Ενώ σε αρκετές σχολικές μονάδες της χώρας υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και χάνονται (πολύτιμες) διδακτικές ώρες, το Υπουργείο παιδείας δίνει εντολές στους περιφερειακούς διευθυντές κι αυτοί στους διευθυντές εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων, να κάνουν σύντμηση τμημάτων μαθητών. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε μία δύσκολη περίοδο, με την πανδημία να κορυφώνεται στην Ελλάδα, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αποδιοργανωθεί πλήρως, λόγω των τραγικών επιλογών της κυβέρνησης. Η τελευταία, μάλιστα, εντολή του Υπουργείου υγείας, προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.) και των νοσοκομείων, είναι να περικόψουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο ογδόντα τοις εκατό (80%)!

Στον τομέα της παιδείας, η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εκπαιδευτικών εφαρμόζει το μέτρο των συντμήσεων τμημάτων μαθητών. Υπάρχουν και σχολικές μονάδες, όπως το Μουσικό Σχολείο Δράμας, στις οποίες είναι άγνωστο πότε θα τοποθετηθούν και θα διδάξουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Ειδικότερα, στο Μουσικό Σχολείο Δράμας δεν έχουν πατήσει στην αίθουσα, ακόμα, οι εκπαιδευτικοί για την διδασκαλία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Την προηγούμενη σχολική περίοδο, οι καθηγητές αυτοί τοποθετήθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Δράμας στα τέλη του Ιανουαρίου!

Όλοι οι τύποι σχολικών μονάδων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών και των μαθητριών. Στα Μουσικά Σχολεία γίνεται εξαιρετική δουλειά από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής και είναι υπερήφανες για τα Μουσικά Σχολεία τους.

Τα ενεργά αυτά κύτταρα πρέπει να ενισχύονται, για να προσελκύσουν περισσότερους μαθητές, που θα μάθουν και θα αγαπήσουν την μουσική και ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όταν η κεντρική διοίκηση δεν έχει λύσει τα βασικά ζητήματα λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί των παραδοσιακών οργάνων έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους από την πρώτη ημέρα της σχολικής περιόδου, όπως έγινε με τους εκπαιδευτικούς των άλλων ειδικοτήτων.

Ευελπιστούμε πως δεν θα φτάσουμε τον Ιανουάριο του 2022, για να αρχίσει η διδασκαλία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων στο Μουσικό Σχολείο Δράμας. Εκτός κι αν το Υπουργείο παιδείας αναμένει να περάσει το τελευταίο κύμα της πανδημίας, για να ασχοληθεί με το ζήτημα των προσλήψεων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και την τοποθέτησή τους στις σχολικές μονάδες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.