κ. Σιμιτσή, ως στέλεχος της αντιπολίτευσης, με ανύπαρκτο έργο και πάρα πολλές απουσίες  και ως Δήμαρχο για μια ολόκληρη τετραετία,  σχεδόν χωρίς κάποιο έργο, ακόμη και σε απλά πράγματα της καθημερινότητας. Τι μπορεί να αλλάξει τώρα ξαφνικά και να γίνει καλός Δήμαρχος, για την επόμενη πενταετία;;;

Η δεύτερη επιλογή είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος. Παρά τις όποιες αδυναμίες του, είναι γενικά παραδεκτό ότι έχει ένα πολύ καλό επιτελείο οργανωτικό, αλλά και στους υποψήφιούς του περιλαμβάνονται πολλά αξιόλογα στελέχη, είτε αυτά εκλέγονται, είτε όχι. Δέκα χρόνια εργάζεται πάνω στα προβλήματα της Καβάλας από τη θέση της αντιπολίτευσης κι αυτό δεν τον κάνει άσχετο ή ράθυμο. Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες του, μας λένε ότι δεν είναι ισχυρογνώμων και ακούει τις απόψεις ανθρώπων που εμπιστεύεται και προσπαθεί να επιλέξει τις καλύτερες γνώμες. Οι ίδιοι αυτοί ψηφοφόροι λένε, ότι δικαιούται οι καβαλιώτες να του δώσουν μια ευκαιρία, αφού δεν υπάρχει «απέναντι» του κάποιος που να μας δίνει ελπίδες για κάτι καλύτερο.

Νέα «μονομαχία» στον β’ γύρο για τους Χρ. Μέτιο και Χρ. Τοψίδη

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κυριάρχησε το «δίπολο» των: Χρήστου Μέτιου και Χριστόδουλου Τοψίδη.

Οι δύο συνδυασμοί που ηγήθηκαν, «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» και «Περιφερειακή Σύνθεση» αντίστοιχα, υπερέβησαν το 77% και θα «αναμετρηθούν» την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. Το προβάδισμα έχει ο Χρ. Μέτιος, για τον απλούστατο λόγο γιατί έχει την «ψήφο στήριξης» του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κι επειδή, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον β΄ γύρο των εκλογών είναι, «παραδοσιακά», χαμηλότερη, ο παράγοντας αυτός είναι ευνοϊκός, τις περισσότερες φορές, για τον υποψήφιο που κατέλαβε την 1η θέση στον α΄ γύρο. Εκτός κι αν η διαφορά μεταξύ των συνδιεκδικητών είναι ανατρέψιμη.

Ο συνδυασμός του Χρ. Μέτιου (Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση) κατέλαβε την 1η θέση στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και ο συνδυασμός του Χρ. Τοψίδη (Περιφερειακή Σύνθεση) πρώτευσε στις Περιφερειακές Ενότητες Θάσου, Δράμας, Έβρου. Στις εκλογές του 2019, ο συνδυασμός του Χρ. Μέτιου επικράτησε στις Π.Ε. Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και ο συνδυασμός του Χρ. Τοψίδη ήρθε πρώτος στις Π.Ε. Καβάλας, Θάσου.

Ήταν «τυπική διαδικασία» ο α΄ γύρος στους Δήμους Θάσου, Νέστου, Παγγαίου

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, στους Δήμους Θάσου, Νέστου και Παγγαίου εξελέγησαν δήμαρχοι από τον α΄ γύρο οι: Λευτέρης Κυριακίδης (ποσοστό 55,72%), Σάββας Μιχαηλίδης (78,56%), Φίλιππος Αναστασιάδης (65,65%), που θεωρούνταν «φαβορί». Στον Δήμο Καβάλας, όπως και στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., θα υπάρξει β΄ γύρος μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών «Σύγχρονος Δήμος», Θόδωρου Μουριάδη και «Ο Τόπος της Ζωής μας», Χρυσόστομου (Μάκη) Παπαδόπουλου. Οι εκλογές στον Δήμο Καβάλας έγιναν σε «στενό οικογενειακό κύκλο», με μεγάλη διασπορά των κομματικών ψήφων, κυρίως των ψηφοφόρων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και με ιστορικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Οι παράγοντες αυτοί ευνόησαν τους δύο συνδυασμούς που πέρασαν στον β΄ γύρο, που είχαν και τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων συμβούλων. Ο συνδυασμός του εν ενεργεία δημάρχου, Θόδ. Μουριάδη υπερέβη τις 11.000 ψήφους. Όχι γιατί είχε μία πετυχημένη πρώτη θητεία, (το αντίθετο), αλλά γιατί ο αντίπαλος πολιτικός χώρος, της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι αρραγής. Πρέπει να προβληματίσει την Νέα Δημοκρατία, γιατί «κέρδισε» τους Δήμους Θάσου, Νέστου, Παγγαίου και «έχασε» τον μητροπολιτικό Δήμο Καβάλας.

Έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχουν μέσα στην Νέα Δημοκρατία, που είναι χωρισμένη σε «στρατόπεδα», κάποιοι που βλέπουν τον Θόδ. Μουριάδη ως «ανάχωμα», που θα αποτρέψει την ανάδειξη του Μάκη Παπαδόπουλου στην δημαρχία. Αυτοί που είναι και οι λιγότεροι κατά τη γνώμη μας, προτιμούν μία δεύτερη (συνεχόμενη) θητεία του μετριότατου Θόδ. Μουριάδη, παρά να επικρατήσει ο «εκλεκτός» υποψήφιος της άλλης κομματικής «φατρίας».

Ο Μάκης Παπαδόπουλος δικαιολογημένα πανηγύρισε, γιατί «έσπασε το ρόδι» και πέρασε στον β΄ γύρο των εκλογών. Ωστόσο, στις εκλογές του φετινού Οκτωβρίου, ο συνδυασμός «Ο Τόπος της Ζωής μας» αύξησε την δύναμη του, σε σύγκριση με το 2019 κατά 3,37 μονάδες το ποσοστό του.

Από την άλλη πλευρά, ο Θόδ. Μουριάδης έκανε εκλογικό «άλμα» μέσα σε τέσσερα έτη! Αύξησε τον αριθμό ψήφων κατά 4.407 και το ποσοστό κατά 17 μονάδες! Κι αυτό ξεκάθαρα οφείλεται στο γεγονός της πολυδιάσπασης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούμε πως το μήνυμα εστάλη από τον α΄ γύρο και όπως δήλωσε, μετά το αποτέλεσμα, δεν γίνονται θαύματα συχνά, εννοώντας ότι η (διπλή) ανατροπή που έκανε εκείνος το 2019, είναι δύσκολο να επαναληφθεί.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Χρυσανίδης κατέλαβε την 3η θέση, με ποσοστό 14,67% (4.531 ψήφους), χάρη στο καλά στελεχωμένο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Έργο Τώρα» και την καλή εικόνα του υπ. Δημάρχου, σε όσους τον γνώριζαν ή πρόλαβαν να τον γνωρίσουν. Μάλλον πολύ αρχή εξέφρασε την πρόθεσή του να βάλει υποψηφιότητα…

Ο συνδυασμός «Η Καβάλα Μπροστά», με επικεφαλής τον Γιάννη Εριφυλλίδη πήρε την 4η θέση, με ποσοστό 12,40% (3.830 ψήφους). Η συνεργασία με τον Βαγγέλη Παππά και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποδείχτηκε καταστροφική στην προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων ψηφοφόρων. Ο Γιάννης Εριφυλλίδης ευαγγελίζεται το διαφορετικό πολιτικό ήθος και την «φρέσκια ματιά» στα διοικητικά πράγματα του Δήμου Καβάλας, αλλά δεν έπεισε γιατί «συμμάχησε» με το ξεπερασμένο και δογματικό κομμάτι, που εκπροσώπησε η «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» του Βαγγέλη Παππά και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που ηττήθηκε «κατά κράτος» στις εθνικές εκλογές.

Η αρνητική έκπληξη των εκλογών είναι ο συνδυασμός «Ώρα Δημιουργίας», που κατέλαβε την 5η θέση με ποσοστό 6% (1.852 ψήφους). Είναι ένα ποσοστό που κατακτήθηκε αποκλειστικά με τις δυνάμεις της Αναστασίας Ιωσηφίδου και των συνεργατών της, αφού ο πολιτικός χώρος που ανήκει, της Νέας Δημοκρατίας, της «γύρισε την πλάτη». Είναι άδικο το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να γίνει η ανάλυση από το «επιτελείο» του συνδυασμού. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός «Ώρα Δημιουργίας» ήταν εκλογικά «ανύπαρκτος» στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, όπου έλαβε 217 ψήφους και ποσοστό 3,18%!

Τέλος, ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» κατετάγη στην 6η θέση, με ποσοστό 3,78% (1.167 ψήφους) καταγράφοντας μία μικρή κάμψη, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 (ποσοστό 3,86% και 1.342 ψήφοι). Στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που στηρίζει τον συνδυασμό, πρέπει να εξετάσουν την αλλαγή προσώπου στην «αρχηγία», αφού ο συμπαθής Χρήστος Ποτόλιας, κατά την άποψη μας, «έκλεισε τον πολιτικό του κύκλο» στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.