Δραμινό  Μέλι    κατέκτησε το Χρυσό και το Ασημένιο μετάλλιο στον  11ο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικών Μελιών στη Μπολόνια  της Ιταλίας, στα πλαίσια της BIOLMIEL. Η BIOLMIEL είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία στον τομέα της βιολογικής μελισσοκομίας , και υλοποιείτε με την συνεργασίας της CIBi(ιταλική κοινοπραξία οργανικών προϊόντων),  με την CREA-AA-Honey Bee -μια επιστημονική ερευνητική μονάδα διεθνώς γνωστή στις μελισσοκομικές μελέτες. Η BIOLMIEL λοιπόν  είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την απονομή και διάδοση της υψηλής ποιότητας κουλτούρας των βιολογικών μελιών και για τη στήριξη της βιοποικιλότητας και της διαχείρισης της παραγωγής που εμπνέεται από κριτήρια κοινωνικής ευθύνης.
Στη  BIOLMIEL 2018, η οποία έλαβε χώρα στη Μπολόνια στις εγκαταστάσεις της CREA στις 22 και 23  Νοεμβρίου,  υπήρξε συμμετοχή  270  διαφορετικών δειγμάτων μελιού από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, Σερβία, Ρουμανία και τη Σλοβενία. Ο αριθμός των δειγμάτων μελιού που έστειλαν οι Έλληνες μελισσοκόμοι ήταν για μια ακόμη φορά υψηλότερος από τον αριθμό των άλλων χωρών . Η οργανοληπτική κρίση της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής BIOLMIEL,  αποτελείται από 12 μέλη της Κριτικής Επιτροπής υπό την επίβλεψη του Δρ. Gian Luigi Marcazza. H κριτική επιτροπή αξιολόγησε τα μέλια με δεδομένα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ( υγρασία, δείκτες κακοποίησης  HMF)  καθώς και τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά τους, όπως η   γεύση, η οσμή , η υφή , το χρώμα κτλ.  Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν και δύο δραμινά μέλια με την ονομασία « Το Μέλι της Αρκούδας» ,( The Bear’s Honey) από τον μελισσοκομικό οίκο Καρυπίδη Γεωργίου, Κατσιγίαννη Μαρία και Καρυπίδου Κατερίνα Ραφαέλα.  Ποιο συγκεκριμένα  τα είδη μελιού που στάλθηκαν στο διαγωνισμό ήταν , μέλι καστανιάς  και μελί  δάσους από την περιοχή Λυκοδίασελο (Κούρτ –Αλάν) της ορεινής περιοχής του Δήμου Δράμας.

Το μέλι Καστανιάς  πήρε  χρυσό μετάλλιο με  συνολική βαθμολογία 94,1  και το μέλι  Δάσους πήρε ασημένιο μετάλλιο με συνολική βαθμολογία 83,5. Η διάκριση αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για το δραμινό μέλι ως προϊόν αλλά και ως ανάδειξη της  ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος της Δράμας.  Να θυμίσουμε ότι  το «Το μέλι της Αρκούδας»  έχει λάβει μέρος άλλες τρείς  φορές στον διαγωνισμό και έχει αποσπάσει  ένα  ασημένιο μετάλλιο με  μέλι βελανιδιάς(2013) ένα  ασημένιο μετάλλιο  με μέλι από φλαμούρι και άγρια βότανα(2016) και  ένα Χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο το 2017 με μέλι  Δρύ και μέλι Πεύκου αντίστοιχα.  Τα φετινά βραβευμένα   μέλια προέρχονται από αυτοφυή βλάστηση των ορεινών περιοχών  του Δήμου Δράμας και  ποίο συγκεκριμένα από το ορεινό χωριό , Λυκοδιάσελο(Κούρτ-Αλάν).  Και είναι φυσικό η ποιότητα τους να καθορίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από  πλούσια  και ιδιαίτερη  χλωρίδα  της Δράμας και σε ένα επίσης σημαντικό ποσοστό από την ορθή μελισσοκομική διαχείριση.  Τέλος είναι πολύ ενθαρρυντικό για μια μικρή μελισσοκομική μονάδα που έχει έδρα τον Πρινόλοφο του Δήμου Παρανεστίου  να συνεχίσει την παραγωγική δραστηριότητα  στον τόπο  της.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ

ΠΡΙΝΟΛΟΦΟΣ –ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΔΡΑΜΑΣ      www.honeybio.gr  melidrosso@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.