Περισσότερο δυσάρεστη απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί είναι η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ανακοίνωση του τρόπου υπολογισμού και του ύψους τελικά του επιδόματος θέρμανσης για τους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.

Η δημοσίευση του ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται και το επίδομα θέρμανσης για κάθε περιοχή της χώρας, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους κατοίκους της περιοχής μιας και όλοι ανέμεναν ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου να βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων κλιμακίων του επιδόματος. Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική. Μόλις και μετά βίας μια τετραμελής οικογένεια προσεγγίζει το μισό από το ανώτερο ύψος των εξακοσίων πενήντα ευρώ, το οποίο είχε ανακοινωθεί πως θα είναι τα εξακόσια πενήντα ευρώ. Με λίγα λόγια το επίδομα που θα λάβει αυτή η οικογένεια είναι πολύ μακριά από τα εξακόσια πενήντα ευρώ που όλοι ανέμεναν πως θα μπορούσε να λάβει μια τετραμελής οικογένεια δικαιούχος του επιδόματος στο Κάτω Νευροκόπι. Η αλήθεια είναι πως όλα τα στοιχεία και όλες οι αναφορές το προηγούμενο διάστημα συνέτειναν στο να εξαχθεί το συμπέρασμα πως για το Κάτω Νευροκόπι το ανώτερο ποσό θα ήταν αυτό που θα μπορούσαν να λάβουν οι περισσότεροι εκ των δικαιούχων. Η πραγματικότητα φυσικά αποδείχθηκε πολύ διαφορετική. Οι περισσότεροι δικαιούχοι θα λάβουν ποσά που δεν διαφέρουν πολύ από άλλες περιοχές της χώρας, ίσως με χαμηλότερες θερμοκρασίες και με μικρότερο χρονικά διάστημα χιονοκάλυψης.

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις και δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία του ακριτικού και ορεινού Δήμου. δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι προγραμμάτισαν προμήθειες καυσόξυλων, πέλλετ ή πετρελαίου έχοντας κατά νου την καταβολή σχεδόν του ανώτερου ορίου του επιδόματος θέρμανσης. Αυτοί οι άνθρωποι πλέον βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Έχοντας υπολογίσει μια τετραμελής οικογένεια πως θα λάβει τα εξακόσια πενήντα ευρώ, έχοντας ως προϋπόθεση την πραγματοποίηση αγορών ίσης ή διπλάσιας αξίας, πραγματοποίησαν προμήθειες αξίας χιλίων τριακοσίων ευρώ περιμένοντας φυσικά να εισπράξουν επίδομα θέρμανσης εξακοσίων πενήντα ευρώ. Τα δεδομένα όμως δεν ήταν όπως τα είχαν όλοι υπόψη τους. Το ποσό που θα εισπράξουν οι περισσότεροι δεν θα ξεπερνά τα τριακόσια ευρώ (σε ελάχιστες περιπτώσεις). Έτσι θα βρεθούν με μια οικονομική επιβάρυνση την οποία προφανώς και δεν είχαν υπολογίσει. Μία επιβάρυνση που σε αρκετές περιπτώσεις απειλεί να εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, των ούτως ή άλλως χαμηλών εισοδημάτων δικαιούχων κατοίκων της περιοχής.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε και την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, με τον Δήμαρχο Γιάννη Κυριακίδη να εκφράζει την απογοήτευση του από την κατάληξη μιας τόσο μεγάλης προσπάθειας προκειμένου να καταβληθεί ένα αξιοπρεπές επίδομα στους ακρίτες ικανό να εξασφαλίσει μια σημαντική βοήθεια για την κάλυψη μέρους  της δαπάνης θέρμανσης. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως το περιβόητο επίδομα δεν είναι σε θέση να καλύψει κάποιο αξιόλογο μέρος της δαπάνης θέρμανσης μιας κατοικίας στο Κάτω Νευροκόπι και προφανώς και σε άλλες ανάλογων συνθηκών περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.