Ο Καβάφης στα ποιήματά του είναι αιχμηρός και αδέκαστος και δεν ανάβει θυμιάματα σε περιστασιακούς ισχυρούς. Αντίθετα συντρίβει θαρραλέα την εύθραυστη σύμβαση, προκειμένου να αποκαλύψει την πραγματικότητα όσο πικρή κι αν είναι. Γνώριζε ότι οι βάρβαροι είναι προς των πυλών πάντα κι ότι είναι με διαφορετικές ονομασίες και ποικίλα προσωπεία.

Ανέλικτοι αναμένουν την κατάλληλη στιγμή, για να επιτεθούν είτε σαν εχθροί είτε σαν φίλοι! Το πιο κάτω κείμενο με τίτλο «Έκτακτες επίκαιρον σχεδίασμα ποιήματος» ταιριάζει απόλυτα και σήμερα. Οι «Φιλέλληνες» υπάρχουν πάντα και ελοχεύουν σε κρίσιμες στιγμές της Ελλάδος για να επιτεθούν. Ας το διαβάσουμε:

«Η συνάθροιση ήτο τω όντι μεγαλοπρεπής: Ηγεμόνες εξ Ανατολής και Δύσεως μετά των υπηρετών και των αυλικών των. Επίσης πρεσβείας πολλών χωρών, φιλικών κατά τας δηλώσεις των, προς τους Έλληνες και την παιδεία των. Όλοι γνωρίζουν (ή διατείνονται ότι γνωρίζουν) την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Επιστήμη, είχαν μελετήσει τον Όμηρο και τους Τραγικούς κι εψέλιζαν, (με την Ερασμικήν, βεβαίως, προφοράν), ολίγας Ελληνικάς λέξεις, όπως Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Ισονομία. Όλοι όμως ηγνόουν την ακριβή σημασία των και τις παρερμήνευον κατά την κρίσιν των. Τα περί φιλίας και συμμαχίας ήσαν απλώς λέξεις και προσχήματα. Κατά τα άλλα, με έπαρσιν ισχυρίζοντο ότι ήσαν Φιλέλληνες! Διά τας πράξεις και τας ασχήμιας των ουδείς ψόγος. Διέπραττον με κυνισμό τα πάντα πλην, ήσαν Φιλέλληνες!… Αυτό ήτο αρκετόν διά να τους καλύπτει, έναντι της Ιστορίας. (Έτσι, τουλάχιστον επίστευον οι αφελείς!). Πλην Φιλέλληνες λοιπόν. Και η ψευδαίσθηση είναι ενίοτε μια κάποια λύσις…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.