«Η διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ., λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις σας και βρίσκεται στην διάθεσή σας, για περαιτέρω συνεργασία για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται προς εξυπηρέτηση των δημοτών σας. Απτή απόδειξη είναι η προκήρυξη των θέσεων για την δημιουργία ΤΟ.Μ.Υ. στον Δήμο». Αυτή είναι η απάντηση που έστειλε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης (Υ.ΠΕ.) στον δήμαρχο, Θέμη Ζεκερίδη, ο οποίος ενημέρωσε εγγράφως τις ελλείψεις και τα προβλήματα στον χώρο της δημόσιας υγείας στον Δήμο Δοξάτου.

Ένας γενικός γιατρός στο πολυδύναμο ιατρείο

Στις αρχές Απριλίου, ο δήμαρχος Δοξάτου έστειλε επιστολή στον διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ., στην οποία περιέγραφε την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, ενώ στο πολυδύναμο ιατρείο εργάζεται μόνο ένας γενικός γιατρός. Ο δήμαρχος είχε ζητήσει το πολυδύναμο ιατρείο να λειτουργήσει ως εφημεριακό Κέντρο, αλλά το αίτημα «πάγωσε» λόγω της πανδημίας του covid-19. Στην επιστολή έγραφε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είμαστε ένας Δήμος με δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους περίπου. Λειτουργούν στα όρια του Δήμου τέσσερα περιφερειακά ιατρεία. Ένα ιατρείο στην Κοινότητα Κυργίων, με δύο γενικούς γιατρούς ενταγμένους στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου. Ένα πολυδύναμο ιατρείο στην Κοινότητα Δοξάτου, με έναν γενικό γιατρό που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης. Ένα ιατρείο στην Κοινότητα Αγίου Αθανασίου, με έναν γενικό γιατρό που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης. Ένα ιατρείο στην Κοινότητα Καλαμπακίου, όπου υπήρχαν δύο γενικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτήθηκε, που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης» και πρόσθεσε: «Οι γιατροί αυτοί, εκτός από τις εφημερίες στα Κέντρα Υγείας στα οποία ανήκουν, καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων έντεκα Κοινοτήτων, οι οποίες απαρτίζουν τον Δήμο μας. Με όλα αυτά, τα οποία σας περιγράφω, θεωρώ ότι δεν καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες του Δήμου μας».

Σε άλλο σημείο της επιστολής ανέφερε ότι: «Με δεδομένο ότι, φαίνεται να αρχίζει μία συζήτηση για δημιουργία νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας και με δεδομένο ότι, υπήρξε μία σκέψη για δημιουργία ΤΟ.Μ.Υ. στην Κοινότητα Καλαμπακίου, όπως προκύπτει από προκήρυξη του Υπουργείου υγείας, την οποία σας επισυνάπτω, θέλω μεσοπρόθεσμα να αντιμετωπίσετε θετικά την πρότασή μας για εφημεριακό Κέντρο στο πολυδύναμο ιατρείο κι επειδή ο Δήμος μας δεν έχει Κέντρο Υγείας, θέλουμε να προχωρήσετε στην δημιουργία ΤΟ.Μ.Υ. στην Κοινότητα Καλαμπακίου, ή όπου νομίζετε πως είναι προσφορότερη η εγκατάσταση της ΤΟ.Μ.Υ. στον Δήμο μας, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όταν αρχίσουν αυτές οι συζητήσεις, να ενημερωθούμε, προκειμένου να επανέλθουμε με προτάσεις, που πιθανόν θα συμβάλλουν στην άμβλυνση του μεγάλου προβλήματος της απροθυμίας των γιατρών να καλύψουν ανάγκες λειτουργίας των ΤΟ.Μ.Υ.».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Δοξάτου επεσήμανε τα ακόλουθα: «Είμαι γιατρός χειρουργός, υπηρέτησα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τον Απρίλιο του 1980 έως και τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ανέλαβα δήμαρχος Δοξάτου και συνταξιοδοτήθηκα την 31 Δεκεμβρίου 2020 σαν διευθυντής Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Τα παραπάνω προσωπικά μου στοιχεία νομίζω δικαιολογούν τόσο το ενδιαφέρον για την υγειονομική κάλυψη του Δήμου, όσο και την έκφραση προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος. Με την ευχή, γρήγορα η πανδημία να αποτελέσει παρελθόν και να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα εμβολιασμού, για να μας δοθεί η δυνατότητα να προγραμματίσουμε δράσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας, ας είμαστε χαρούμενοι και δημιουργικοί».

Και ο διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης απάντησε: «Λαμβάνοντας υπόψη, όπως κι εσείς αναφέρετε, τις δυσκολίες στην παρούσα φάση, λόγω πανδημίας, θα είμαστε σε επαφή για περαιτέρω ενέργειες σε ότι αφορά την λειτουργία του πολυδύναμου ιατρείου Δοξάτου, αλλά και της ενδεχόμενης δημιουργίας ΤΟ.Μ.Υ., όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.