OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην προσφυγή που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Καβάλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Καβάλας, με σκοπό την ακύρωση της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του έργου του Διαδριατικού Αγωγού (T.A.P.), θα είναι αρνητική αποδείχτηκε «προφητική». Το πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε, ευθαρσώς, ότι το ΣτΕ θα απορρίψει την προσφυγή αυτή, κάτι που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη 26 Ιουνίου 2018.

Συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας

Έχοντας εξασφαλίσει την «άδεια» και του ανώτατου δικαστηρίου της Ελλάδας, ο Διαδριατικός Αγωγός είναι έτοιμος να προχωρήσει απρόσκοπτα, προκειμένου να μη καθυστερήσει περισσότερο η κατασκευή του τμήματος των έντεκα χιλιομέτρων, περίπου, που υπολείπονται για την αποπεράτωση του έργου. Το πρωί της ίδιας ημέρας με την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, επίσης, αστυνομικοί συνέλαβαν στα τενάγη Φιλίππων τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμη Καλπακίδη, που έκανε απεργία πείνας, τρεις δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Καβάλας (Νίκο Ξανθόπουλο, Σπύρο Προυσαεύ, Μανώλη Κελαϊδάκη), τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αμυγδαλεώνα, Δημήτρη Πουρσαϊτίδη, τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Καβάλας, Παναγιώτη Αρσονιάδη και δύο ακόμα πολίτες, εκ των οποίων ο ένας είναι ακτιβιστής από την Ιταλία!

Οι συλληφθέντες πέρασαν το βράδυ στο κρατητήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας και την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για να τους απαγγελθεί η κατηγορία της παρεμπόδισης των εργασιών στα τενάγη Φιλίππων και για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία. Ο εισαγγελέας παρέπεμψε τους κρατούμενους στο μονομελές πλημμελειοδικείο, όπου πριν αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης, ο Θ. Καλπακίδης, εμφανώς ταλαιπωρημένος από την απεργία πείνας, την προσαγωγή και την παραμονή στο κρατητήριο, έχασε τις αισθήσεις του και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Καβάλας. Η δίκη δεν συνεχίστηκε και η πρόεδρος όρισε νέα δικάσιμη ημερομηνία την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 (σήμερα το μεσημέρι).

Από την ώρα της μεταγωγής των συλληφθέντων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας κι έπειτα, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους, ενώ εκδόθηκαν ανακοινώσεις και δελτία Τύπου φορέων, συλλόγων και κομματικών οργανώσεων, που ζητούσαν τη λήξη της κράτησης και την αποτροπή της προσαγωγής τους σε δίκη.

Μπροστά στο κτίριο της Δ.Α. Καβάλας, αλλά και στο δικαστικό μέγαρο, ήταν συγκεντρωμένο πλήθος διαδηλωτών, ενώ γεωργοί από την περιοχή των Φιλίππων παρέταξαν τους γεωργικούς ελκυστήρες τους (τρακτέρ) επί των οδών Ομονοίας και Τενέδου αντίστοιχα. Κυριάρχησαν τα συνθήματα συμπαράστασης, αλλά και κατά της όδευσης του αγωγού T.A.P. Εντός και εκτός του δικαστικού μεγάρου, επίσης, παρατάχθηκε αστυνομική δύναμη, για την τήρηση της τάξης και την αποφυγή τυχόν έντασης. Ο εισαγγελέας διαμήνυσε, ότι αν συνεχιστούν τα συνθήματα, θα έδινε εντολή στους αστυνομικούς να εκκενώσουν το κτίριο από τους διαδηλωτές.

Οι τελευταίες εξελίξεις (απόφαση του ΣτΕ, συλλήψεις συμπολιτών) προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας το βράδυ της Τετάρτης 27 Ιουνίου 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here