Πόρους έως και 90 εκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του covid-19, εξασφάλισε η διοίκηση από το Ε.Σ.Π.Α., μέσω ειδικού προγράμματος στήριξης που σχεδίασε και θα εφαρμόσει άμεσα. Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 2.000€ έως και 15.000€, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που είχε κάθε επιχείρηση στην αρχή της πανδημίας. Η επιχορήγηση θα δοθεί σε 25.000 με 30.000 επιχειρήσεις συνολικά, όλων σχεδόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά θα τη λάβουν: τα ορυχεία και τα λατομεία, η μεταποίηση, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η παροχή νερού, η επεξεργασία λυμάτων και η διαχείριση αποβλήτων, οι κατασκευές, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι μεταφορές και η αποθήκευση, τα ξενοδοχεία και η εστίαση, η ενημέρωση και η επικοινωνία, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική μέριμνα, οι τέχνες και η ψυχαγωγία, οι υπηρεσίες.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι, με τον σχεδιασμό ειδικού προγράμματος προσαρμοσμένου στις ανάγκες των επιχειρήσεων (πάνω από το 80% των επιχειρήσεων είναι αυτοαπασχολούμενοι, ή απασχολούν έως και 5 εργαζόμενους), η Περιφέρεια βοηθάει τις επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος από τις ζημιές και τα έξοδα που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στηρίζει την απασχόληση. Με την ενίσχυση που θα λάβουν, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην τηλε-εργασία  και να προμηθευτούν μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους τους. Προϋπόθεση είναι να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας και να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τις πέντε διαφορές που έχει το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων Περιφερειών:

-Δεν αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους, ούτε τις επιχειρήσεις που έχουν, για παράδειγμα, έξοδα κάτω από 10.000€.

-Υπολογίζει το ποσό της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και δεν λαμβάνει υπόψη κριτήρια, όπως η κερδοφορία, ή το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών.

-Δεν θέτει στις επιχειρήσεις ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα 20 ημερών για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, αλλά ένα όριο 4 μηνών, περίπου, από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 18 Μαρτίου 2021.

-Απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και επισπεύδει τη διαδικασία πληρωμών.

-Διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης είναι, η ενίσχυση των επιχειρήσεων να είναι συνεχής, ώστε οι επιπτώσεις της πανδημίας να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά. «Όπως κάναμε από την έναρξη της κρίσης έως και σήμερα, έτσι και στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας, η διοίκησή μας θα έχει ως κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την ουσιαστική τους στήριξη», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.