Η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας (Ο.Χ.Ε.) ανακοίνωσε τη σύνθεση των εθνικών κατηγοριών για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021. Συγκεκριμένα, το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Handball Premier) θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους με 7 σωματεία έκαστος (σύνολο 14), που ορίστηκαν με γεωγραφικά κριτήρια, ως ακολούθως:

1ος όμιλος

Α.Ε.Κ., Ολυμπιακός Πειραιώς, Διομήδης Άργους, Α.Σ.Ε. Δούκα, Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Νικαίας Olympic Diagnostic, HC Σαλαμίνα.

2ος όμιλος

Αερωπός Έδεσσας ManDynamic, Π.Α.Ο.Κ., Α.Ε.Σ.Χ. Πυλαίας, Δράμα 1986 Bianco Monte, Φαίακας Κέρκυρας, Φίλιππος Βέροιας, Ζαφειράκης Νάουσας.

Η α΄ φάση του πρωταθλήματος θα γίνει με το σύστημα όλοι εναντίον όλων σε δύο γύρους (14 αγωνιστικές ημέρες). Η β΄ φάση θα περιλαμβάνει πλέι οφ (1-8) και πλέι άουτ (9-14).

Πλέι οφ: Οι 4 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου δημιουργούν ένα όμιλο, μεταφέροντας τους βαθμούς από την α΄ φάση, μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Ακολούθως, οι ομάδες του 1ου και του 2ου ομίλου συναντιούνται σε δύο γύρους (8 αγωνιστικές ημέρες). Δεν αγωνίζονται ξανά όσες ομάδες ήταν στον ίδιο όμιλο στην α΄ φάση.

Πλέι άουτ: Οι 3 τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου δημιουργούν ένα όμιλο, μεταφέροντας τους βαθμούς από την α΄ φάση, μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Ακολούθως, οι ομάδες του 1ου και του 2ου ομίλου συναντιούνται σε δύο γύρους (6 αγωνιστικές ημέρες). Μετά το πέρας της β΄ φάσης, οι δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας υποβιβάζονται στην Α2 εθνική κατηγορία.

Γ΄ φάση: Οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας, μετά τη λήξη της β΄ φάσης των πλέι οφ, αγωνίζονται στον τελικό, με τον τίτλο της πρωταθλήτριας ομάδας να κρίνεται στις τρεις νίκες.

Στην Α1 εθνική κατηγορία γυναικών δεν υποβιβάζεται κανένα σωματείο από την περίοδο 2019-2020, ενώ προβιβάζονται τρία σωματεία από την Α2 εθνική κατηγορία, ο ΦΣ Εθνικός Κοζάνης, ο ΠΑΟ Δόξα Βύρωνα και ο ΓΑΣ Καματερού και δημιουργούνται τρεις όμιλοι των 4 ομάδων έκαστος (σύνολο 12) με γεωγραφικά κριτήρια, ως ακολούθως:

1ος όμιλος

ΟΦΝ Ιωνίας, ΑΟΑΟΔ Κορυδαλού, Δόξα Βύρωνα, ΓΑΣ Καματερού

2ος όμιλος

Π.Α.Ο.Κ., Πανόραμα, Α.Ε.Σ.Χ. Πυλαίας, Α.Ο. Προσοτσάνης

3ος όμιλος

«Φέτα Ήπειρος» Αναγέννηση Άρτας, Βέροια 2017, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών, Εθνικός Κοζάνης.

Το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος την περίοδο 2020-2021 είναι το ακόλουθο:

Α΄ φάση

Ένας προς όλους σε δύο γύρους στον κάθε όμιλο (6 αγωνιστικές ημέρες).

Β΄ φάση

Πλέι οφ (1-6): Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου δημιουργούν ένα όμιλο (6 ομάδες), μεταφέροντας τους βαθμούς από την α΄ φάση, μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Αγωνίζονται μεταξύ τους σε δύο γύρους, μόνο οι ομάδες που δεν έχουν συναντηθεί στην α΄ φάση (8 αγωνιστικές ημέρες).

