Ένα εξάμηνο παρήλθε, για να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Στυλιανός (Στέλιος) Πέτσας, στην ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κωνσταντίνου Χήτα, για την κατολίσθηση στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα στην οδό 19ης Μαΐου. Ο Κ. Χήτας κατέθεσε Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2022, στην οποία ανέφερε τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Δράμας, στην αρχή της οδού 19ης Μαΐου στην Δράμα, στην λαϊκή της αγορά, υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο βρίσκονται κατοικίες επί ενός υψώματος. Το εν λόγω σημείο, επιπρόσθετα, διαρρέεται από τον τοπικό χείμαρρο «Μοναστηράκι». Στο σημείο αυτό, αν και υπάρχουν τοποθετημένα συρματοπλέγματα στηρίζοντας επιπόλαια το έδαφος, από τα πρανή της πλαγιάς του υψώματος πρόσφατα αποκολλήθηκαν τμήματά της και κατέπεσαν, λόγω των βροχοπτώσεων. Όπως ισχυρίζονται οι περίοικοι, το φαινόμενο είναι συχνό και ελλοχεύει κίνδυνος για κάποιες κατοικίες επί της οδού Στουρνάρα, οι οποίες βρίσκονται στην άνω πλευρά του σημείου κατάπτωσης της πλαγιάς. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κύριος υπουργός: Προτίθεστε όπως άμεσα παρέμβετε, προκειμένου το αναφερόμενο σημείο επί της 19ης Μαΐου στην Δράμα, να ενισχυθεί από συμπληρωματική στέρεη υποστηρικτική κατασκευή, ώστε να μην αποκολληθούν εκ νέου τμήματα της πλαγιάς;».

«Ήξεις αφήξεις» από τον Στ. Πέτσα

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε τα εξής: «Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από την Βουλή των Ελλήνων. Με Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Κ.Υ.Α), η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη των επενδυτικών, καθώς και των λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, στον Δήμο Δράμας του Νομού Δράμας έχει κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 ποσό 1.240.350,00€ για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, στην βάση του ειδικού προγράμματος ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφασης επιχορήγησης των Δήμων της χώρας, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Δράμας επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 873.700,00€.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από τον Δήμο Δράμας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2458/17-01-2022 έγγραφο και, όταν περιέλθει η σχετική απάντηση, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας».

Κοντολογίς, η κεντρική διοίκηση έδωσε χρήματα στον Δήμο Δράμας, που είναι αρμόδιος για την καλύτερη διαχείρισή τους. Δηλαδή, το Υπουργείο (εσωτερικών) χρηματοδοτεί και ο Δήμος Δράμας υλοποιεί τις παρεμβάσεις. Ο Κ. Χήτας είναι μέλος του εθνικού Κοινοβουλίου και όχι του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Δράμας, για να ρωτήσει την δημοτική Αρχή, τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.