Το διαδίκτυο και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένα ανεξέλεγκτο πεδίο έκφρασης απόψεων και αντιπαραθέσεων. Επειδή υπάρχει πληθώρα πληροφοριών και μαζική συμμετοχή πολιτών, είναι εύλογο να εκμεταλλεύονται το συγκεκριμένο «εργαλείο» κάποιοι επιτήδειοι, για να χειραγωγήσουν το κοινό με την διασπορά ψευδών ειδήσεων. Επομένως, χρειάζεται να υπάρχει έλεγχος των αναρτήσεων για όλα τα ζητήματα που παρουσιάζουν υψηλό ενδιαφέρον, όπως η πανδημία του κορονοϊού covid-19, για την προστασία των χρηστών των μέσων αυτών.

Ωστόσο, δεν βλέπουμε να υπάρχει η ίδια ευαισθησία, από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για την ποιότητα και την εγκυρότητα της ενημέρωσης που παρέχουν τα Μέσα Ενημέρωσης (έντυπος Τύπος και ραδιοτηλεοπτικά μέσα). Καθημερινά φιλοξενούνται στις εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα τηλεοπτικά δίκτυα πολιτικά πρόσωπα και «ειδικοί» επιστήμονες, οι οποίοι καταθέτουν απόψεις και κάνουν εκτιμήσεις, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Κάποιες απόψεις στερούνται λογικής και επιστημονικής βάσης, ενώ οι εκτιμήσεις ορισμένων είναι παντελώς αστήριχτες και φυσικά καταρρίπτονται στην πράξη. Δυστυχώς, οι απόψεις και οι εκτιμήσεις αυτές καλλιεργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας, που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των πολιτών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι «τακτικός θαμώνας» στα «παράθυρα» των κεντρικών δελτίων ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών.

Τον περασμένο Αύγουστο, σε μία από τις συνεντεύξεις του, έκανε την εκτίμηση πως στο τέλος Σεπτεμβρίου, με αρχές Οκτωβρίου, οι μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα του covid-19, θα φτάσουν στις 8.000 ημερησίως. Οι θάνατοι, επίσης, θα είναι πάνω από 60 την ημέρα, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) θα υπερβούν τους 700.

Βρισκόμαστε στο τέλος Σεπτεμβρίου και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμαίνονται λίγο πάνω, ή λίγο κάτω, από 3.000 σε ημερήσια βάση, οι θάνατοι μεταξύ 30 και 40, ενώ οι νοσηλευόμενοι στις Μ.Ε.Θ. είναι λίγο πάνω από 300. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, με ποια επιστημονικά κριτήρια, ο συγκεκριμένος καθηγητής προβαίνει στις εκτιμήσεις του. Σημειωτέον ότι, οι προηγούμενες προβλέψεις που έκανε για την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου μετά τον Δεκαπενταύγουστο, απέτυχαν παταγωδώς! Αναρωτιόμαστε, ακόμα, πως ένας καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, κάνει εκτιμήσεις για μία πανδημία κορονοϊού. Μήπως κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην λοιμωξιολογία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.