Την 5η συνεδρίαση πραγματοποίησε, την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019 στην Αλεξανδρούπολη, η επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2014-2020». Στην αρχική τοποθέτηση που έκανε ο περιφερειάρχης, Χρ. Μέτιος, είπε τα εξής: «Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2014-2020», με πόρους πεντακοσίων είκοσι δύο εκατομμυρίων ευρώ, περίπου, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που διαθέτουμε για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Το πρόγραμμά μας έχει ενεργοποιηθεί με την έκδοση εβδομήντα οκτώ προσκλήσεων προϋπολογισμού πεντακοσίων ενενήντα τριών εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 113,6%. Παράλληλα, οριστικοποιούνται άμεσα και άλλες επτά προσκλήσεις, ανεβάζοντας το ποσοστό ενεργοποίησης του προγράμματος σε εκατόν είκοσι πέντε τοις εκατό, ή εξακόσια πενήντα δύο εκατομμύρια ευρώ περίπου. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί τριακόσια εξήντα επτά έργα, προϋπολογισμού 387,4 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ποσοστό 74,2%. Επόμενος στόχος μας, είναι η σημαντική αύξηση των συμβάσεων, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο των δαπανών για το τέλος του έτους». Επίσης, αναφέρθηκε στις τελευταίες δράσεις και πρωτοβουλίες της διοίκησης της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., για την επιτάχυνση υλοποίησης του προγράμματος, όπως η αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, την υγεία, την εκπαίδευση και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη σημαντικών έργων, όπως η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε έξι πόλεις και η κατασκευή του τμήματος Άγιος Αθανάσιος-Σταυρός Αμυγδαλεώνα του αυτοκινητόδρομου Ε61.

Ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη, οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν όσο το δυνατό ταχύτερα και έκλεισε την εισήγηση επισημαίνοντας πως στοίχημα της διοίκησης, είναι η επιλογή εκείνων των έργων και δράσεων, που έχουν πραγματικό αντίκρισμα για τον τόπο και τους πολίτες.

Στη συνεδρίαση, τα μέλη της επιτροπής εξέτασαν την εξειδίκευση του επιχειρησιακού προγράμματος και ενέκριναν την αύξηση πόρων για έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, αναβάθμισης υποδομών υγείας και παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και φιλοξενίας παιδιών, καθώς και νέες παρεμβάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και αγωγής υγείας στην εκπαίδευση και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η επιτροπή ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος, για την επίτευξη των ετήσιων στόχων και για την ετήσια έκθεση υλοποίησης του έτους 2018, ενώ έγιναν ειδικές παρουσιάσεις για τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, που αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης και για τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Ο.Χ.Ε. της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας οδού.

Τέλος, έγινε ενημέρωση για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και ιδιαίτερα για τις βασικές διαφορές από την τρέχουσα περίοδο 2014-2020. Στη συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρχών διαχείρισης, συντονισμού και πιστοποίησης του Ε.Σ.Π.Α., εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, ειδικών Υπηρεσιών και επιτελικών δομών Υπουργείων και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.