Πλέι άουτ (7-12)

Οι δύο τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου δημιουργούν ένα όμιλο (6 ομάδες), μεταφέροντας τους βαθμούς από την α΄ φάση, μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Αγωνίζονται μεταξύ τους σε δύο γύρους, μόνο οι ομάδες που δεν έχουν συναντηθεί στην α΄ φάση (8 αγωνιστικές ημέρες). Οι δύο τελευταίες ομάδες από αυτή την εξάδα υποβιβάζονται στην Α2 εθνική κατηγορία.

Γ΄ φάση: Οι δύο πρώτες ομάδες των πλέι οφ αγωνίζονται στον τελικό και ο τίτλος της πρωταθλήτριας θα κριθεί στις τρεις νίκες.

Α2 εθνική κατηγορία ανδρών

Προβιβάζονται από τη Β΄ εθνική κατηγορία (2019-2020) οκτώ ομάδες, οι δύο πρώτες από κάθε υπο-όμιλο του νότου και κάθε υπο-όμιλο του βορρά. Οι δύο όμιλοι θα χωριστούν σε δύο υπο-ομίλους, ειδικά για την στελέχωση του νότου θα χρειαστεί κλήρωση.

1ος όμιλος (12 ομάδες)

Πανελλήνιος, Ποσειδών Λουτρακίου, ΟΦΝ Ιωνίας, Ακαδημία Πάτρας, Αθηναϊκός, Πανιώνιος, Ηλυσιακός, Πολυνίκης Ναυπλίου, Δόξα Βύρωνα, Λεωνίδας Αγίων Αναργύρων, ΓΣ Παπασιδέρης, ΕΣΝ Βριλησσίων.

Α΄ υπο-όμιλος (6 ομάδες): Ακαδημία Πάτρας, Πολυνίκης Ναυπλίου, Ποσειδών Λουτρακίου, Αθήνα 1, Αθήνα 2, Αθήνα 3.

Β΄ υπο-όμιλος (6 ομάδες): Αθήνα 4, Αθήνα 5, Αθήνα 6, Αθήνα 7, Αθήνα 8, Αθήνα 9.

2ος όμιλος (11 ομάδες)

Φοίβος Eurolamp, Αρχέλαος Κατερίνης, Αλέξανδρος Αξιούπολης, ΓΑΣ Κιλκίς, Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης, Ελπίδες Αμυνταίου, ΑΟ Ιωαννίνων, Ασπίς Ξάνθης, ΑΟ Κοζάνης, ΑΟ Προσοτσάνης, Χ.Α.Ν.Θ.

Α΄ υπο-όμιλος (6 ομάδες): Αρχέλαος Κατερίνης, Ελπίδες Αμυνταίου, ΑΟ Ιωαννίνων, ΑΟ Κοζάνης, ΓΑΣ Κιλκίς, Χ.Α.Ν.Θ.

Β΄ υπο-όμιλος (5 ομάδες): Φοίβος Eurolamp, Αλέξανδρος Αξιούπολης, Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης, Ασπίς Ξάνθης, Προσοτσάνη.

Το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος είναι το ακόλυθο:

Α΄ φάση

Ένας προς όλους σε δύο γύρους στον κάθε όμιλο (10 αγωνιστικές ημέρες).

Β΄ φάση

Οι τρεις πρώτοι από κάθε όμιλο δημιουργούν ένα ενιαίο όμιλο. Το ίδιο και οι τρεις τελευταίοι και αγωνίζονται με την ίδια λογική συστήματος της Ηandball Ρremier. Από την 6αδα των πλέι οφ για θέσεις 1-6, η πρώτη ομάδα κάθε ομίλου προβιβάζεται στην Ηandball Ρremier. Από την 6αδα των πλέι άουτ για θέσεις 7-12, οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται. Στον βορρά, τον όμιλο των πλέι άουτ στελεχώνουν οι τρεις τελευταίες του α΄ υπο-ομίλου με τις δύο τελευταίες του β΄ υπο-ομίλου και οι δύο τελευταίοι υποβιβάζονται. Στη Β΄ εθνική και στην Α2 εθνική κατηγορία γυναικών, θα γίνει διαχωρισμός των σωματείων με γεωγραφικά κριτήρια, που θα αποφασιστεί μετά τις δηλώσεις συμμετοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.