Ο βουλευτής Ηρακλείου του «Κινήματος Αλλαγής», Βασίλης Κεγκέρογλου, έδωσε και πολιτική διάσταση στο ζήτημα της συμμετοχής του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα» στο πρωτάθλημα της Super League 2, με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Έτσι, εκτός από τις νομικές ενέργειες, γίνεται προσπάθεια και σε πολιτικό επίπεδο, για να αρθεί η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), που δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στην Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Π.Α.Ε.). Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Κύρια υπουργέ,

Με την εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου (4809/2021) και την αναδιάρθρωση του άρθρου 19, παρ. 5, του ως άνω νόμου, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα και αδικίες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η ομάδα της Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965, η οποία αν και προβιβάσθηκε με αγωνιστικά κριτήρια στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2) ως δευτεραθλήτρια από το ήδη καταργηθέν πρωτάθλημα της Β εθνικής κατηγορίας ανδρών (Football League), δεν έλαβε το πιστοποιητικό συμμετοχής της, παρ. 3, του άρθρου 77Α, του ν.2725/1999 από την Ε.Ε.Α., διότι η αίτηση συμμετοχής της κρίθηκε εκπρόθεσμη, καθώς η Ε.Ε.Α. θεωρεί ουσιαστικά πως λόγω της συγχώνευσης, δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβιβασθείσες ομάδες από την καταργηθείσα Football League, ώστε να εφαρμόσει την διάταξη του άρθρου 77Α , παρ. 4 εδ. τελευταίο, του ν.2725/1999 και συνεπώς, όλες οι ομάδες έπρεπε να καταθέσουν αίτηση για την χορήγηση πιστοποιητικού μέχρι τις 15 Ιουλίου 2021!

Την ίδια στιγμή, που στερείται από μία ομάδα, η οποία έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή και θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το δικαίωμα συμμετοχής στην Super League 2, η διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος έχει απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στη Super League 2, σε ομάδες οι οποίες είχαν υποβιβαστεί αγωνιστικά από την ήδη καταργηθείσα Football League και είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν να προχωρήσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίο, ώστε να λάβουν το πιστοποιητικό από την Ε.Ε.Α.

Ερωτάσθε κα υπουργέ:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην έκδοση εγκυκλίου/οδηγίας, η οποία να διευκρινίζει πως στις περιπτώσεις των ομάδων που προβιβάστηκαν με αγωνιστικά κριτήρια από την ήδη καταργηθείσα Football League, ισχύει η προθεσμία των 30 τουλάχιστον ημερών πριν την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων όποιας από τις διοργανώσεις του οικείου εθνικού πρωταθλήματος και κυπέλλου εκκινεί νωρίτερα, όπως προβλέπεται στην παρ. 4, εδ. τελευταίο του άρθρου 77Α, του ν.2725/1999;

2. Εναλλακτικά και λόγω της αδυναμίας εύρεσης των 36 ομάδων που απαιτεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος της Super League 2, προτίθεστε να εισηγηθείτε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί εκ νέου η ευκαιρία, σε όσες ομάδες το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, να καταθέσουν αίτηση προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό της παρ. 3, του άρθρου 77Α, του ν.2725/1999 από την Ε.Ε.Α.;

Η υπουργός καλείται να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση έως και την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021. Κατά πάσα πιθανότητα, θα απαντήσει γραπτώς ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Διαμαρτύρεται ο Ερασιτέχνης Α.Ο.Κ.

για την κωλυσιεργία της Ε.Ε.Α.

