Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Συνεχίζονται τα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών

0
70

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, που έγιναν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα οποία επιτήδειοι χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα και παριστάνοντας, είτε υπαλλήλους δημόσιων Υπηρεσιών και λογιστικών γραφείων, είτε πωλητές προϊόντων μέσω διαδικτύου, αφαιρούσαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικά ποσά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συστήνει στους πολίτες:

-Να μη πείθονται όταν άγνωστοι ζητούν χρήματα για οφειλές γνωστών, ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες Υπηρεσίες, ή σε εταιρείες για αγορά αγαθών και προσφορά υπηρεσιών.

Να μη πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που προτείνουν άγνωστα άτομα, ή υπάρχουν αναρτήσεις γι’ αυτά στο διαδίκτυο.

-Να μη πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας Υπηρεσίας, ή άλλου φορέα, για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει.

-Να χρησιμοποιούν εφαρμογές τραπεζικών ιδρυμάτων, αφού πρώτα ενημερωθούν επαρκώς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών.

-Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να επικοινωνούν ΠΑΝΤΑ οι ίδιοι με την τράπεζα, για επιβεβαίωση συναλλαγών για τις οποίες άγνωστοι απέστειλαν σχετικά παραστατικά.

-Η τράπεζα δεν θα ζητήσει ποτέ τους κωδικούς και τα προσωπικά δεδομένα µέσω e-mail, ή sms, ή τηλεφωνικά. Να μη γνωστοποιούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας τους σε τρίτους.

Για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες:

-Να μη καταχωρούν προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών, σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ή μηνύματα, ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).

-Να μη δίνουν ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ, τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής κάρτας τους και του λογαριασμού που διατηρούν σε ηλεκτρονική εφαρμογή της τράπεζας.

-Να πληκτρολογούν οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) των τραπεζικών ιδρυμάτων, για την είσοδο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και να μην εισάγουν ποτέ τα προσωπικά στοιχεία τους σε ηλεκτρονική διεύθυνση του συνδέσμου που τους αποστέλλουν, καθώς δεν είναι ίδια με την γνήσια διεύθυνση της ιστοσελίδας του εκάστοτε τραπεζικού ιδρύματος.

-Σε περίπτωση που ενημερωθούν για ανάγκη συγγενικού, ή γνωστού προσώπου, να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά οι ίδιοι μαζί του, ώστε να επιβεβαιώσουν τα όσα επικαλούνται αυτοί που τους κάλεσαν.

Συστήνεται στους πολίτες, να ενημερώνουν, πάντα, την αστυνομική Αρχή, ακόμα και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.