Στην καπναποθήκη στην περιοχή Ξηροποτάμου, όπου λειτουργεί η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, διαμορφώθηκαν εβδομήντα διαμερίσματα, στα οποία διαμένουν εξήντα οικογένειες και είκοσι έξι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν βρέθηκαν στην πόλη της Δράμας και στον υπόλοιπο Νομό ισάριθμα διαμερίσματα και κατοικίες, με σκοπό να φιλοξενήσουν τις οικογένειες αυτές. Παρά, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να «στοιβάξει» σε μία καπναποθήκη τριακόσιες σαράντα ψυχές διαφορετικών εθνικοτήτων.

Μη μας πείτε πως ήταν δύσκολο να βρεθούν τα διαμερίσματα και οι κατοικίες; Μπορούσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να δημοσιοποιήσει μία πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Νομό Δράμας, οι οποίοι επιθυμούν να παραχωρήσουν τα ακίνητα τους για τον σκοπό αυτό.

Με τα χρήματα που πήρε το Υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανακαίνιζε τις κατοικίες που χρειαζόταν να γίνουν παρεμβάσεις και θα έδινε ένα μηνιαίο μίσθωμα στους ιδιοκτήτες (αφορολόγητο βεβαίως).

Έτσι, το Υπουργείο θα συνέβαλε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, θα βοηθούσε τους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα ακίνητα και το κυριότερο, θα ενσωμάτωνε τον προσφυγικό πληθυσμό στην τοπική κοινωνία.

Για ποιο λόγο, τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, να δαπανώνται για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας και να τα καρπώνονται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;

Και ως «κερασάκι στην τούρτα», να δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος επισκέφτηκε προσφάτως τις δομές φιλοξενίας στους Νομούς Δράμας και Καβάλας, ότι: «Υπάρχει η διάθεση, να συζητήσουμε με τους Δήμους, για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων από τις δομές, ώστε να μην τους επιβαρύνει οικονομικά»!

Με την πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για την προσφυγική κρίση, κατόπιν εξωτερικών εντολών, δεν πέτυχε, ούτε να μειώσει τις ροές (σ.σ. οι δομές λειτουργούν στο όριο τους), ούτε να ενσωματώσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις τοπικές κοινωνίες, ούτε να ενισχύσει οικονομικά τις τοπικές οικονομίες.

Λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο των εντολών και απλή διαχειρίστρια του πακτωλού των πόρων, που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη συγκράτηση των προσφύγων και των μεταναστών στα εξωτερικά της σύνορα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here