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του, για την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), εξέφρασε το διοικητικό συμβούλιο του Ερασιτέχνη Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα» στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Είναι η 6η ημέρα, μετά την απόρριψη της αίτησης ανάκλησης μη χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής στην Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965 και δυστυχώς, ακόμα(!) δεν έχει καθαρογραφεί η εν λόγω απόφαση από την Ε.Ε.Α.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας και στην Ε.Ε.Α., αλλά και τις υποσχέσεις ότι θα μας καλέσει ο πρόεδρος της, κος Τζουλάκης, δεν υπήρξε, δυστυχώς, κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, μας κοινοποιήθηκε χθες το σκεπτικό της απόφασης της 3ης Αυγούστου 2021, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι, η Ε.Ε.Α. παρέλαβε στις 15 Ιουλίου 2021 κενό φάκελο, ενημέρωσε εκ νέου την Π.Α.Ε. για τα δικαιολογητικά και την καταληκτική προθεσμία (2 Αυγούστου 2021), αλλά δεν είχε καμία ανταπόκριση, παρά μόνο την επιστολή του Ερασιτέχνη που ζητούσε την παράταση της προθεσμίας. Παράλληλα, μόλις χθες ενημερωθήκαμε ότι από τις 3 Αυγούστου 2021 έχει κοινοποιηθεί έγγραφο στις αρμόδιες ποδοσφαιρικές Αρχές και όχι σ’ εμάς, ώστε να δρομολογήσουν την διαδικασία για την εκκαθάριση της Π.Α.Ε.! Για όλους όσοι έχουν λάβει γνώση του νόμου, η προθεσμία κατάθεσης πλήρους φακέλου ήταν έως τις 22 Αυγούστου 2021 και ο φάκελος κατατέθηκε, η επιτροπή όμως δεν αποδέχεται ότι ισχύει αυτή η προθεσμία.

Την ίδια στιγμή, όμως, φέρεται να αποδέχεται την άνοδο ομάδων από την Γ’ εθνική κατηγορία, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καν καταθέσει φάκελο και δεν προβλέπεται πουθενά από τον νόμο, ότι έχουν έστω το δικαίωμα να καταθέσουν. Σήμερα, δυστυχώς, η ομάδα μας δεν υπάρχει, το μέλλον της είναι δυσοίωνο και ευελπιστούμε μόνο στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, την οποία σεβόμαστε απόλυτα, ώστε ο δικαστικός αγώνας να έχει αποτέλεσμα και να συμμετάσχει η ομάδα μας στην Superleague 2. Ως Ερασιτέχνης, από τις 19 Ιουλίου 2021 (αρ. πρωτ. 45/2021) αποστείλαμε έγγραφο στην Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965, ζητώντας άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ομάδα, αναφέροντας μάλιστα ότι, λόγω των χρονικών περιθωρίων (… πριν 49 ημέρες) είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να συμμετέχει ο Α.Ο.Κ. στο τοπικό πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Παρόλα αυτά, δεν λάβαμε καμία απολύτως απάντηση. O λόγος που το κάναμε αυτό, δεν ήταν μόνο το ενδιαφέρον και η αγάπη μας για την ποδοσφαιρική ομάδα μας, αλλά και γιατί ο προγραμματισμός μας για την φετινή δύσκολη χρονιά αφορούσε τα υπόλοιπα αθλήματα του σωματείου, με «αιχμή του δόρατος» (οικονομικά και αγωνιστικά) την γυναικεία πετοσφαίριση, για την οποία παλέψαμε και πήραμε την απόφαση να συμμετάσχει στην Α2 εθνική κατηγορία.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και καθοριστικά για το μέλλον του Α.Ο.Κ. που συμπληρώνει 56 χρόνια ιστορίας και βρίσκεται, δυστυχώς, όπως και πριν 10 χρόνια, στο ίδιο σημείο, με ορατό τον κίνδυνο της διάλυσης λόγω άδικης απόφασης της Ε.Ε.Α. Κύριε Αυγενάκη, τελικά ο νόμος 4809/2021 (άρθρο 4), που ψηφίσατε πριν 3 μήνες, ισχύει από φέτος, όπως αναφέρει και το άρθρο 66, ή ισχύει από το επόμενο έτος, όπως ερμηνεύει η Ε.Ε.Α.;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.