Μία ακόμα σημαντική διάκριση προστέθηκε στην 22χρονη πορεία του ελληνικού βυζαντινού χορού «Οι Δομέστικοι» Δράμας. Το πενταμελές κλιμάκιο του καταξιωμένου μουσικού συνόλου, υπό την καθοδήγηση του Άρχοντα Πρωτοψάλτη και καθηγητή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, έπειτα από μία εξαιρετική εμφάνιση, κατέλαβε τη 2η θέση στο διεθνές φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής, που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο και διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, με τη συμμετοχή 25 χορωδιών από διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο χοράρχης, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη διάκριση: «Ευχαριστούμε τους διοργανωτές του φεστιβάλ και τους φιλόμουσους της όμορφης και ιστορικής πόλης του Τορίνο και της ευρύτερης περιοχής, για την αγάπη προς τα πρόσωπά μας, προς την πατρίδα μας την Ελλάδα και προς την εθνική μας μουσική, τη βυζαντινή μουσική. Συγχαρητήρια κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αγαπημένους ταλαντούχους καλλίφωνους μαθητές, Άγγελο Ανδρέογλου (19 ετών) και Αντώνη Ανδρέογλου (19 ετών), που έψαλλαν μαζί μου και στους: Σωτήρη Τσεπίδη (23 ετών) και Φάνη Κάκαρη (23 ετών), που μας ισοκράτησαν. Η απόδοση του χορού μας έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, αλλά και το πολυπληθές ακροατήριο, που χειροκροτούσε ασταμάτητα, για πολλά λεπτά μετά το τέλος του προγράμματός μας.

Συγχαρητήρια και στη τριανταπενταμελή επαγγελματική χορωδία από τη Ρίγα της Λετονίας, που άξια κατέλαβε την πρώτη θέση. Θέλω να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας, τον προϊστάμενο του ιερού καθεδρικού ναού του Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου στο Τορίνο, πρωτοπρεσβύτερο Ιωσήφ Ρεστάνιο και την φιλέλληνα ορθόδοξη καθηγήτρια μουσικής, Ειρήνη Ροτοντάλε, για όλα όσα έκαναν, για να γίνει ευχάριστη κι εύκολη η παραμονή μας στην Ιταλία. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και όλους όσοι αυτές τις ημέρες της παραμονής μας στην Ιταλία, μας έδειξαν την αγάπη και την υποστήριξή τους. Κι εμείς τους αγαπούμε».

Τον περασμένο Αύγουστο, επίσης, πολυμελές κλιμάκιο του ελληνικού βυζαντινού χορού «Οι Δομέστικοι» έψαλλε στις πολυαρχιερατικές λατρευτικές συνάξεις στο καύχημα του Ποντιακού ελληνισμού, στην Παναγία Σουμελά στις Καστανιές Ημαθίας στο όρος Βέρμιο, έπειτα από πρόσκληση του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονος και του προέδρου του Πανελληνίου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», Γεωργίου Τανιμανίδη.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και μαθητές του από διάφορα μέρη της Ελλάδος, θα ψάλλουν στις ιερές Ακολουθίες του εορτασμού του Ιωβηλαίου των 1.000 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, που θα τελεστούν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην ιστορική πόλη Μοναστήρι (Μπίτολα) των Σκοπίων. Η πρόσκληση για το ιστορικό αυτό γεγονός, στο οποίο θα προεξάρχει ο πατριάρχης Σερβίας, κ. Ειρηναίος και θα συμμετάσχουν αρχιερείς απ’ όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, έγινε από τον πολύπαθο αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, κ. Ιωάννη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here