Ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης, Χρήστος Χατζηπέμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για την εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ και την απορροφητικότητα του Ε.Σ.Π.Α. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παραθέτοντας, όπως αναφέρει, μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης στοιχεία.

ΔΗΛΩΣΗ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και το μαύρο χάλι της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Α.Μ.-Θ., αποφάσισε πως η διοίκηση της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ είναι μόνο υπόθεση του περιφερειάρχη και όχι του συλλογικού οργάνου στο οποίο μετέχουν. Πρόκειται για άλλη μία αντιδημοκρατική κι αυταρχική πολιτική απόφαση, σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει τελευταία, με την σύμπραξη των 20 έμμισθων περιφερειακών συμβούλων και των έξι που ευελπιστούν στο μέλλον ανάλογα ανταλλάγματα…

Περαιτέρω δε, ας σημειωθεί ότι όσο κι αν η διοίκηση της Περιφέρειας προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στην αντιπολίτευση για την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, η πραγματική κατάσταση, για την οποία η ίδια ευθύνεται στο ακέραιο, είναι η εξής:

Σύμφωνα με την από 27.1.2021 έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Α.Μ.-Θ., η απορρόφηση στο Ε.Σ.Π.Α. (457εκ. €) είναι της τάξης του 38% (176 εκ. €) και για τα έργα του Ταμείου Συνοχής 17,8% (απορρόφηση μόλις 6,2 εκ. €, από τα 35 εκ. €). Την ίδια στιγμή, η απορρόφηση πανελλαδικά του Ε.Σ.Π.Α. είναι της τάξης του 62%.

Μάλιστα, η απορρόφηση ανήλθε στο 38%, επειδή τον Ιούνιο του 2020 το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. μειώθηκε αδιαμαρτύρητα κατά 64 εκ. € (από 521 εκ. στα 457 εκ.) καθώς τα 64 εκ. € οδηγήθηκαν στην κεντρική διαχείριση για την κάλυψη αναγκών της πανδημίας. Αλλιώς, η απορρόφηση στο Ε.Σ.Π.Α. θα ήταν για την περιφέρειά μας κάτω από 34%. Επίσης, ας σημειωθεί ότι τα προγράμματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα του Ε.Σ.Π.Α. τα διαχειρίζεται πανελλαδικά ο ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας), του οποίου μέλος είναι για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ. Απ’ όλες τις εταιρείες (διαχείρισης κοινοτικών ενισχύσεων) που μετέχουν στην ΕΦΕΠΑΕ, μόνο στην μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΜ-ΟΣ απαντάται η συμμετοχή μιας Περιφέρειας. Και μόνο στη ΔΕΣΜ-ΟΣ συμβαίνει το παράδοξο, να έχει η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. την πλειοψηφία της διοίκησης, χωρίς να έχει πάνω από το 50% των μετοχών. Και μόνο στη δική μας Περιφέρεια έχουμε μείνει τόσο πίσω. Σε όλα. Ιδού, λοιπόν, πεδίον λαμπρό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.