Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ειδικότερα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, για την αποτροπή της εξάπλωσης και εγκατάστασης τού επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa, ανακοινώνονται τα ακόλουθα: 1) ο επιβλαβής οργανισμός (βακτήριο) Xylella fastidiosa εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013 και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες της περιοχής Απούλιας στην Ιταλία. Έκτοτε, έχει εντοπισθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, καθώς και άλλα κράτη μέλη, όπως την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, 2) το βακτήριο προσβάλλει και καταστρέφει πολλά είδη φυτών όπως ελιές, αμυγδαλιές, κερασιές, δασικά κι ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στην γεωργία και στο περιβάλλον, 3) το βακτήριο μεταδίδεται: α) μέσω της μεταφοράς μολυσμένων φυτών και β) εξαπλώνεται τοπικά με έντομα φορείς, όπως τα τζιτζικάκια που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Συνεπώς, ο κυριότερος τρόπος αποφυγής της εγκατάστασής του στην χώρα, βασίζεται στην διακίνηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, δηλαδή απαλλαγμένου από το βακτήριο, που πληροί όλες τις νόμιμες απαιτήσεις της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας. Επισημαίνεται ότι, είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος εισαγωγής του βακτηρίου στην χώρα, ακόμα και από φυτά που προέρχονται από περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έχει εντοπισθεί, παραμένει. Εφιστάται η προσοχή όλων των εμπλεκομένων, φυσικών, ή νομικών προσώπων, που δραστηριοποιούνται με την διακίνηση και την καλλιέργεια φυτών, ως προς τις απαιτήσεις της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.

Παρακαλούνται τα ανθοκομικά κέντρα, οι επαγγελματίες πρασίνου και οι διακινητές φυτών προς φύτευση και οι επαγγελματίες αγρότες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις ευθύνες που φέρουν για την τήρηση των απαιτήσεων που υπάρχουν στην διακίνηση φυτών προς φύτευση και γενικότερα πολλαπλασιαστικού υλικού. Σύμφωνα με την φυτοϋγειονομική νομοθεσία (άρθ. 14 και 15 του Κανονισμού (Ε.Ε.)

2016/2031), είναι υποχρεωτική η άμεση γνωστοποίηση οποιασδήποτε ύποπτης εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών, ή συμπτωμάτων στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου

υπάγονται.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΦΥΤΩΝ: Όλα τα φυτά προς φύτευση απαιτείται να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, όπως ορίζεται στην φυτοϋγειονομική νομοθεσία. Τα φυτά-ξενιστές του X. fastidiosa που εισάγονται από τρίτες χώρες, απαιτείται να συνοδεύονται κατά την εισαγωγή τους από πιστοποιητικά φυτοϋγείας που να καλύπτουν τις απαιτήσεις περί το X. fastidiosa. Στην συνέχεια, η διακίνηση των ανωτέρω φυτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται μόνο με την συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, το οποίο εκδίδεται στο σημείο εισόδου, ή με την συνοδεία επικυρωμένου αντιγράφου του πιστοποιητικού φυτοϋγείας έως το σημείο έκδοσης του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου και μόνο εντός της επικράτειας του αντίστοιχου κράτους-μέλους.

Παραδείγματα: α) φυτά προς φύτευση προελεύσεως τρίτης χώρας (π.χ. Τουρκία) οφείλουν να συνοδεύονται κατά την εισαγωγή τους από πιστοποιητικό φυτοϋγείας

(π.φ.). Στην συνέχεια, για να διακινηθούν οπουδήποτε στην Ελλάδα, πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (φ.δ.), που θα εκδοθεί από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. του σημείου εισόδου, ή θα συνοδευτούν με επικυρωμένο αντίγραφο του π.φ., μέχρι τον τόπο στον οποίο θα εκδοθεί το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Αν φυτά με προέλευση τρίτης χώρας εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω κράτους-μέλους Ε.Ε. (π.χ. Βουλγαρία), απαιτείται να συνοδεύονται απαραιτήτως από φ.δ., β) φυτά προς φύτευση που παράγονται στην Ελλάδα συνοδεύονται από φ.δ., γ) φυτά προς φύτευση προελεύσεως κράτους-μέλους Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διακινηθούν στην Ελλάδα οφείλουν να συνοδεύονται από φ.δ. (ελιά, άλλα καρποφόρα δένδρα, καλλωπιστικά, κηπευτικά φυτά), δ) καλλωπιστικά φυτά του ευρωπαϊκού καταλόγου ξενιστών του X. fastidiosa, προελεύσεως Ελλάδας, ή άλλου κράτους-μέλους διακινούνται με την συνοδεία φ.δ.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.